Demokrat Zafer

PANDEMİ SONRASINDA HİBRİT ÇALIŞMA MODELİ VE İŞ HAYATINDA DİJİTALLEŞMENİN ZORUNLULUĞU

Pandemiyle birlikte iş hayatımıza giren yeniliklerden biri de koşullara göre hem ofisten hem de evden çalışılan “hibrit çalışma modeli” oldu. Dönem dönem yaşadığımız tam kapanmalar sona erdikten sonra birçok firma ya evden çalışmaya devam etti ya da kendi koşullarına uygun olarak çalışanlarını hibrit modele yönlendirdi.

Aslında bilgisayar, akıllı telefon gibi teknolojik iletişim araçlarının gelişmesiyle pandemi öncesinde de şirketler dijitalleşme noktasında önemli adımlar atmıştı. Özellikle video konferansların pratik ve yaygın bir şekilde kullanılabilir olması uzaktan çalışmaya zemin hazırlayan en önemli etken oldu. Ayrıca akıllı telefonlar vasıtasıyla çalışanlar mesai sonrasında da iş takibi yapıp, mesai saatleri içerisinde sosyal medyada vakit geçirmeye başladılar. Bu da ev ve ofis kavramlarının birbirine karıştığını gösterdi. Fakat dijitalleşmeye atılan bu adım pandemi nedeniyle o kadar hızlı oldu ki altyapı eksikliği ve yeterli tecrübeye sahip olamamaktan dolayı birçok olumsuzluk yaşandı. Özellikle çalışan anneler bu süreçte epey zorlandılar. Bu süreçte her dört çalışan anneden biri işi bırakmayı düşündüğünü belirtti.

Ortaya çıkan bir diğer sorun ise çalışanların performans değerlendirmeleriyle ilgili yaşadıkları sorundur. Yüz yüze çalışmada yöneticiler ve patronlar tarafından daha kolay değerlendirileceğini düşünen çalışanlar, uzaktan çalışmada terfi gibi konularda kaygı duyduklarını belirtmektedirler.

Bazı olumsuzluklara rağmen yapılan anketler çalışanların ve işverenlerin esnek çalışma ya da hibrit çalışma modelini benimsediklerini gösterdi. Yapılan bir ankette çalışanlara evde ya da ofiste çalışma tercihleri sorulduğunda yüzde 56’sı ofiste, yüzde 44’ü ise evde çalışmak istediğini belirtti. Hibrit çalışma modeli seçeneği sorulduğunda ise yüzde 67 gibi bir çoğunluk olumlu yanıt verdi.

Çalışanların yanı sıra işverenler de hibrit çalışma modeline olumlu bakmaktadırlar. Şimdiden birçok firmanın uzun vadede bu modelle çalışacaklarını duyurmaları bunun önemli bir kanıtıdır.

Hal böyleyken bu yeni süreçte şirketler eski alışkanlıklarını terk ederek gelişen teknolojiyle birlikte yeni çalışma tarzlarına ayak uydurmalıdır.

Hibrit çalışma ile çalışma saatlerinin tespiti personel yönetimi ve süreçlerin takibi kolay olmamaktaydı. Bu anlamda insan kaynakları süreçleri de dijital ortamla bütünleşmek zorunda kalmıştır. İzin süreçleri ve diğer tüm işlemlerini insan kaynakları ile birebir yürütmek zorunda iken dijitalleşme ile çalışanlar yöneticileriyle internet erişimlerinin olduğu her yerde mobil üzerinden veya bilgisayarları ile rahatlıkla iletişime geçebilme imkânı sağlanmış oldu. Personeller insan kaynakları birimine evlerinden de rahatlıkla ulaşabilme kolaylığına erişmişlerdir.

Geleneksel süreçleri benimsemiş şirketler bu dönemde zorlansa da artık dijital çağda bu döngünün içerisine yavaş yavaş adapte olmak zorunda kalmış ve bu durumu benimsemeye başlamıştır.

Bilindiği gibi insan kaynakları, şirketler için evrak sirkülasyonunun çok olduğu, onay mekanizmasının işlediği, maaş hesaplarının ve ödemelerinin yapıldığı, eğitim ve performans alanlarının yürütüldüğü çok kapsamlı bir birimdir. Bu süreçler hem insan gücü gerektirmekte hem de resmi süreçlerin fazla olması sebebiyle takibin devamlı ve sistematik bir şekilde yapılmasını gerektirmekteydi. Dijital süreçlerde artık personel izin taleplerini, avans taleplerini, eğitim beklentilerini rahatlıkla belirtebilmektedir. Aynı zamanda insan kaynakları birimi de süregelen işlerini personeller ile birlikte entegre olarak talep edebilecek, doküman arşivlemelerini, personellere sunacağı olay bildirimlerini, maaş hesaplamalarını, mesai saatlerinin hesaplamalarını hatta SGK işlemlerini dahi sistem üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Buradan da anlaşıldığı üzere Covid-19 ‘un iş hayatına olan etkileri ile birlikte yeni çalışma şekilleri oluşmaya başlamıştır. Evden çalışma ile hibrit modeli aslında insan kaynaklarının da bu anlamda gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde artık bu sürece geçip benimseyen birçok şirket bulunmakta. Zamanla bu süreci benimsemeyen şirket kalmayacak ve artık dijital çağ bizim ana kaynağımız olacaktır.

 
   

Şirket içerisinde bulunan tüm departmanlar dijitalleşerek iş yapma eğilimlerini artıracak ve verimlilik en üst seviyelere ulaşabilecektir.

Bu noktada güçlü dijital altyapısıyla hizmete sunduğumuz HERO’nun getirdiği avantajlardan bahsedebiliriz. Gündelik işlerimizin çoğunu web ya da mobil uygulamalar sayesinde yaptığımız gerçeğinden yola çıkarak, şirketlerin tüm karmaşık iş süreçlerini rahatlatacak ve tek bir platformdan yönetilmesini sağlayacak bir uygulama geliştirdik. Hem insan kaynakları yöneticileri hem departman yöneticileri ve çalışanları bu uygulamayı kullanarak izin, avans, performans değerlendirme, bordrolama gibi konuları kolaylıkla takip edip onay sürecini işletebilecekler.

Sonuç olarak pandemiyle birlikte hızla gelişen uzaktan çalışma, hibrit çalışma gibi modelleri desteklemesi açısından yenilikçi bir projeye imza attığımız söyleyebiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ