Demokrat Zafer

“Ortada kaldık” diye isyan eden öğrencilerimize yardımcı olmak gibi bir düşünceniz var mı!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması için Meclis’ e sunmuş olduğu soru önergesi hakkında yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi;

“Türkiye’nin öğrenci değişim programı “Erasmus” kapsamında yurtdışına gönderdiği yaklaşık 15 bin öğrencinin, bu yıl evlerinden binlerce kilometre uzakta çok sıkıntılı günler geçirdikleri ve bu kapsamda yurtdışına giden öğrencilerin hibe paralarının ödenmediği şikayeti bizlere ulaşmaktadır.

Yurt paralarını dahi ödeyemeyen, yemek parası bulamayan öğrenciler, adeta “ortada kaldık” diye isyan ederken, “Dışişleri Bakanlığı’ndan net bir yanıt alamamışlardır.

Öğrencilerin büyük bir kısmı yaklaşık iki aydır yurt dışında bulunmaktadır. Kendi çözümlerini üretmek zorunda kalan öğrencilerin, çalışma izinleri olmadığı halde kaçak işlerde çalışmak zorunda kaldıkları ve büyük bir çoğunluğun da en az 10 aylık kira sözleşmeleri yaptıkları, bırakıp dönmenin de hepsi için mümkün olmadığı bilinmektedir.

İvedilikle çözümlenmesi gereken bu durumla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’na vermiş olduğumuz soru önergemizin takipçisi olacağımızı belirtiyorum.”

Soru Önergesinde;

  1. Bu yıl resmi olarak kaç öğrenci Erasmus kapsamında yurtdışına gönderildi?

  2. 10 ay için, ayda 600-700 euro vaad edilen bursların iki aydır ödenmediği ve ayrıca 10 ay yerine sadece 2 buçuk ay ödeme yapılacağı doğrumu dur?

  3. Ailelerinin kısıtlı imkanlarıyla, iyi bir eğitim almak amacıyla yabancı ülkelere giden öğrenciler, burs paralarını alamadıkları, kaldıkları evlerin, yurtların parasını ödeyemedikleri, öğrencilerden bir kısmının yemek parası dahi bulmakta zorlandığı iddia ediliyor. Söz konusu mağduriyet ile ilgili bir herhangi bir çalışmanız var mı?

  4. Kendi imkanlarınızla hayatınızı idame ettirin, aksi halde ülkenize dönün” diye öğrencilere mail gönderildiği doğrumu dur?

  5. Diğer ülke öğrencilerin burslarının ödendiği, sadece Türk öğrencilerin bu konu ile ilgili mağduriyet yaşadıkları iddia edilmektedir. Bu iddialar doğrumu dur?

  6. Söz konusu mağduriyetten dolayı kaç öğrenci ülkemize geri dönmek zorunda kalmıştır?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ