Demokrat Zafer

Tarihi Mekana Büyükşehir’den Tahliye Kararı! “Kentin Hafızasının Silinmesine Müsaade Etmeyin!”

Bursa’nın kent hafızasında önemli mekanlar köşe başı hafızada kendini hissettirir. Kültürpark denildiğinde Özgen Çay Bahçesi, Göl Çay Bahçesi, Setbaşı denildiğinde Mahfel ne hissettiriyorsa tarihi değerlerimizden Romans Cafe’de Tophane Sırtları’nda onu çağrıştırır. Yerel gazetecilere savaş açması ile bilinen yıktırdığı Atatürk Stadı yanındaki Anadolu Spor Gazetecileri Derneği binası sonrası Kültürpark içindeki Çağdaş Gazeteciler Derneği binasını hedefe alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yeni hedefi Tophane yamaçları!

Romans Cafe 67’ci yaşında tahliye şokuyla karşı karşıya. İlk kurulduğu yıllarda Ulucami’yle komşu olan Belediye İş Çarşısı’nın zemin katında hizmet veren Romans Cafe alan kamulaştırılarak Orhangazi Parkı’na dönüştürülünce 1985 yılında zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Barışık tarafından Tophane Sırtları’na getirilir. 2001 yılına kadar sorunsuz ticaretine bir “Aş Evi” titizliğinde devam eden kurum 2001 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser tarafından tahliye amacıyla açılan mahkeme kararı ile sarsılır. Sonrasında koltuğa oturan Hikmet Şahin döneminde bir nebze rahat eden Romans Cafe; Recep Altepe’nin iki döneminde krizlerin arasında kalır. Altepe dönemine kadar 3 kez mahkeme kapılarında hukuk mücadelesi veren kurum her seferinde de haklılığını tescilli olarak kanıtlar. Tam rahat nefes aldık diye düşünürken Romans Cafe Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın 7’ci Sulh Hukuk Mahkemesine açtığı “10 Yıldır Kira Kontratını Yenilemediği” gerekçesi ile açtığı dava sarsılır. Bundan sonrasını işletme sahiplerinden dinleyelim.

Romans Cafe’nin işletme sahibi Nejat Kural; “Doğma büyüme Bursalıyım. Kardeşlerimle birlikte 1950’lerde “Bursa’nın ihtiyacı nedir diye düşünerek” gençlere yönelik hem vakit geçirebilecekleri bir mekan olsun hem de karınlarını doyurabilecek bir mekan olsun diye bir kafetarya açtık, bir zaman sonra ismi Romans Cafe oldu. 67 yıldır bu kurumun kapısından her kim girdi ise maddi şartları ne olursa olsun karnını doyurmadan çıkmamıştır. Çok genci misafir ettik bu kurumda. Kira kontratını yenilemediğimiz için “çıkın gidin” diyorlar. Bizim burada kimseye zararımız yok. Biz buraya ilk geldiğimizde çevreninde bakımını yapardık. 2000’lerden sonra belediye başladı bakım yapmaya. 74 yaşımda kapının önüne konmak gücüme gidiyor.” Dedi.

“Kabiliyeti ve ileri görüşü olmayan bürokratların arasında kaldık!”

İşletmede çalışan Mehmet Kavçin ise yaşadıkları süreci; “2001 yılından 2021 yılına kadar her yıl adliye binasına taşındık. Arada belki 4-5 sene boşluk vardır. Bundan önceki 3 mahkemede kanunlar lehimize karar verdi. 2016-2017 ve 2018’de “kira kontratı” yenileyebilmek için belki 40 belki 50 kere Büyükşehir’in Emlak-İstimlak Daire Başkanlığı’na çıktık. 400 metrekarelik alanın 200 metrekaresinin kapalı alan olduğu Romans Cafe’nin kira kontratını yenileyebilmek için. Ama ne fayda! Vicdanlar kör olunca kulaklar sağır olurmuş. Yenilemedikleri kontrat yüzünden biz şimdi 12 personelimizle birlikte mahkemenin verdiği karar nedeniyle kapı dışarıyız! İtiraz hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Mahkeme kararını diğer kararlarla birlikte İstinaf Mahkemesi’ne götüreceğiz. Gazetecilerin bir çatı altında sığındıkları yapıları yıktırdığını basın yoluyla öğrendiğimiz Büyükşehir Başkanı sayın Alinur Aktaş’ın bizim gibi tarihi bir misyona sahip esnafa dokunmasının sebebini anlamış değilim! Tarihi Hanlar Bölgesi ve Kapalı Çarşı çevresini yıkmak için harekete geçen sayın Aktaş’ı mahkeme kararları bir süreliğine durdurdu. Kent içinde Doğanbey gibi örnek dururken, oraların yıkılacağı sözünü verip hala o bölge için somut bir adım atmayan sayın Aktaş’ın biz esnafla neden uğraştığını inanın anlamakta zorluk çekiyorum. Romans Cafe’nin her iki tarafında da Bursa’nın iki işletmesi örnek diyebileceğim titizlikle çalışıyor. Eğer biz surları örtüyorsak o zaman sormak lazım siz niye yamaca kafeterya izni verdiniz? Balıbey Han neden yapıldı? Öz Bursalı olarak bir mülteci kadar itibar görmemekten dolayı çok üzgünüm! Adalet bir tecil edilir ama sayın Aktaş’ın ufku geniş olamayan, sadece koltukları işgal eden yönetim kadroları bu yaşanan zulmün hesabını verebilir mi! Onu da tarih yazacak!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ