Demokrat Zafer

Zoom için rakamlarla 2021 yılının ‘en’leri

Sunduğu yenilikçi özelliklerle tüm dünyada iletişimin pusulası olmaya devam eden Zoom, çalışma ve iletişim kurma biçimlerimizi 2021 yılında da geliştirmeye ve değiştirmeye devam etti. Peki platform kullanıcıları için 2021 yılı nasıl geçti?  Zoom, kullanıcıları ile gerçekleştirdiği kapsamlı bir anket çalışması ile 2021 yılına dair çarpıcı istatistikleri ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların Zoom toplantılarına dahil oldukları en ilginç yer yüzde 42 ile yatak” olurken, yüzde 43lük bir kitle, Zoom görüşmelerinden önce toplantıya katıldıkları odanın yalnızca kamerada görünen bölümünü temizlediklerini ifade etti. Platformun bir yıllık kullanıcı verilerine göre 2021de Zoom üzerinden toplantı trafiğinin en yoğun olduğu gün çarşamba olurken, ortalama toplantı süresi 54 dakika” olarak gerçekleşti.

Geride bırakıyor olduğumuz 2021, pandemi sonrası süreçte aşı uygulamalarının yaygınlaşması ile tüm dünyanın kısmen yaralarını sarmaya çalıştığı bir yıl oldu. Kurumlar ve bireyler, başta hibrit çalışma olmak üzere iş dünyasının yeni normallerine uyum sağlamak adına hızla dijitalleşmeye devam ettiler. Değişim rüzgarlarının hem günlük hayatın hem de iş dünyasının her alanında hissedildiği 2021’de Zoom, bireylerin ve kurumların yanında olmaya devam etti. Tüm dünyanın iletişim ve iş birliği açısından yeni bir döneme girdiği bu süreçte, birçok önemli gelişmeye imza atan Zoom iş ve bireysel kullanım için onlarca yeni özelliği sektörle buluşturdu.

Zoom, bu yenilikçi çözümlerle şirketlerin ofislere güvenle geri dönmelerine ve iş gücünü her yerde sürdürülebilir kılmalarına yardımcı olurken, uzaktan çalışmaya devam eden milyonlarca kişi tümleşik iletişim platformundan faydalanarak uzaktan işlerini sürdürmeye devam etti. Bireysel kullanıcılar Zoom üzerinden aileleri ve sevdikleriyle görüştüler ve dahası uzaktan eğitimlere, seminerlere, toplantılara, sağlıkla ilgili randevularına, egzersiz programlarına katılarak tüm ihtiyaçlarını video iletişimin sunduğu konfor ve kolaylıklarla giderdiler.

Platforma olan bu ilgi rakamlara nasıl yansıdığını gösterecek nitelikte, Zoom kullanıcıları ile gerçekleştirdiği kapsamlı bir anket çalışması ile platform kullanımı özelinde 2021 yılına çarpıcı istatistikleri ortaya koydu.

15 Kasım 2020-15 Kasım 2021 arası döneme ait kullanıcı verilerine göre:

  • Zoom, 2021 yılında dünya çapında yaklaşık 200 ülke ve bölgede kullanıldı.
  • Hafta boyunca Zoom üzerinden toplantı trafiğinin en yoğun olduğu gün çarşamba iken, onu salı ve perşembe günleri izledi.
  • Ortalama toplantı uzunluğu 54 dakika iken, toplantılara katılan ortalama kişi sayısı 10 oldu.
  • Yıl boyunca Zoom üzerinden yapılan toplantılar için trafiğinin en yoğun olduğu gün “Dünya Sarılma Günü” olan 21 Ocak oldu. Zoom üzerinden yapılan aramalar için en yoğun gün 21 Eylül olurken, online seminerler için ise en yoğun gün 25 Şubat olarak karşımıza çıktı.

Zoom toplantılarında öne çıkan kullanıcı alışkanlıkları 

Zoom ile ilgili 2021 yılına dair kullanım alışkanlıklarını ortaya koymak için bin 700 kişiyle gerçekleştirilen ankette ilginç bulgular yer alıyor. Buna göre kullanıcıların yüzde 68’i Zoom üzerinden katıldıkları toplantılarda rahat giyinmeyi tercih ettikleri bildirdi. Yüzde 47’si Zoom toplantıları sırasında yemek yemenin uygun olmadığını belirtirken, yüzde 26’sı Zoom görüşmelerine katılmadan önce duş almadığını söyledi.

Video görüşmelerde kullanılan en popüler ifadeler 

Zoom hayatımıza yerleştikçe bu platformun doğasına özel bazı ifadeler kullanıcılar arasında popüler olmaya ve hemen her toplantıda karşımıza çıkmaya başladı. 2021 yılında Zoom görüşmelerinde en sık kullanılan ifadelere baktığımızda ise ilk sırada yüzde 71 ile “Sesiniz kısık” yer alırken, onu yüzde 57 ile “Herkes ekranımı görebiliyor mu?” ve yüzde 21 ile “Bir sonraki slayt lütfen!” takip ediyor.

Platforma özel en popüler aktivite ve alışkanlıklar

Zoom sadece iş odaklı bir buluşma platformu değil. Pandeminin ilk aylarındaki kadar yoğun olmasa da 2021 yılı içinde de kullanıcılar eğlenceden spora farklı amaçlarla Zoom üzerinde bir ara gelmeye devam ettiler. Zoom üzerinde 2021 yılı boyunca yapılan en popüler aktivitelere baktığımızda; kullanıcıların yüzde 73’ü “happy hour” buluşmalarına ve oyun gecelerine katıldıklarını ve yüzde 34’ü ise bir egzersiz programına veya yemek kursuna katıldıkları belirtti. Kullanıcıların yüzde 75’i ise Zoom buluşmalarının sonunda ayrılmadan önce el salladıklarını ifade etti.

En çok tercih edilen arka plan; açık hava manzarası 

Kullanıcıların toplantılara katıldıkları en ilginç yerlere baktığımızda; yüzde 42 ile yatak ilk sırada karşımıza çıkıyor. Katılımcıların yüzde 21’i koşarken / yürürken toplantıya katıldıklarını ifade ederken, yüzde 11’i toplu taşımada Zoom görüşmesine katıldı. Arka plan değiştirme Zoom’un en sevilen özelliklerinden biri olmaya devam ediyor. 2021 yılında kullanıcıların en çok kullandığı arka planlara baktığımız ilk üç sırada; açık hava manzaraları (yüzde 26), bulanık arka plan (yüzde 25) ve çalışılan şirket ile ilgili arka planlar (yüzde 20) yer alıyor.

Zoom görüşmelerinde yaşanan en ilginç anlar

Katılımcıların yüzde 43’ü Zoom görüşmelerinden önce toplantıya katıldıkları odanın yalnızca kamerada görünen bölümünü temizlediklerini ifade etti. Ebeveynlerin yüzde 43’ü girdikleri toplantılarda çocuklarını diğer katılımcılara gösterdiler. Yüzde 39’luk bir katılımcı grubu yakın arkadaşları ya da iş arkadaşları ile eğlence / sohbet amaçlı özel yayınlar yaptıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 36’sı Zoom görüşmesi sırasında evcil hayvanlarının yayına girdiğini ifade etti.

Zoom’un 2021 yılı kullanım alışkanlıklarına dair yaptığı anket ile ilgili daha fazla detay için linkteki adresini ziyaret edebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ