Demokrat Zafer

Kalp Ritim Bozukluklarında Kardiyo Varyasyon mu Ablasyon mu?

Kalp ritim bozukluğunun belirtisi, kalp çarpıntısı, kan basıncı yüksekliği, korku, endişe, stres durumları, aşırı kafein veya alkol alımının sonucu şeklinde ortaya çıkabilir.

Sıklıkla karşılaşılan ve gündelik yaşamı etkileyen kalp ritim bozukluğu, hekim tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Avrasya Hastanesi Başhekimi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Cenal, kalp ritim bozukluklarında kardiyo varyasyon ve ablasyon konularına değiniyor.

Kalp ritim bozukluğu (aritmi) nedir?

Kalp hastalığıyla ilgili yaşanan çarpıntılar, kalp ritim bozuklukları olarak adlandırılır. Dakikada 60-100 arasında düzenli atan kalbin düzeninin bozulmasıyla ritim bozukluğu (aritmi) oluşur. Ritim bozuklukları, kalbin elektriksel sistemindeki aksaklıklar sonucunda ortaya çıkan çarpıntılardır.

Kalp ritim bozukluğunun tanısı ve tedavisi

Ataklar şeklinde gelen ritim bozuklukları, ne yazık ki muayene sırasında tespit edilemez. Dolayısıyla hekim, hastaya bazı tanı araçları kullanmasını önerir. Ayrıca EKG gözlem yöntemleriyle hastanın durumu gözlemlenir.

Holter olarak da adlandırılan yöntemle hastaya özel bir cihaz bağlanır. Cihaz, 24-48 saat arası zaman diliminde kişinin gündelik yaşantısındaki kalp atışlarını kaydeder. Sürenin sonunda cihaz çıkarılarak ritim bozukluğunun nedenleri analiz edilir.

Cihazın bağlı olduğu süre zarfında hastada hiç ritim problemi yaşamamışsa gözlem süresi 1-2 haftaya kadar uzatılabilir. Nihayetinde yine de karar verilemezse tanı ve tedavinin aynı zamanda yapıldığı girişimsel işlemlerin uygulanması gerekebilir. Bu girişimsel işlemin teşhis amacıyla yapılan kısmı, elektrofizyolojik çalışma (EPS) olarak adlandırılır.

Kalp ritim bozukluğu genellikle ilaçta tedavi edilebilir. Fakat hastanın ilaç kullanmak istemediği veya ilacın yetersiz kaldığı durumlarda ablasyon ve pil  gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.


Ablasyon tedavisi nedir?

Ablasyon işleminde, kateter adı verilen ince, plastik kaplı ve yumuşak teller aracılığıyla kalpte ritim bozukluğuna sebep olan odak ya da odaklar, radyo dalgaları kullanılarak tahrip edilir.

Ritim bozukluğundan sorumlu olan ve tahrip edilen odak ise birkaç milimetre boyutundadır. Ablasyon işlemi on dakika ila bir saat arasında sürebilir.

Ablasyon ve elektrofizyolojik çalışma (EPS) arasındaki fark nedir?

Elektrofizyolojik çalışma (EPS) ve ablasyon aynı işlemin teşhis ve tedavi süreçlerine verilen isimlerdir. Elektrofizyolojik çalışma, kalbin elektriksel siteminde bozukluk olup olmadığını tespit etmek için yapılan işlemdir. Kalp damarlarındaki darlıklar balon (stent) yöntemiyle açılarak tedavi edilirken, kalbin elektriksel sitemindeki bozukluklar ise ablasyon yöntemiyle tedavi edilir.

Radyofrekans ablasyon tedavisi

Radyofrekans ablasyon yönteminde, yüksek frekanslı radyo dalgaları aracılığıyla doku ısıtılarak (yakılarak) tahrip edilir. Kriyoablasyon yöntemindeyse tam tersi soğutma (dondurma) işlemi uygulanır.

Ablasyon kimlere uygulanır?

Eğer çarpıntı şikayetiniz varsa, şikayetinizin nedeni teşhis edilemediyse, ilaç tedavi fayda sağlamadıysa veya ilaç kullanmak istemiyorsanız hekiminize danışarak elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon işlemi yaptırabilirsiniz.

Hekiminiz bu işleme ihtiyacınız olup olmadığını ve işlemden yarar görüp görmeyeceğiniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
www.avrasyahospital.com.tr

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ