Demokrat Zafer

Afganistan 2001’den 2021’e iki çirkin yüzle!

Ahmad Khesrow İshanch siyaset felsefesi yüksek lisans öğrencisi son 20 yılık Afganistan olaylarını değerlendirerek gazetemizle paylaştı. İshanch; ” 13 Aralık 2001’deki Bonn Zirvesi’nde, dokuz günlük tartışmanın ardından katılımcılar, 20 yıllık iç savaşın ardından yeni bir sistemin temellerinin atılması konusunda anlaşmaya vardılar.

Bu tarihi anlaşmaya göre, Afganistan’daki kilit isimler ve gruplar, geçici hükümet veya Hamid Karzai’nin geçiş hükümeti başkanlığında altı aylık bir geçici hükümet kurmaya karar verdiler.

Hamid Karzai’nin Taliban’ı bastırmak için 12 Amerikan askeriyle Afganistan’a girdiğinden unutmayalım.

Geçici yönetimden sonra 2004 yılında Afganistan tarihinde demokrasi standartlarına uygun ilk cumhurbaşkanlığı seçimi olan Afgan cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı.Afganistan’ın yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Ülkenin yönetimi aşiret mafyası, uyuşturucu mafyası, proje mafyası, toprak mafyası tarafından ele geçirildi… Yolsuzluk günden güne yayıldı, Afganistan BM sıralamasında en yozlaşmış ülke olarak kabul edildi.

Hamid Karzai, siyasi rakiplerini siyasi izolasyona sürüklendiriyordu ve her türlü hile ile onları durduruyordu.

Politika, düzensiz ve tutarlı entelektüel ve ideolojik ilkelere sahip olmadan, üç yüzyıl ve otuz yıllık acı tecrübenin farkında olmadan her seferinde bu faşizm hilelerine dans etmeye devam eden diğer etnik liderleri

Tarihi unutuyorlardı.

Gecekondulardan paganlara, dini aşırılık yanlılarından laik aşırılık yanlılarına, Mücahidlerden komünistlere, Amerikalı teknokratlardan Talibhoşnutsuz kardeşe kadar, hepsi milliyetçilik ve milliyetçilik için kırmızı bir faşist zihniyet ve milliyetçilik çizgisine sahip olan diğer etnik kökenlere her türlü zülüm yapıyorlardı.

“Amaca giden her yol mubahtır”

Onur, insanlık, azim, vicdan, her şey unutmuşlardı politikacıların ve değer etnik liderlerinin kanına susamışlardı.

Hamid Karzai tarihi unutmayacak seri terörleri. Prof Burhan din rabanini terörü Mutalıb bek terörünü, Mustafa kazimi terörünü.

On yıllar boyunca Afganistan milyonlarca insanın imdadına yetişti Dünya Afganistan ayağına geldi milyonlarca dolar yardım edildi Milli ordu Kuruldu Milyonlarca askeri araç ve silah Milli orduya bağışlandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, kölesi Hamid karzai ülkenin refahı için hiçbir şey yapmadı.

Siyaset felsefesinin öğretilerine göre, bir sistem, bir hükümet, bir makam, dost ve düşmanın belirli bir tanımına ve övgüsüne sahiptir.  Binden fazla intihar saldırısı gerçekleştiren Talibban tarafından Hazara kardeşlerin katil etti hiçbir okul, cami, üniversite, dershane tanımadan herkesi öldürdü, ancak Talib asla bu harabenin düşmanı olarak tanıtılmadı.  Medyalarda her zaman memnun olmayan bir kardeş olarak adlandırılsa, öldürüldü ama parayla ödüllendirdi ve yeni elbiseyle evine gönderildi . Hamid Karzai, çalışma grubu Eşref Ghani’nin kokuşmuş beyniyle bile, Taliban’ın kötü şöhretli yüzünü asla düşman olarak adlandırmadı.

Hatta BM Güvenlik Konseyi’nin tarafından aranan talibana  meşruiyet ve küresel bir duruş kazandırdılar.

Ve sonucu üç milyondan fazla bağımlıyı, binlerce aileyi, ülkeyi terk etti.

güvensizlik ve işsizliği, ülke çapında çocukları ve kızları eğitimden mahrum bırakan cumhuriyet, Afganistan insani gelişmede dünyada en düşük sırada yer aldı

Dünyanın ikinci kokuşmuş beyni 20 Eylül 2014 ve 28 Eylül 2019’da iktidara geldikten sonra, on yılda iki kez seçimleri mahvetti ve demokrasinin temellerini batırdı kendisi meşruiyeti için siyasi muhtıra denilen bir şey önerdi.  Eski ve iyi gelişmiş bir mafya çalışma grubuyla anavatanını harabeye çevirdi Eşref Gani.

Amaca ulaşmak için her şey mübahtır, amacı etnik, aşiret faşizmiydi, hedefin peşinden gitti.  Diğer her şeye izin veriliyordu çünbeş roşnayı adaletin sesini susturma gücüne güvenerek intihar bombacısını kullandı  ve adaletin sesini bastırmak için onlara kurşun yağdırdı.  güldü ve haz etti

Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim gören Eşref Ghani, siyasetin alfabesini iyi biliyordu ve siyaset biliminin teorisini ve temellerini çok iyi biliyordu.  Kime nasıl nerede zarar vereceğini çok iyi biliyordu şeytani politikasının budala figürünün ne olduğunu biliyordu, her türlü ahlaksızlığa izin verdi.  Binlerce insanın kanını akıttı başka milletler iktidara gelmesin  diye milli orduyu  Pakistan lehine devirdi.

Ülkedeki tüm yolsuzluklar, tek etnikli mafya altındaki vergi idaresi, etnik çatışmanın ortadan kaldırılması, sadece Taliban terörist grubuna güç getirme projesiydi.

Sonunda, kötü şöhretli cumhur Başkan helikopter parayla ülkeden kaçtı milyonlarca insanın kaderini karalamasıyla her şeyi batırdı ve .  Bütün kötülerin insan onuru için hiçbir ilkesi, ne normu ne de değeri yoktu. Vatana ihanetin ahlaksızlığı tarihin altın çizgili sayfalarına yazılacak .

Ülkenin alt yapısındaki 20 yıllık elde edilen göreceli değerler  ifade özgürlüğü, kadın hakları, eğitim, siyasi ilişkiler, diplomasi her uçup gitti, lanet olsun özünüze Aşraf gani .

Lütfen kişisel ricam , sivil toplum aktivistlerinden, insan hakları aktivistlerinden, üniversite profesörlerinden, ülkenin acı çeken insanlarından hainler için Uluslararası Adalet Divanı’na bir mektup gönderin.

Mahkemeye verilsinler

Amerika Birleşik Devletleri + Avrupa Birliği + Birleşmiş Milletler + İnsan Hakları Örgütü, acı çeken Afganistan halkının dilekçesine olumlu yanıt verirlerse insan haklarından yanadırlar, görmezden gelinirse Afganistan için yeni dönem savaşlar devam edecektir. ” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ