Demokrat Zafer

Bursa’nın hüsran projesinde sıcak gelişme! Bakın kim aday!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, BESOB’un Kestel’de yapımı yılan hikayesine dönen dev projesiyle ilgili yeni gelişmeyi bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursalı esnafın yıllardır yılan hikayesine dönmüş bir Çataltepe Sanayi Sitesi projesi var.

Burası önce BESOB, yani Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nce başlatıldı. TOKİ’nin yükleniciliğini yaptığı proje, hisse sahibi esnafın aidatlarını ödememesi sonrası yarım kaldı.

İlk etabı ve altyapısının büyük bölümü tamamlanan sanayi sitesinin yapımı daha sonra yine BESOB tarafından kurdurulan, SS. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu İşyeri Kooperatifi (BESKOOP) tarafından tamamlanmak istendi.

Ancak, hak sahiplerinin büyük bölümü kooperatife ‘güven’ sıkıntısı nedeniyle üye olmaktan kaçındı. Hatta, hissedarların bir kısmı Dokumacılar Odası üyelerinden oluşan Çataltepe Mağdurları Dayanışma Derneği adıyla yeni bir STK kurdu.

Şimdi o sanayi sitesini ve kooperatifin önümüzdeki pazar günü olağan genel kurulu var.

Kongrede mevcut başkan ile birlikte BESOB Başkanı Arif Tak da aday olduğunu duyurdu.

Dün BESOB’da Çataltepe Sanayi Sitesi hak sahipleriyle birlikte basının karşısına çıkan Tak, 450 civarında üyesi bulunan kooperatifin başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

Başkan Tak, ortakların kendilerini seçmeleri durumunda projenin tamamlanması konusunda Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme ve sorunu çözme vaadinde bulundu.

Faizsiz kredi ve projeyi TOKİ’ye tamamlatma dahil bütün seçenekleri değerlendireceklerini anlatan Tak, “Bunlardan bir netice alamazsak kooperatif kendisi inşaatı tamamlayacak veya su basmanında hak sahiplerine teslim edilecek” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüşmelerinde kooperatife 75 milyon liralık faizsiz bir kredi bulduklarını, ancak kooperatif adının bunu kullanmaya uygun olmadığı için başarılamadığını anlattı.

Sanayi sitesi arsalarının büyük bölümünün kooperatife geçtiğini, çok değerlendiğini, kalan yüzde 43’lük hissenin ise 55 milyon liralık borca karşılık TOKİ’de kaldığını anlatan Tak, bunun 10 taksitten 4’ünü ödediklerini, kalanın ödenemediğini bu yüzden de tapuların tamamının kooperatife alınamadığını vurguladı.

Tak, proje kapsamında bulunan 30’a yakın banka şubesi, otel, taksi durakları, fırın, hastane, diğer ticarethaneler ve eczane gibi birimlerini satılmasıyla birlikte hisse sahiplerinin ödeyeceği rakamın azalacağını da ileri sürdü.

Artık geri çekilmek istediğini ama kooperatife başkan olması konusunda esnaftan yoğun bir baskı olduğunu anlatan Tak şöyle konuştu:

“Ben bu konuda vücudumu taşın altına sokuyorum. Ne olur siz de elinizi taşın altına koyun hep birlikte bu işi organize edip çözelim.”   

Bölgedeki arsanın şu anki değerinin 2 milyar 250 milyon lira olarak tespit edildiğini de hatırlatan Tak, hisse sahiplerine, “Burası bire 15 değer yaptı. Yeriniz, paranız değer kaybetmiş değil. Ayağa kaldırmak için her seçeneği değerlendireceğiz. Bu artık farz gibi oldu, burayı çözmek için başka seçeneğimiz yok” diye konuştu.

Bakalım önümüzdeki pazar günü Merinos’taki kongrede kooperatif ortakları kimi başkan seçecek?

BESOB için henüz karar vermemiş

Toplantı sonra Tak ve yönetimi ile kahve içtik. Ocak ayında hemen bütün esnaf odalarının da seçimler var.

Bursa’daki 55 esnaf odasının seçimleri tamamlandığında mayıs ayında BESOB’un kongresi gerçekleşecek.

Aynı zamanda Lokantacılar Odası Başkanı da olan Arif Tak Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’ne yeniden aday olup olmama konusunda henüz bir karar vermediğini söyledi.

Çataltepe Sanayi Sitesi Kooperatifi BESKOOP başkanlığı için esnaftan baskı geldiğini, aynı baskının BESOB başkanlığı için de olup olmadığını sorduğumuzda, “Henüz odalar kongrelerini yapmış değil. Onlar seçimini yapmadan karar veremem. Birliğimize üye 55 oda başkanından sadece ikisi yeniden aday değil. Ben de birlik başkanlığı için oda seçimleri sonrası başkanlara danışarak karar vereceğim” dedi.

Tak, odalara kongre desteği için Birlik’ten 5’er bin lira ödeneceğini, ayrıca Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereği tüm odaların zorunlu sistemini de Birlik olarak kendilerinin 250 bin liralık bir ödeme ile üstlendiklerini açıkladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ