Demokrat Zafer

Türk Metal’de kongre günü… Grev kararı Bursa’da verildi!

Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Toplantıda konuşan Genel Başkan Pevrul Kavlak, grev kararı alındığını açıkladı.

Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu geniş bir katılım ile gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasında konuşan Şube Başkanı Kemal Durmaz, pandemi sürecinde işçilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Yaşanan tüm zorluklara rağmen üretimin sürdüğüne dikkat çeken Durmaz, asgari ücret pazarlığı sürecindeki katkıları sebebiyle Genel Başkan Pevrul Kavlak’a teşekkürlerini sundu.

Durmaz’dan sonra kürsüye gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“2021 giderken bizden bir şeyler götürüyor. Hepimiz kazanımlarımızı, beklentilerimizi geride bırakıyoruz. Bu zamana kadar bir yıl bitsin yenisi gelsin diye hiç bu kadar istekli olmamıştım. Ülkedeki her şey doğal haline dönsün biz de ekmeğimizin peşine koşalım diye hiç bu kadar istememiştim. Evet bir yıl daha geçiyor, ama hepimizi delip de geçiyor. Ama gelecek yıl için asla umutsuz değilim. Biz çarkları çevirenleriz, bacaları tüttürenleriz. Biz üretmeye, kazanmaya, kazandırmaya, devam edeceğiz ülkemizi sırtlayıp uçurumun kenarından döndüreceğiz, çünkü biz Türk Metal’iz.

Türk Metal’in mücadele tarihi, bizim beslendiğimiz en önemli kaynaktır. İşte buradayım, hazırsanız düşün peşime. Hep beraber meydanlara iniyoruz, meydanları dar edeceğiz. Hepimiz için çok önemli olan toplu sözleşme sürecinin arifesindeyken önemli gelişmeler yaşadık, asgari ücret 4250 TL olarak belirlendi. Hayatını zorluklarla sürdüren asgari ücretli kardeşlerime bir nebze olsun rahatlama sağlandı. Sürecin en başından bu yana Türk-İş asgari ücretin en az 4 bin TL olması konusunda büyük çaba sarf etti.

Getirilmek istenen bu düzenleme ile ülkedeki çalışanların yüzde 80’i asgari ücretli olacak. Fazla mesailer vergiye tabi olacak. 18 saat mesaiye kalan bir kardeşimizin kazanımları vergiye gidecek. Bu sorunun çözümü için önemli bir mücadele verdik, evelallah bu işi de çözdük.

Yaptığımız araştırmalar sonucunda hazırladığımız toplu sözleşme taslağı büyük bir kabul gördü. Uzun süredir hepimizin gündeminde yaşanan ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelerin yansıması bulunuyor. Görünen köy kılavuz istemiyor. Lafı eğip bükmeden adını koyalım. Yaşadığımız bu sürecin adı ekonomik krizdir. Halkımız pandemi koşullarının tetiklediği ekonomik krizle boğuşuyor. Olan biten karşısında şaşkınız. Hepimizin gözü ekranda döviz kurundaki inanılmaz değişimi izliyoruz. Cebimizdeki para her geçen dakika biraz daha eriyor. Bir anlamda hepimiz sözün bittiği yerdeyiz, dayanma gücümüzün sınırındayız. Bu tabloda iki önemli süreci birlikte yaşıyoruz. Biz bu ülkede en iyi sözleşmeleri yapan sendikayız. Bu kadar mücadele ettik, savaştık ama bir gün olsun ‘oh’ diyemedik. Bir gece cebimizde 100 lirayla yatıyoruz sabah 90 lira ile kalkıyoruz. Böyle bir düzen olabilir mi? Eğer oluyorsa biz böyle bir düzen istemiyoruz.

2020’nin ocak ayında iyi bir sözleşme imzaladık, mart ayında pandemi çıktı hayatımız alt üst oldu. Tam pandemi azalmaya başladı bu sefer de çip krizi çıktı yine hayatımız alt üst oldu. Peki biz bu süreçte hakkımızı nasıl savunabiliriz? Mücadele ederek, işi durdurarak. Günlerdir hepimiz ayaktayız. İş çıkışlarında, kent meydanlarında eylemdeyiz. Gelebileceğimiz son noktadayız. Bundan sonraki süreçte eylemse eylem, grevse grev. Gemlik’teki genel kurul bizim için milattır. Buraya yeni eylem kararlarımızı açıklamaya geldim.

Son birkaç gündür örgütlü olduğumuz tüm alanları eylem alanına çevirdik, buna devam edeceğiz. Pazartesinden itibaren eylemlerimize devam edeceğiz. Her yerde, her meydanda biz olacağız. Bütün bu sürecin sonunda muhatabımızdan olumlu bir dönüş gelmezse sizleri Kocaeli meydanına çağıracağım. Binleri on binleri yüz binleri artık yeter demeye, direnmeye çağıracağım. Ben bugün buraya yalnızca eylem planı anlatmaya değil başka bir kararımızı anlatmaya geldim. Buraya grev kararımızı açıklamaya geldim. Dün, grev kararımızı aldık. Artık yalnızca sokaklar, meydanlar değil her yer eylem yeridir. Grev kararımız hepimize hayırlı olsun, gazamız mübarek olsun.

Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ortada. İşin nereye varacağını kestiremiyoruz, cebimize giren para şimdiden eriyor. Bu sözleşme sürecini bir an evvel tamamlamak istiyoruz. Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum: Artık deniz bitti. Bu işi daha fazla uzatmanın anlamı yok. Gelin bu işi bitirelim. Gelin hep birlikte önümüzü görelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın. Son iki yıldır gösterdiğiniz iyi niyet için teşekkür ederim ama sınav günü bu gündür. Göstersinler yiğitliklerini biz de ona göre davranalım. TÜİK’in açıkladığı çakma enflasyona göre değil, çarşının pazarın rakamlarına göre hakkımız olanı istiyoruz. Bunla da yetinmiyoruz, bir de ürettiklerimiz üzerinden refah payı almak istiyoruz. Bizim itirazımız ekmeğimizin küçülmesinedir, cebimizdeki paramızın bitmesinedir.

Biz umutsuz değiliz, çaresiz değiliz. Bundan önce çalıştık hakkımızı aldık, yine alacağız. Zaman yaklaşıyor. Günü gelince herkes bunu görecek. O masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız. O masayı miting alanına çevireceğiz, direneceğiz. Biz nedeni olmadığımız bir sorunun mağduru olmak istemiyoruz. Biz krizin bedelini ödemek istemiyoruz. Kimse kısa vadeli çıkarlara odaklanarak bir gelecek inşa edemez.”

Öte yandan Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi 4’üncü Olağan Genel Kurulu’na, tek listeyle katılan mevcut başkan Kemal Durmaz, yeniden başkanlığa seçildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ