Demokrat Zafer

Kirazlıyayla’da tehlike ‘geliyorum’ dedi!

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı devam eden Maden Atık Barajı Projesi’nin uzmanlara göre, doğaya ve insan sağlığına ciddi etkileri olacak. ÇED olumlu raporunun iptaline yönelik açılan davada mahkeme, bilirkişi heyetinin tesis hakkındaki olumsuz raporuna rağmen şirket lehine karar verdi. Yenişehir sakinleri zehirli kimyasalların Sarıyer Deresi üzerinden tüm ovaya yayılmasına sebep olacak tesisin yapımının durdurulmasını istiyor.

GÜLİN ÖZDEMİR / HABER MERKEZİ bursadabugun.com

Meyra Madencilik‘in Bursa‘nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne Yenişehir halkı büyük tepki gösteriyor. 7 bilirkişinin oy birliğiyle onaylanmayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu mahkeme tarafından onaylandı ve Danıştay’a gönderildi. Danıştay ise bunu reddedip geri gönderdi. Bilirkişiye, ‘Siz bu konuda tekrar inceleme yapın’ denildi. Aynı konuya 7 bilirkişi bu sefer tam tersi bir rapor verdi. Yenişehir Kirazlıyayla sakinleri zehirli kimyasalların Sarıyer Deresi üzerinden tüm ovaya yayılmasına sebep olacak tesisin yapımının durdurulmasını ve projenin iptalini istiyor.

Bu projenin hem çevreye hem halk sağlığına hem de köylünün doğal yaşam hakkına olumsuz etkileri olacağını savunan ve Yenişehir sakinleri adına açıklamada bulunan Avukat Osman Atalay Akman, “Bu baraj yığma toprağın üzerine yapıldı. Kirazlıyayla çok yüksek ve yağış alan bir yer. Şu an kar var. Oynak bir zemin var. Burada baraj yapılmasının doğru olmadığının inancındayız. Çatlamalar başladı. Videoları da var.  Bu dava için 7 tane bilirkişi atandı ve hepsi oy birliğiyle, ‘Yanlış bu, baraj burada olmaz’ dediler ve o gün bayram havasında geçti. Mahkeme buna rağmen ÇED olumlu raporunu onayladı. Ve Danıştay’a gönderdi. Danıştay’da kararı reddedip geri gönderdi. Şu anda bu bilirkişiye, ‘Siz bu konuda tekrar inceleme yapın’ denildi. Aynı 7 bilirkişi bu sefer tam tersi bir rapor verdi. Endişelerimiz bu yüzden. Yeniden mücadele ediyoruz. Danıştay kararıyla bunu iptal ettirmiştik. Yürütmeyi durdurma kararı almıştık” dedi.

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

Konuyla alâkalı Yenişehir sakinleri adına da açıklamalarda bulunan Avukat Osman Atalay Akman, “150 metre yakınında atık sahası, köylülerin hayatını perişan etmiş durumda. Kamyonlar geçiyor. Toz duman oluyor. Kirazlıyayla; adı üzerinde kiraz üretilen bir yayla. Bol miktarda kiraz, enginar var ve zehir yayıyor. Bu bilirkişi raporunda da vardı. İnsan sağlığına zararlıdır diye rapor düzenledi. Aynı zamanda deprem sahasıdır. Gemlik’ten gelen bir fay hattı var ve Bilecik’e kadar uzanıyor. Bugüne kadar onların hayatını etkilemiyordu ama orada herhangi bir kırılmada önce barajı etkileyecek. Yakın zamanda Yenişehir ovasına atıkların yayıldığını konuşacağız. Bundan hepimiz sorumlu olacağız” şeklinde konuştu.

“İznik Gölü’nden çekilen su Kirazlıyayla ile atık barajına suyu pompalanıyor. Buradaki toprak, kurşun, bakır ve çinkoyu çıkarmak için 2 usul var” diyen Avukat Osman Atalay Akman, şöyle konuştu: “Siyanür kullanılabilir ya da suda yüzdürme usulüdür. Biz de şu usulü kullandık. İznik Gölü’nden suyu çekiyoruz. Madeni yıkıyoruz. Kaymak tabakayı alıyoruz. Suyu da Yenişehir ovası ve Sariyer deresine gönderiyoruz. Sarıyer deresini bizzat yeraltı suları ile besleyen ve Yenişehir Ovası’nda besleyen bir dere. Ova bu sudan etkilenecektir. Bir şehir ovası da yılda 2-3 kez ürün alınan bir ovadır ve bu ürünler hepimizin sofrasında olan ürünlerdir.”

“BURSA’YI BİTİRME PROJESİDİR”

Bir tehlikenin yaklaştığını söyleyen Akman sözlerini şöyle sonlandırdı: “Proje şu anda bilirkişi raporuyla, oy çokluğuyla geçti.  Başa geri döndük. Bir tehlike var geliyor. Bu proje Kirazlıyayla’yı bitirme projesidir. Yenişehir’i bitirme projesidir. Bursa’yı bitirme projesidir. Çünkü Bursa sanayisi önemli evet ama ilk başta tarım şehridir. Yenişehir’e ihtiyacımız var. TEDAŞ bu insanların gözüne soka sok yüksek gerilim hattı çekti. Bu insanların kanalizasyonlarını patlattılar. Ağaçlar kesildi. İnsanların hayatını kısıtlamış durumdalar. Kirazlıyayla’nın yemyeşil olan Kamışlı Gölü şu anda kurudu. İnsanların mezarlarını tahrip ettiler.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ