Demokrat Zafer

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı, ülke genelinde faaliyet gösteren kaç tane Kuran kursu bulunmaktadır?

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN, 2022 Bütçe görüşmelerinde, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin görüşüldüğü gün, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY’ın yanıtlaması için Meclis’ e iki ayrı soru önergesi sunmuştur.

Milletvekili Yüksel Özkan, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, din görevlilerinin yeterlilikleri ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, “Kitap Oku-Yorum” başlıklı bir proje başlatmış, ancak söz konusu kitapların din görevlilerine zorla aldırıldığı, müftülüklere ulaştırılan kitaplardan bir tanesinin de Ali Erbaş’a ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a ait olduğu iddiaları üzerine, konunun gerçeklik payının olup olmadığının cevabını talep ettiklerini söyledi.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan sınav ve mülakatlarda sorulan soruların bu kitapların içeriğini kapsadığı iddialarına da soru önergesinde yer veren Özkan, satılan kitapların gelirlerinin nereye gideceğinin de kamuoyunda merak edildiğinin altını çizdi.

İkinci soru önergesinde ise, Türkiye’de son 19 yılda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 15 bin yeni Kuran kursu açıldığını belirten Özkan, ‘’vatandaşların şikâyetlerini ilettikleri dijital platformlara yazılanlar, denetimsizliğin boyutlarını gözler önüne sermiştir’’dedi. Vatandaşların Kuran kursuna giden çocuklarının dayak ve istismar içeren sorunlarını çözebilmek için CİMER’ e yazdığını ancak sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde faaliyet gösteren bir Kuran kursu hocasının, ders esnasında ve ders aralarında “öğrencilere ayak ve sırt masajı yaptırıyor” iddiaların da medyada yer aldığını, vatandaşlarımızın manevi duygularını olumsuz etkileyen söz konusu davranışların, kesinlikle kabul edilemez olduğunu dile getiren Özkan, soru önergelerinin cevaplarını beklediklerini ve her iki konunun da takipçisini olacaklarını sözlerine ekledi.

1.Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı, ülke genelinde faaliyet gösteren kaç tane Kuran kursu bulunmaktadır?

2.Başkanlığa bağlı olmadan faaliyet gösteren Kuran kursu sayısı kaçtır?

3.Başkanlığa bağlı toplam kaç tane Kuran kursu hocası bulunmaktadır? Bunların eğitim düzeyleri nedir?

4.Başkanlığa bağlı olanlar ve olmayanlar dahil olmak üzere, mevcut Kuran kurslarının denetimlerinin yapıldığı bir mekanizma ve raporlama mevcut mudur?

5.Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2020 ve 2022 yılları içerisinde Kuran kursları hakkında gelen kaç tane şikâyet bulunmaktadır? Bu şikayetlerin takibi ve çözümü sağlanmış mıdır?

  1. Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in yazdıkları kitapları satın almaları zorunlu tutulduğu ve almayanlar hakkında idari soruşturma açılacağı iddiaları doğru mudur?
  2. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan sınav ve mülakatlarda satın alınması zorunlu kılınan kitapların içeriğiyle ilgili sorular sorulacağı doğru mudur?
  3. Müftülüklere ve tüm camilere gönderilen ve satışı yapılacak olan kitapların geliri kimlere gidecektir?
  4. Diyanet İşleri Başkanlığının bu baskısı yazdıkları kitapların satışını sağlamak mıdır?
  5. Tüm bu iddialar doğru ise, kitapları satın alma mecburiyeti hangi kanuna göre yapılmaktadır?
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ