Demokrat Zafer

Timsah Park’ta neler oluyor?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursaspor’un kullanımındaki Bitci Timsah Park stadyumunda yaşanan sorunları İMO yöneticilerinden inşaat mühendisi bir okurunun gözünden bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Geçtiğimiz günlerde bu sütunlardan Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı ve Bursaspor’a devrettiği yeni stadyumun daha aktif kullanabilmesi gerektiği üzerinde durmuştuk.

O yazımız üzerine İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi yöneticilerinden Cengiz Duman’dan bir elektronik ileti aldık.

Aynı zamanda İMO Ulaşım Komisyonu Başkanı da olan Duman Bursa’nın bu dev spor kompleksinde gittiği maçlar sonrası gördüğü eksik ve aksaklıkları mühendisçe kaleme almış ve önerilerde bulunmuş.

Duman’ın ilk tespiti şöyle;

“Stadyumun otopark ve ulaşım sorunu devam ediyor. Bitmiş algısı yapılıyor olsa da, özellikle mekanik sistemde çok fazla eksiklik var. Stadyumun altında 500 araçtan fazla araç otoparkı sırf egzoz gazının etkisini bertaraf edecek fan sistemi olmadığı için kullanılamıyor. Örneğin; Acemler İstasyonu yakınındaki otopark hem park et-devam et hem açıldığında hastane hem de maç günü stadyuma hizmet edeceğini düşünecek olursak ki, yaklaşık 300 araç park edebiliyor. Buna rağmen stadyumun altında atıl olan yaklaşık bu alanın 2 katı kadar bir otopark maalesef kullanılamıyor.

İnşaat Mühendisi Duman, güvenlik önlemlerine ilişkin eleştirilerini de şöyle anlatıyor:

“Stadyumun etrafında o kadar boş alan varken, Bursa Emniyeti’nin tutumunu anlamak imkansız. Gerek stadyumun altındaki boş dükkanlar gerekse bunlarıönündeki boş alanlar Bursa Emniyeti’nin güvenlik çemberinde bulunmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum söz konusu değilken, Bursa’da bunun halen cevabını bulamıyoruz.

Duman diğer tespiti de şu satırlarla vurguluyor;

“Bir başka sorunda yine adıStadyum Bağlantı Yolları’ olarak konulan kavşak ve kavşak bağlantısı yollar maç çıkışı nedense Emniyet yetkilileri tarafından kapatılarak, taraftarın Orhaneli Yolu’na doğru püskürtüldüğüne her maç çıkışı rastlıyoruz. Takımışu an ki, durumu ve pandemi gibi sebeplerden dolayı stadyumda mevcut kapasitenin yaklaşık yüzde 15 i kadar kısmını kullandığımız düşünülürse, bu rakamın bırakın ful kapasiteyi, yüzde 50-60 arasında bile doluluk oranı işin içinden çıkılmaz hali alacağını nedense ben görebiliyorum.

Duman, Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün abartılan güvenlik önlemleri yüzünden atıl kalan dükkanlar için de değerlendirmelerine şöyle devam ediyor:

“Bursa Emniyeti’nin önceki hafta stadyum girişinde yapmış olduğu tutum tüm taraftarlarca ayıplandı. Stadyuma halen pandemi dolayısıyla yüzde 50 kapasite ile izin verilirken önceki haftaki maçta Doğu tribünleri girişinde açılan 2-3 metre genişliğinde sadece bir kapı dolayısıyla yoğun izdiham yaşandı.

Duman son olarak da şunları ekliyor:

“Kısacası, hak ettiği yere gelmesi için öncelikle Bursa Büyükşehir Belediyesi gerçek anlamda stadyumu ve çevresini bitirmelidir. Yine, Bursa Emniyeti stadyum ve taraftarla ilgili tutumunu gözden geçirmelidir.”

Duman’ın gördüğü eksik ve aksaklıklar böyle. O sadece eleştirmiyor, öneriler de sunuyor.

Biz de buradan ilgililerine aktarmış olalım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ