Demokrat Zafer

Kütüphane Günleri’nde “Eşit Miyiz?” sorusuna yanıt aranacak

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2018 yılında başlattığı Nilüfer Kütüphane Günleri’ni bu kez “Eşit Miyiz?” temasıyla düzenliyor. Toplumu yakından ilgilendiren bir kavramı tüm yönleriyle tartışmak amacıyla düzenlenen etkinlikte toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine söyleşiler yapılacak. Farklı okuma ilgilerine sahip okurların “Eşit Miyiz?” sorusuna yanıt arayacağı buluşmalar 13-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Uzun yıllardır kentte, bilginin ve merakın peşinde okurlarına yeni ufuklar açan çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, kent kültürüne katkı sağlayan buluşmalara da her geçen gün yenilerini ekliyor. Söyleşiler, atölyeler, farklı kesimlere yönelik etkinliklerle her zaman okuyucuların yanında olan Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, Kasım ayında yine bir dizi etkinlikle okurları değerli yazar, şair ve akademisyenle bir araya getiriyor.  İlki 2018 yılında  “İktidar” başlığıyla düzenlenen Nilüfer Kütüphane Günleri, bu kez “Eşit Miyiz?” sorusuyla düzenleniyor.
Toplumu yakından ilgilendiren bir kavramı tüm yönleriyle tartışmak, var olan durumun analizini gerçekleştirmek ve o alanda yetkin isimlerin yol göstericiliğinde ilerlemek amacıyla düzenlenen buluşmada, insanlık tarihinin belki de en çok tartışılan, ama halen herkesi memnun eden bir sonuca ulaşılamayan sorusuyla zihinler meşgul edilecek.
Nilüfer Kütüphaneleri düzenlediği etkinlikle, insanı ve diğer tüm canlıları kapsayan bu sorunun izinde gelinen noktanın toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında analiz edilmesini sağlayacak.
Farklı okuma ilgilerine sahip okurların Nilüfer’in kütüphanelerinde biraraya gelme fırsatı bulacağı ve “Eşit Miyiz?” sorusuna yanıtların aranacağı etkinlikler dizisi 13-28 Kasım tarihleri arasında Nâzım Hikmet Kültürevi, Şiir Kütüphanesi, Akkılıç Kütüphanesi ve Misi’deki Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenecek.

“Eşit Miyiz?” başlıklı Kütüphane Günleri’nin açılışı 13 Kasım Cumartesi günü Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in katılımıyla Nâzım Hikmet Kültürevi’nde olacak. Kütüphane Günleri’nin açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi olan Prof. Dr. Fatmagül Berktay gerçekleştirecek.
Aynı gün “Cinsiyet Eşitliği ve Ayrımcılık” başlığıyla düzenlenecek bir başka söyleşide de Özgür Renkler Derneği ve 17 Mayıs Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Defne Güzel,  sosyal psikoloji, politik psikoloji ve çevre psikolojisi alanlarında çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını olan Melek Göregenli ile Kadın Dayanışma Vakfı kurucu üyesi, Kadın Sığınma Evi – Danışma Merkezleri kurucusu, Eşit Yaşam Derneği Başkanı S. Nazik Işık okurlarla buluşacak.

Kütüphane Günleri kapsamında Akkılıç Kütüphanesi’nde Betül Dünder, Desislava Şenay, Güneş Terkol ve Ebru Nihan Celkan’ın katılımıyla “Başka Patikalar”,  Hatice Meryem ve Şebnem İşigüzel’in katılımıyla “Edebiyatta Eşit Miyiz”, Didem Ardalı Büyükarman ve Seval Şahin’in katılımıyla “Türk Edebiyatı’nda Kadın Karakterler”, Burcu Karakaş, Gül Kolaylı,  Hale Gönültüş ve Nilay Örnek’in katılımıyla “Yenisiyle Eskisiyle Medyanın Cinsiyeti” başlıklı söyleşiler düzenlenecek.
Akkılıç Kütüphanesi’nde ayrıca 15 Kasım’da “Çağrışımlar” isimli karma sergi de izlenime açılacak. Sergi 28 Kasım’a kadar açık kalacak. Kütüphane Günleri kapsamında Çocuk Kütüphanesi’nde de bir dizi etkinlik düzenlenecek. 17 Kasım’da Çocuk Kütüphanesi’nde 11 yaş üzeri çocuklara yönelik Nilüfer İnceman Akgün’ün katılımıyla atölye düzenlenecek. “Eşitim, Eşitsin, Eşit” atölyesinde, hikâyelerden yola çıkılarak “eşitlik” kavramı üzerinde etkileşimli okuma gerçekleştirilecek. Yine Çocuk Kütüphanesi’nde 20 Kasım’da “Eğitimde Eşit Miyiz” başlığıyla düzenlenecek söyleşide de eğitimdeki eşitsizlikler ele alınacak. Her biri eğitim konusunda çeşitli çalışmalar yapan,  Ayşe Alan,  Kenan Çayır ve Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da bu alandaki deneyim ve birikimlerini söyleşiye taşıyacak. Bu kapsamda Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenecek bir diğer söyleşide de “Eğitimde Eşitlik Kapsamında Yerel Deneyimler” konusunu Ayla Okumuş ve Süheyla Kaplan değerlendirecek.

Kütüphane Günleri’nde ele alınacak konulardan biri de “Türkiye’de Kadınların Eşitlik Mücadelesi”. Bu konuda Şiir Kütüphanesi’nde düzenlenecek söyleşide Bahar Yalçın, Huriye Karabacak ve Sinem Mısırlıoğlu kadınların eşitlik mücadelesini örneklerle anlatacak. Kütüphane Günleri’nin son etkinliği Nil Sakman’ın katılacağı “Eşitliği Arama” atölyesi olacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ