Demokrat Zafer

Bursa’da çarşı pazar alev aldı!

Ardı ardına gelen zamlar sebze ve meyve fiyatlarını da arttırdı. Biber fiyatları 15 liraya kadar yükselirken, patates yüzde 70 oranında zamlandı. Mandalina 7 liradan satışa sunulurken, çileğin kilogram fiyatı ise 20 lira olarak tezgahta yerini aldı

Derya Demir Pınar  olay.com.tr

Döviz kurunun ani yükselişi ve pandeminin devam etmesi gıda fiyatlarının ateşini körüklüyor. Pazarda her hafta yeni bir ürüne zam gelirken, vatandaş torbasını dolduramadan evine dönüyor. Esnaf, ‘maaliyetler nedeniyle fiyatlar yükseliyor’ diye dert yanarken, vatandaş ise eve eli boş dönmekten şikayet ediyor. Son bir ay içerisinde pek çok ürünün zamlandığını kaydeden pazar esnafı Kemal Kurt zam şampiyonlarının biber kategorisi olduğunu söyledi.

Kurt, “Şu an yağ biberi ve kıl biberinin kilogram fiyatı 15 lira. Geçen hafta tezgahlarda 12 liradan satılıyorlardı. Ancak bir haftada 3 lira birden zamlandı. Fiyatların yüksek olmasından dolayı pazar da durgun. Vatandaş durumdan şikayetçi çünkü alım gücü düştü. Gelen ürünlerden en fazla 1 kilogram alabiliyor. Geneli yarım kilogram ya da 250 gram alıp evine dönüyor” dedi.

MANDALİNA VE ÇİLEK FİYATLARI ARTTI

Meyve satıcısı Ruşen Birdal da fiyatların yüksek olduğunu kaydetti. Birdal, “Fiyatlar yüksek olduğu için satışımız az oluyor. Vatandaş pazarcılara kızmasın çünkü biz halden aldığımız ürünün üzerine sadece 1-1,5 lira fark koyarak satıyoruz. Geçen sene mandalinanın kilogram fiyatını 5 liraya satıyorduk bu sene 3 kilosunu 20 liraya satıyoruz. Çilek fiyatlarında da ciddi bir yükseliş söz konusu. Geçen sene bu zamanlar çilek 12 liradan satıştaydı şimdi ise 20 liraya tezgaha koyuyoruz. Geçen yıl 10 lira olan cennet hurması bu sene 15 lira” diye konuştu.

PATATESE 1 AYDA %70 ZAM

Patates fiyatlarının yerinde durmadığını kaydeden Mehmet Yıldırım da, “1 ay önce 3 lira olan patates şu anda 5 lira. Yani 1 ayda yüzde 70 oranında zamlandı. Patates almak için firmayla iletişime geçtiğimizde, mal alamadıklarını bu yüzden fiyat veremeyeceklerini söylüyorlar. Maliyetlere gelen zamlar nedeniyle patatesin kilogram fiyatının 10 liraya kadar çıkacağını konuşuluyor” ifadelerini kullandı. Yumurta fiyatlarının son 1 aydır yüksek olduğunu kaydeden Serdar Karadeniz ise, “İhracat ve maliyetlere gelen zamlar nedeniyle ortalama yumurtanın tane fiyatını 1 ila 1,25 kuruş arasında satıyoruz” dedi.

Karnabahar fiyatlarının düştüğünü belirten Samet Ak, “Geçen hafta 18 liraya sattığımız karnabahar havalar sıcak olduğu için 10 lira. Ancak havaların soğumasıyla 15 liraya doğru yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ