Demokrat Zafer

Aydın: İznik gölü sahili kaçak yapılarla talan ediliyor!

Türkiye’nin 5’inci büyük gölü olan İznik gölü, küresel iklim, bilinçsiz yapılan tarım ve çevresindeki sanayi tesislerinin su kullanımı nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, “İznik gölü sahili şimdide kaçak yapılaşmalar ile talan edilmekte” dedi. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, İznik gölü sahilinin kaçak yapılaşmalar ile talan edilmekte olduğunu söyledi.

“GÖL 25 METRE ÇEKİLDİ”

Türkiye’nin 5’inci büyük gölü olan İznik gölünün kıyıdan yaklaşık 25 metre çekildiğini ve kod farkının 2 metre düştüğünü belirten Aydın, “Su seviyesi düşen İznik gölünde, sahil kaçak yapılaşmalar ile talan ediliyor. Kaçak yapıların artmasıyla ilgili çok sayıda şikayet alıyorum” dedi.

“VATANDAŞLARIN ŞİKÂYETLERİ FAYDA ETMEMİŞ”

CHP’li Aydın, kendisine ulaşan İzniklilerin ‘yapılan şikayetlerin fayda etmediğini, gölün kıyı şeridinin kaçak yapılarla dolduğunu, özellikle Boyalıca sahilinde bulunan kaçak bir tesisin İznik Gölü’nü betonla doldurduğunu’ ifade ettiklerini söyledi.

“KAÇAK YAPILAŞMA YETKİLİLER TARAFINDAN GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Özelikle iklim krizinin bütün dünyada çok konuşulduğu, önemli verildiği ve Türkiye’nin de 5 yıl aradan sonra Paris Sözleşmesi’ni kabul ettiği bu dönemde İznik Gölü çevresinde yapılan kaçak yapılaşmayı ve bunların yetkililer tarafından görmezden gelinmesini endişeyle takip ettiklerini söyleyen Aydın, doğal yaşamın devam etmesi açısından su kaynakları ve göllerin hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

“GELECEK NESİLLERE BIRAKACAK BİR İZNİK GÖLÜ OLMAYACAK”

İznik Gölü’nin sulak alan olarak tescil edilmesi nedeniyle Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi’ne ve İznik Gölü Nazım İmar Planı’na aykırı olduğuna dikkat çeken Aydın şunları söyledi:

“Her gün Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki göllerin kuruduğuna dair haberleri izliyoruz ve oradaki canlıların yok olduğuna üzülerek şahit oluyoruz. Bu açıdan baktığımızda İznik Gölü hem Marmara’nın doğal yaşamı açısından hem de ülkemizin tabiat varlıkları açısından çok önemli bir yere sahiptir.

İznik Gölü etrafındaki kaçak ve çarpık yapılaşmanın bir an önce durdurulması ve bu yapıların da ortadan kaldırılması şarttır. Valilik bununla ilgili defalarca kararlar almasına rağmen görüyoruz ki iktidara yakın kişiler bu yasakları ve kararları hiçe saymaktadırlar.

Doğal yaşamın geleceği açısından bu kararlar uygulanmalı aksi taktirde gelecek nesillere bırakacak bir İznik Gölü olmayacaktır. Biz de bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ