Demokrat Zafer

Pirinç Han ve Ulu Cami Başta Olmak Üzere Bölgeyi Tekrar Gün Yüzüne Çıkartan Bakanlık ve Büyükşehir Yönetimine Teşekkür Ederiz

Bursa Ulu Camii Onarım Donatım ve Bakım Derneği Başkanı ve Türk Diyanet Vakıf Sendikası Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı’nın Tarihi Hanlar Bölgesinin meydana çıkarılması ile ilgili “Bursa Ulu Cami; İslam’da Kabe, Mescid-i Nebevî, Mescid-i Aksa ve Emevi Ulu Camii’nden sonraki 5. makamdır. 3795 metrekarelik iç alanıyla tarihi camilerin en büyüğü ve atasıdır. Minberinin doğu cephesine Güneş ile beraber 9 gezegenin oluşturduğu Güneş sistemi; batı cephesine ise galaksiler işlenmiştir. Dünya’nın yuvarlaklığının tartışıldığı bir yüzyılda gökyüzünün tüm detaylarıyla ahşaba resmedilmesi hayranlık vericidir. Büyük ebatlardaki levhalara ayet, hadis ve duaların işlendiği tam 192 hat eseriyle Ulu Cami, hem huzuru hem de görkemi bünyesinde aynı anda barındırır.

Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında 20 kubbeli olarak Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da yaptırılan 622 yıllık Ulu Cami, ihtişamıyla yüzyıllara meydan okuyor.

Ecdat yadigârı olduğu kadar gelecek nesillere bırakılacak bir emanet niteliği taşıyan, inanç turizmi açısından önemli konumda bulunan Ulu Cami, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Osmanlı Devleti’nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında yaptırılan abidevi eser, erken dönem Osmanlı sanatının en önemli örneği, Türk ve İslam dünyasının da önemli camileri arasında yer alıyor.

Açılışında ilk hutbeyi Somuncu Baba’nın verdiği, ilk imamı da Mevlid-i Şerif’in yazarı Süleyman Çelebi olan bu kutlu mekân, büyük âlimlerin eserlerinde Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî, Mescid-i Aksa ve Şam’daki Emeviye Camisi’nin ardından beşinci ziyaretgâh olarak zikrediliyor.

Evliya Çelebi’nin, “Bursa’nın Ayasofya’sıdır. Bütün camilerin ulusudur” ifadesiyle anlattığı Ulu Cami, Bursa’nın itibarı en yüksek mabedi ve kalbi konumunda bulunuyor.

Yerli ve yabancı birçok turistin akın ettiği camide bir de Mısır’ın fethiyle elde edilen kutsal emanetlerle İstanbul’a getirildikten sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami’ye hediye edilen 522 yıllık Kâbe’nin kapı örtüsü de sergileniyor.

Bursa’da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında bölgenin tarihi silueti gün yüzüne çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla, Osmanlı‘nın ilk başkentinde yüzlerce yıllık Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi‘ni eski ihtişamına kavuşturacak proje aşamalar halinde ilerliyor.  Kamulaştırma çalışmaları sonrası çok katlı binaların yıkılmasının ardından Pirinç Han ve Ulu Cami başta olmak üzere bölgenin tarihi silueti iyice belirginleşti.

Osmanlının ilk payitahtı Bursa’mızın tarihi değerleriyle tekrar ayağa kalkıyor olması Bursalı hemşerilerimizi, yerli ve yabancı turistlerimizi heyecanlandırıyor.  Bursa’nın Osmanlı’nın kurulduğu, eski şehir diye tabir ettiğimiz bu alanı ihya çalışmaları, hızlı bir şekilde devam etmesinden büyük bir memnuniyet ve mutluluk duymaktayız. Bu projeyi hayata geçirmek için her türlü imkân ve fedakârlığı seferber eden;   başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Bey’in şahsında Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM Bey’e ve büyük hayalimizi gerçekleştirmede gönüllerimize dokunan Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur AKTAŞ beyefendiye Bursa Ulu Cami Onarım Donatım ve  Bakım Derneği olarak şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ