Demokrat Zafer

ŞUBAT BAŞINDA İLK DEFA ALINACAK ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ NE KADAR ERİYECEK?

EYT FEDERASYONU Genel Başkan Gönül BORAN ÖZÜPAK asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamada; “Asgari Ücret konusunda beklenen açıklama yapıldı. Açıklamayı bugüne kadar hiç tanık olmadığımız şekilde Sayın Cumhurbaşkanı yaptı. Başkanlık sisteminde yeni bir uygulamaya daha hep birlikte şahit olduk. Yeni Asgari Ücret; aylık geçim indirimi (AGİ) dahil net 4.250 TL. Ay başında “bugüne kadar hiç görülmemiş oranlarda bir artış yapacağız” söylemlerinin paralelinde %50 civarında bir artış yapılmış oldu. Ama sonuç olarak Asgari Ücretin yıl başındaki alım gücünün bile çok altında bir rakam gerçekleşmiş oldu. Bunun da sebebi Türk Lirasında son 3 ayda yaşanan hızlı değer kaybıdır. Asgari Ücret 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Asgari ücretle çalışan emekçilerin 01 Ocak tarihinden itibaren yevmiyeleri buna göre hesaplanacaktır. Ancak yeni Asgari Ücret ilk defa Şubat 2022 ayının başında alınabilecektir. Peki ya; alınan ve kararlılıkla sürdürülen yanlış ekonomik kararların neticesinde hızla değer kaybeden Türk Lirası karşısında; Şubat 2022 başında Asgari Ücret’ in alım gücü ne kadar eriyecek?

DEMEK Kİ GERÇEK ENFLASYON ORANI %50!!
Öte yandan asgari ücretle çalışmayan diğer emek gelirleri sahipleri olan emekçilerin ücret artışları nasıl olacak? TÜİK enflasyonu ne kadar açıklamış olursa olsun Asgari Ücrete yapılan %50 seviyesinde artış gösteriyor ki gerçek enflasyon oranı %50 dir. Bu durumda eski asgari ücretten bir miktar fazla alanları Asgari Ücretli saymayan Çalışma Bakanlığımızın ifadelerine de dayanarak diğer emek gelirleri sahipleri olan emekçilere, işverenin yapacağı ücret artışları sizce ne oranda olacak?
ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI ARASINDAKİ UÇURUM!!
%50 ‘ ye varan bir artış oranı ile AGİ dahil Asgari Ücret 4.250 TL olarak gerçekleşirken bir diğer toplumsal yara da Emekli Maaşlarının durumudur. 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı kanunla Aylık Bağlama Oranlarının %28 seviyelerine çekilmesinin bir sonucu olarak; artık sosyal yardım niteliğinde bile olmayacak kadar az bağlanan emekli maaşları, o kadar az ki Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile 1.500 TL’ ye tamamlanıyor? Asgari Ücrette yapılan bu artış emekliler için de uygulanabilecek midir? Hadi şimdi uygulandı diyelim; Türk Lirasındaki bu hızlı değer kaybının bir sonucu olarak ileri de bunlar da kuşa dönmeyecek midir? Bu konuda atılacak en doğru adım 5510 sayılı kanuna yeni bir düzenleme getirerek; çalışma süresi arttıkça düşen bir emekli aylığı bağlanması uygulamasının derhal terk edilmesi ve aylık bağlama oranlarının, insanca yaşamaya elverişli emekli maaşlarının bağlanmasını sağlayacak şekilde revize edilmesi yönünde olacaktır.” dedi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ