Demokrat Zafer

Bursa’da grev kararları otomobil fabrikalarına asıldı

Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS arasındaki son görüşmede de uzlaşma sağlanamazken, Türk Metal’e bağlı işyerlerine grev kararı asılmaya başlandı.

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması ve Türk Metal’in gev kararı almasından sonra yasal süreç devam ediyor.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 25 Aralık 2021 Cumartesi günü sendikasının Gemlik Şubesi kongresinde grev kararı aldıklarını açıkladı.

Kavlak’ın grev kararını açıklamasının ardından Bursa’daki otomobil fabrikalarında grev kararı ilan edildi.

Türk Metal Tofaş Şube Başkanı Ömürlü Bayram, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “2021-2023 dönemi MESS Grup TİS kapsamında sendika genel merkezimiz tarafından alınan grev kararı, şubemize bağlı Tofaş işletmemizde tutanak altına alınarak 27 Aralık 2021 tarihinde üyelerimiz ile birlikte ilan edildi.” ifadelerini kullandı.
Aynı işlemin yapıldığı bir başka yer de Renault oldu.
Türk Metal Emek Şubesi’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Grev kararımız Oyak Renault AŞ işyerinde ilan edildi.
2021-2023 dönemi MESS Grup TİS kapsamında genel merkezimiz tarafından alınan grev kararı, şubemize bağlı Oyak Renault AŞ. işyerinde 27 Aralık 2021 tarihinde ilan edildi.” denildi.
MESS’İN YÜZDE 17’LİK TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Türk Metal’in geçen hafta sonu grev kararını açıklamasından sonra işçi sendikasını bugün yeniden masaya çağıran MESS ise yüzde 17’lik zam teklifinde bulundu. Teklif Türk Metal tarafından reddedildi.
Konuyla ilgili Türk Metal’den yapılan açıklama şöyle:

“Sendikamız Türk Metal’in Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde, MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine taraflar 27 Aralık 2021 Pazartesi günü İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde bir kez daha bir araya geldi.

Toplantıda MESS tarafının ilk altı ay için verdiği zam oranını % 17’ye yükselttiği teklif tarafımızdan reddedildi. Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın başkanlığındaki heyetimiz Genel Başkanımız Pevrul Kavlak tarafından açıklanan eylem planının kararlılıkla uygulanacağı ifade ederek toplantıyı bitirdi.”

EYLEM SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine bir dizi eylem kararı alan Türk Metal, önce MESS genel merkezi ve temsilciliklerine siyah çelenk bıraktı.

Eylemlerin ikinci aşamasında fabrikalarda fazla mesai uygulamasına son verildi.

Türk Metal işçileri vardiya giriş ve çıkışlarında toplu eylemlerle MESS’i protesto ederken, aralarında Bursa’nın da olduğu bazı illerde geniş katılımlı açık hava toplantıları düzenledi.

Türk Metal, 2 Ocak’ta da Kocaeli’de tüm üyelerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir miting düzenleyecek.

VARDİYA EYLEMLERİNE DEVAM

Türk Metal işçileri fabrikalarda vardiya giriş ve çıkış saatlerindeki eylemleri de sürdürüyor.

Bursa’da başta Tofaş ve Renault olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu tüm işyerlerinde işçiler MESS’i protesto ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ