Demokrat Zafer

Kirazlıyayla köyünde dava açılmadık kişi bırakmayacaklar

Köylerine yapılmak istenen atık barajına karşı mücadele eden Kirazlıyayla köylülerinin yargılandığı dava, 17 Şubat’a ertelendi. Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, “Sanıyoruz ki bir avuç köyde dava açılmadık kişi bırakmayacaklar. Doğa savunması yargılanamaz” dedi.

Meyra Madencilik şirketinin çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı mücadele veren Kirazlıyayla köylülerinin yargılanmasına devam edildi. Davanın Yenişehir Adliyesi’nde görülen dördüncü celsesinde mahkeme heyeti, bir müştekinin ifadesinin alınamaması nedeniyle davayı 17 Şubat’a erteledi.

Beşi kadın dokuz kişi hakkında açılan ceza davasında Kirazlıyayla köylüleri, 1,5 yıldır yargılanıyor. Davanın dördüncü celsesi, Yenişehir Adliyesi’nde görüldü. Önceki celsede askerde olduğu için ifadesine başvurulamayan müştekinin adresine ulaşılamadığını belirten mahkeme heyeti, davayı yeniden erteledi. Adres bilgilerine ulaşan jandarma ekipleri, müştekinin Şanlıurfa’da olduğunu tespit etti. 17 Şubat’ta görülecek celsede tanığın ifadesinin alınması bekleniyor.

Köyün tek su kaynağı olan Kamışlı Göleti’ni savunan ve gözaltına alınan 12 kadından 10’u için de dava açıldı.

İznik Çevre Platformu ve Bursa Su Kolektifi, Kirazlıyayla köylülerine destek vermek için Yenişehir Adliyesi önündeydiler.

Tanığımız bir türlü ifade vermeye gelemedi’ 

Kirazlıyayla köylülerinin avukatı Osman Atalay Akman, “Biz özellikle bu kişinin ifadesinin alınmasını istiyoruz. Çünkü soruşturma safhasında verdiği ifadede, bu köylülerimizin sadece madeni protesto etmek için orada olduğunu, herhangi bir ekipmana zarar vermediklerini, özellikle yönetici grubun maden sahasına geldikten sonra ve üzerlerine araba sürdükten sonra olayların karıştığını ifade etmişti. Tanığımız bir türlü ifade vermeye gelemedi. Ne gariptir ki Meyra Madencilik bu çalışanını o anda işten çıkarttı ve ifadesinin alınmamasını sağladı” diye konuştu. Avukat Akman, Şanlıurfa’da olduğu tespit edilen tanığın ifadesi aldıktan sonra karar celsesinin görüleceğini söyledi. Akman, “İnanıyoruz ki tanığın ifadesi bütün maddi gerçeği ortaya çıkaracak ve davamız beraatla sonuçlanacak” dedi.

Bir avuç köyde dava açılmadık kişi bırakmayacaklar’

2 yıldır yaşam alanlarını korumak için verdikleri mücadelede her türlü baskıya uğrayan Kirazlıyayla’lılar için dava sürecinin devam ettiğini söyleyen Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, “Davacılardan birisi mahkemede hazır bulunmadığı için bugün de dava ertelendi. Bugün 9 kişinin davası için buradaydık. Köylerinin tam ortasına yaşam alanlarına bu tesisi istemedikleri için yargılanıyor olmaları büyük bir hak ihlalidir” dedi.

Geçen sene köyün tek su kaynağı Kamışlı Göleti’ni savunan kadınlardan 12’sinin gözaltına alındığını hatırlatan Erdem, “Bu 12 kadından 10’u için de dava açıldığını öğrendik. Sanıyoruz ki bir avuç köyde dava açılmadık kişi bırakmayacaklar. Doğa savunması yargılanamaz. Bunu söylemekten ve mücadeleden yılmayacağız. Bizler sonuna kadar bu mücadelenin ve kadınların yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ