Demokrat Zafer

Ünlü ekonomist: İmtiyazlı hisseler kaldırılsın

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, imtiyazlı hisselerin şirketlerin piyasa değeri düşüklüğünün en büyük sebebi olduğunu kaydederek, “Bizim istediğimiz SPK’nın vakit kaybetmeden imtiyazlı hisselerin kaldırmasıdır. İmtiyazlı hisseler kalktığında borsada işlem gören şirketlerin piyasa değerleri gerçek değerlerine kısa zamanda ulaşır.” dedi.

Ülke olarak çok zorlu ekonomik şartlardan geçildiğini ve bunun en büyük zararını ülkesine güvenen reel sektör ve borsaya yatırım yapan yatırımcıların çektiğini söyleyen Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, şirketlerin piyasa değeri düşüklüğünün en büyük sebebi olarak imtiyazlı hisseleri gösterdi.

İmtiyazlı hisselerin sakıncalarına değinen Tavukçuoğlu, şöyle konuştu:

“Yıllardan beri dile getirilen imtiyazlı hisse sorunu şirketlerin piyasa değeri düşüklüğünün en büyük sebebidir. Şöyle düşünün bir patron şirket hisselerini açmaya karar verir bunu ne için yapar tabi ki şirkete kaynak sağlamak ve yatırımlarını finanse etmektir. Bunu yaparken maalesef kendisine imtiyazlı hisse bırakır.

Buna örnek verecek olursak diyelim ki şirketin yüzde 60’ı halka açıldı ve borsa hisselerinin tamamı satıldı. Siz bu hisselerin yüzde 60’nı da alsanız şirketin yönetim kuruluna giremiyorsunuz, girseniz de söz sahibi olamıyorsunuz ya da daha vahim imtiyaz sahibi olan şirketler de ise kar payında da patronla eşit oranda olamıyorsunuz. Rakamsal ifade ile patronun bir hissesi sizin 20 hissenize bedel olabiliyor. Bunun sonucu olarak da hiç bir zaman borsa da işlem gören şirketlerin piyasa değeri gerçek değerini bulamıyor.”

Tavukçuoğlu, imtiyazlı hisselerden kaynaklanan ortada çok büyük haksızlık olduğunu söyleyerek, “Buna derhal bir son verilmelidir. Aksi takdir de bu ülkeye ne yabancı yatırımcı gelir ne de yerli yatırımcı parasını döviz ya da faiz den çekip borsaya getirir.” şeklinde konuştu.

“İmtiyazlı hisseler kalktığında şirketler gerçek değerlerine kısa zamanda ulaşır”

İmtiyazlı hisseler olmadığında yatırımcılar günlük fiyat hareketlerine değil daha çok şirketin temel ve rakamsal verilerine odaklanacağını ifade eden Tavukçuoğlu, “İmtiyazlı hisseler kalktığında borsamızda işlem gören şirketlerin piyasa değerleri gerçek değerlerine kısa zamanda ulaşır, ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı rahatlıkla gelir.” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Tavukçuoğlu, imtiyazlı hisseler sorunu çözüldüğünde borsadaki dalgalanmaya bağlı milli sermaye erimesinin son bulacağı ve patronların borsadan alım yaparak hisselerine sahip çıkmak zorunda kalacağını belirterek, “Lütfen bu imtiyaz saçmalığına bir an önce son verilsin ki yıllardan beri devletine güvenip de ülkemiz sermaye piyasalarına yatırım yapan yatırımcılarında mağduriyeti giderilsin.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ