Demokrat Zafer

Tarfin yeni VDMK ihraçları ve uluslararası kredilerle çiftçiyi güçlendirmeye devam ediyor

Türkiyenin lider tarımsal fintek şirketi Tarfin, yeni sezonda ikinci vadeli menkul kıymet ihracını gerçekleştirdi. 50 milyon TLlik nominal değerli ihraç, Türkiyenin 63 ilinde üretim yapan 3 bin 478 çiftçinin girdi ihtiyacını kurumsal yatırımcılarla buluşturdu. Tarfin eş zamanlı olarak etki yatırımcılığının uluslararası destekçisi Symbioticsten de kredi almayı başardı. Alınan kredi, Türk çiftçisinin üretim gücünü artırmak için kullanılacak.

Çiftçiyi üretim aşamasında finansal olarak destekleyen lider fintek şirketi Tarfin, bugün 70’i aşkın şehirde 700’ün üzerinde yetkili satış noktasında çiftçilerin tarım girdilerine uygun fiyat ve hasatta ödeme fırsatlarıyla ulaşmasını sağlıyor.

Güçlü finansal yapısıyla öne çıkan şirket, vadeli menkul kıymet (VDMK) ihraçlarıyla çiftçilere yaptığı uzun vadeli gübre, yem, bitki besleme ürünleri ve zirai ekipman satışlarını fonluyor. Yaptığı ihraçlarla sermaye piyasası yatırımcılarını Türkiye’nin 7 bölgesinde üretim yapan çiftçilerle buluşturuyor ve onları doğrudan desteklemelerine öncülük ediyor. Yatırımcıların satın aldıkları her VDMK Türk tarım sektörüne ve on binlerce çiftçiye destek olarak geri dönüyor. Tarımda üretim deseninin güçlendirilmesine katkıda bulunuyor.

11inci VDMK ihracını gerçekleştirdi

İlk VDMK ihracını 2018 yılı Haziran ayında gerçekleştiren Tarfin, 2021-2022 tarım sezonunda da varlığa dayalı menkul kıymet ihraçlarına devam ediyor. Sezonun ilk ihracını eylül ayında tamamlayan şirket, ikinci ihracı 3 Kasım tarihinde gerçekleştirdi. Yeni ihraçla toplam 50 milyon TL nominal değerli 310 gün vadeli bir ihraca kaynak olan Tarfin, böylelikle Türkiye’nin 63 ilinde üretim yapan 3 bin 478 çiftçinin girdi ihtiyacını kurumsal yatırımcılarla buluşturdu. JCR Eurasia tarafından “Yüksek Düzeyde Yatırım Yapılabilir” kategorisinde değerlendirilerek “AA” kredi notunu alan ihracı Pasha Yatırım Bankası ve OMG Capital Advisors gerçekleştirdi.

Bu son ihraçla birlikte Tarfin kurulduğu 2017 yılından bugüne kadar 11’inci ihracatını tamamlamış ve toplam 292 milyon TL VDMK ihracı gerçekleştirmiş oldu.

Tarfinin başarısını katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz”

Tarfin VDMK ihraçlarının yanında aldığı uluslararası kredilerle de finansman yapısını güçlendiriyor. Şirket son olarak merkezi İsviçre’de bulunan etki yatırımında lider pazar erişim platformu Symbiotics’ten kredi aldı. Şu an dünyada Londra, Paris, Cenevre, Cape Town, Meksika, Amsterdam, Zürih ve Singapur’da ofisleri bulunan ve bulunduğu noktalardan global olarak faaliyetlerini yürüten Symbiotics, gelişmekte olan pazarlardaki mikro-küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve düşük ve orta gelirli haneleri finanse etmeye odaklanıyor. Platform, kurulduğu 2005 yılından itibaren de 6,5 milyar dolarlık finansman sağladı.

Tarfin’le yaptıkları iş birliğinin 2019 yılında başladığını belirten Symbiotics İnovasyondan Sorumlu Kıdemli Yatırım Analisti Aldric Luyt, sağladıkları yeni destekle ilgili olarak şunları söyledi: “Tarım ve kırsal kalkınma, tarım işçilerinin toplam iş gücünün yüzde 25’ini oluşturduğu Türkiye’de ekonomik büyüme için çok önemli. Tarfin’le yaptığımız ortaklık 2019 yılında başladı. Tarfin’in Türkiye’deki gıda üretimini yenilikçi teknoloji tabanlı çözümlerle destekleme başarısına katkıda bulunmaya devam etmekten mutluluk duyuyoruz.”

Daha çok çiftçiyi desteklemeye devam edeceğiz”

Çiftçinin en yakın finansal destekçisi olarak faaliyetlerini sürdürürken daha çok çiftçiyi desteklemek için finansal yapılarını da güçlendirmeye odaklandıklarını ifade eden Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem gerçekleştirdiğimiz VDMK ihraçları hem sağladığımız uluslararası kredilerle her geçen gün daha da güçleniyoruz. Yeni ihraçla birlikte toplam 292 milyon TL VDMK ihracı gerçekleştirmiş olduk. Türkiye’nin 7 bölgesinde 70 ilde 25 binden fazla çiftçimiz bulunuyor. Çiftçilerimize bugüne kadar 400 milyon TL’den fazla tarım girdisi tedariki sağladık. Bu yıl sonuna kadar 50 milyon TL nominal değerli olacak şekilde bir ihraç daha planlıyoruz. Symbiotics’ten aldığımız krediyle de daha çok çiftçiyi desteklemeye devam edeceğiz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ