Demokrat Zafer

Faizi dolara endeksleyen dünyada hangi ülke var?

Medya temsilcileriyle bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Hükümetin yeni ekonomi modelini ve ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ sistemini eleştiren Kılıçdaroğlu, ”Faizi dolara endeksleyen dünyada hangi ülke var? Bu ekonomik model sürdürülemez” dedi. Döviz kurlarındaki sert düşüşü de değerlendiren CHP lideri, doların yükselmesi ve düşmesi sürecinde al-sat yaparak rant sağlayanların belirlenmesi için Meclis Araştırma Önergesi hazırladıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, ”Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusuna ise ”İttifakta görüş birliği olursa onurlu bir görev” yanıtını verdi.

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunup soruları yanıtladı.

Toplantıya katılan isimlerden NTV Ankara Haber Müdürü Uğur Şevkat, canlı yayında Kılıçdaroğlu’nun mesajlarını aktardı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

DÖVİZ KURLARINDAKİ GERİLEME

”Doların yükselmesi ve düşmesi sürecinde kimler yararlandı, kimler aldı sattı bunun belirlenmesi için Meclis Araştırma Önergesi hazırladık. Siyasi iktidar yaptığımız her şey şeffaf kimse rent sağlamamıştır diyorsa bu önergenin kabul edilmesi lazım. İktidarın kimseye avantaj sağlamadık demesini bekliyoruz.

”DÖVİZ VE FAİZ EKSENİNDE YÜRÜYEN BİR EKONOMİ VAR”

Döviz ve faiz ekseninde yürüyen bir ekonomi var. Tahterevallinin bir tarafında dövizciler diğer tarafında faizciler var. Büyük paralar kazanıyorlar. Sayın Erdoğan bunları sadece seyrediyor.

”ENFLASYON VE BUNA BAĞLI ZAMLAR ARKA ARKAYA GELECEK”

Bu ekonomik model sürdürülemez. Para politikaları kısa sürelidir, esas olan maliye politikalarıdır. Enflasyon ve buna bağlı zamlar arka arkaya gelecek.

KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİ

Böyle bir anlayışla ekonomiyi uzun süre ayakta tutmak mümkün değil. Faizi dolara endeksleyen dünyada hangi ülke var? Köprüler otoyolları havaalanları dövize endeksli faizin de dövize endekseleneceği kimin aklına gelir. Bu iktidar bu yükün altından kalkamaz.

”BİR AN ÖNCE SANDIĞIN GELMESİ LAZIM”

Çok iyi niyetle söylüyorum ki Türkiye’nin bu tablodan çıkması lazım. Bir an önce sandığın gelmesi lazım. Türkiye freni patlamış kamyon gibi 84 milyon perişan halde. Umutsuz değiliz en güç altı ayda çarkları yeniden döndürürüz.

”MEMUR VE EMEKLİYE DE EN AZ YÜZDE 50 ZAM YAPILMALI”

Bu iktidar ne yaparsa yapsın güven sorunu var. Siyasi iktidar halka güven verirse çarklar yeniden döner. Asgari ücret zammının ardından memur ve emekliye de en az yüzde 50 zam yapılması lazım.

”HDP RANDEVU İSTEDİ, GÖRÜŞECEĞİZ”

HDP gelecek hafta bizden randevu istedi. Görüşeceğiz. Parlamentoda bütün siyasi partileri dinleyen tek partiyiz. Bunun demokratik kültür açısından son derece önemli olduğuna inanıyorum.

”KAVALA VE DEMİRTAŞ NEDEN HAPİSTE?”

Osman Kavala, Selahattin Demirtaş neden hapiste? Sonra da demokrasi var diyorlar. Tam bir aldatmaca.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MISINIZ?

İttifak görüş birliği içinde olursa tabii ki onurlu bir görev. Erken seçim kararı alınırsa ittifak süratli bir şekilde aday belirler. Tahmin ediyorum her liderin kafasında bir isim vardır. Millet İttifakı’nda ekonomi, demokrasi ve parlamenter sisteme dönüş konusunda büyük bir mutabakat var. Şimdiden iktidara geldiğmiizde hangi kararları, hangi sürede alacağımızla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Kamu yönetimine süratle liyakatli kişileri atamamız gerekiyor. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme ne sürede geçeceğimizi belirlememiz lazım. Bu çalışmaların hepsini yapıyoruz. Millet İttifakı’na başka partilerin dahil olması ittifak ortaklarının alacağı bir karar.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ