Demokrat Zafer

Asıl mağdur Mudanya: İmar planı iptali belediyeler rekabetini aşmalı

Yasada bir maddeyle düzeltilebilecek konu, Mudanya’da 9 imar planından 6’sının mahkemece iptal edilmesini getirdi. En son 2015 planı mahkeme tarafından iptal edildi. Yerine yapılan planı da Büyükşehir Belediye Meclisi iade ederken son planı bir kez daha Mudanya’ya gönderdi.Kurum görüşleri toplayan Mudanya Belediyesi beklediği İçişleri Bakanlığı görüşü gelirse planı 5 Kasım’da görüşecek. Fakat belediyeler rekabeti izlenimi rahatsız edici… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Pratikte… İmar verilen, ya da inşaat başlayan bir parsel için şikayet başvurusu yapıldığında mahkemeler bölgenin tamamı için plan iptali kararı veriyor.

İtiraz konusu ada bazında karar verilse bölgenin imarı devam edecek, fakat yargı eşitlik ilkesiyle hareket ettiği için tümü iptal ediyor.

O bölgedeki…

Yer sahipleri, müteahhitler, konut alanlar mağdur oluyor. İnşaata başlanamıyor, başlanan bitirilemiyor, biten oturma belgesi alamıyor.

İşte…

Bir yasa maddesi ile çözülebilecek sorunu Mudanya 6 yıldır yaşıyor. Öyle ki, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz iptal edilen 2015 planı mağduriyetlerini sıralarken “Asıl Mudanya mağdur” dedi.

Böyle söylemesinde…

İptal sonrası hazırlanan Mudanya İmar Planı’nın Aralık 2020’de askıya çıkarıldığını, 798 askı itirazı gelen planın Büyükşehir Belediye Meclisi haziran toplantısında “üst ölçekli imar planına göre hazırlanması” notuyla “incelenmeden” iade edildiğini söyledi.

Son 37 yılda 9 imar planı yapıldığını, 6 kez iptal olduğunu anımsattıktan sonra “Aynı şeyi yaparak farklı sonuç alınabilir mi?” diye sordu ve devam etti:

Büyükşehir İl Tarım Müdürlüğü görüşü almamış. Oysa planın iptal gerekçesi bu görüşün eksikliği. Tarım Müdürlüğü de Zeytin Kanunu kapsamına giren yerlerin plan dışı bırakılmasını istediği için yüzde 11’i plan dışı bıraktık. Bu yüzde 11’de 350 kişi mağdur. Büyükşehir’in dediğini yapsak 1350 kişi olacak.”

Bu noktada…

Büyükşehir suç işliyor. Onlara göre planı yaparsak biz de suç ortağı oluruz. Proje demokrasisiyle, bir daha bozulmayacak plan yaptık.”

Toplantıda…

Mimarlar ve Peyzaj Mühendisleri odaları başkanları, İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri vardı. Türkyılmaz’ın teknik bilgilerini elbette onlar daha iyi değerlendirirler.

Burada rahatsız edici olan şu:

İmar planları, belediyeler rekabeti kurbanı olmamalı. İki belediye kentin Valisi hakemliğinde sorunu çözmeyi bilmeli.

Mudanya gerçekten mağdur.

Güzelyalı Planı için hedef 5 Kasım

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz iptal edilen Güzelyalı İmar Planı gelişmelerini açıkladığı basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı’ndan cevap beklediklerini söyledi ve şunu açıkladı:

Plan komisyonda. Bakanlık görüşü gelirse 5 Kasım’da meclis toplantısına yetiştiririz.”

Şu bilgiyi de verdi:

Göynüklü-Çağrışan planı devam ediyor. Esence-Mesudiye planı da başladı.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ