Demokrat Zafer

11 MİLYON DOLARLIK DEĞER VE 2 BİN 658 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADILAR

Suriye İç Savaşı’nın sivillerin hayatını doğrudan etkilemeye başlamasıyla milyonlarca insan evlerinden, işlerinden ve hayatlarından oldu. Komşu ülkeler sığınan milyonlarca Suriyeli’den geçici koruma statüsüyle ülkemizde yaşamını sürdürenlerin sayısı 3,7 milyon olarak biliniyor. Suriyelilerin kurduğu kayıtlı işletme sayısı ise sadece 10 bin civarında. Yerel, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ) destekleyerek krizlerden etkilenen ekonomilerin kalkınmasını hedefleyen uluslararası sivil toplum kuruluşu Building Markets, Türkiye’de halizhazırda faaliyet gösteren mültecilerin şirketleşerek, kayıtlı ekonomiye dahil olmalarını amaçlıyor. Building Markets ile başarıya ulaşan KOBI’ler, 11 milyon doların üzerinde kazanç sağlayarak 2 bin 658 kişiyi istihdam etti.

Suriye İç Savaşı’nın sivillerin hayatını doğrudan etkilemeye başlamasıyla milyonlarca insan evlerini terk ederek komşu ülkelere sığındı. En çok mülteci barındıran ülkelerin başında gelen Türkiye’de 2016 yılından beri faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen uluslarası sivil toplum kuruluşu Building Markets, Türkiye’de bulunan mültecilerin ekonomiye dahil olmalarını sağlayarak artı değer üretilmesine ve istihdam oluşturulmasına katkıda bulunuyor.

Building Markets’in mültecilere ait işletmeleri destekleme ve ölçeklendirme çalışmaları ile mülteciler tarafından kurulan ya da mültecilere istihdam sağlayan işletmeler 11 milyon doların üzerinde kazanç sağladı ve bugüne kadar 2 bin 658 kişiyi istihdam etti.

TÜRKİYE 5,6 MİLYONU AŞKIN MÜLTECİYİ AĞIRLIYOR

Son 10 yılda 13 milyondan fazla Suriyeli evlerini terk etti ve Türkiye, hızla dünyanın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi haline geldi. Şu anda 5,6 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’yi Ürdün ve Lübnan takip ediyor. Halihazırda ekonomik anlamda kendi sorunlarıyla boğuşan bu ülkeler, işgücü piyasalarında yeterli iş üretemediği için büyük bir ekonomik baskı altında kaldı. Ürdün’de işsizlik oranı 2020’de yüzde 24’e, Lübnan’da yüzde 28’e ve Türkiye’de bazı raporlar mülteci nüfusunda işsizlik oranının yüzde 17’nin üzerinde olduğunu gösteriyor.

MÜLTECİLERİN EKONOMİYE DAHİL OLMASINI SAĞLADILAR

Mülteci baskısının artmasıyla 2016 yılında Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Building Markets, 2018 yılından itibaren çalışmalarını özellikle mültecilerin sahibi olduğu veya mültecileri istihdam eden mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) büyümesini desteklemeye odakladı. Türkiye ekonomisi pek çok alanda üretim yapması nedeniyle çeşitlilik gösterse de mülteciler karşılaştıkları dil sorunu, rekabetçi özel sektör ve bilmedikleri yeni sistem ve kanunlar nedeniyle girişimlerini faaliyete geçirmede ve sürdürmede büyük zorluklar çekiyor. Building Markets bu sorunlara çözüm yaratmak için girişimcilerle temasa geçiyor, onlara görünürlük kazandırıyor, yeni müşterilere ve sermayaye erişimlerini kolaylaştırıyor. Böylece potansiyel taşıyan girişimler kazanç sağlıyor, ekonominin işleyen bir parçası olarak istihdam yaratıyor.

“GİRİŞİMLER İSTİHDAM YARATABİLDİKLERİNDE EKONOMİDEN YÜK ALIYORLAR”

Building Markets’in Türkiye’deki faaliyetlerini anlatan Küresel Programlar Yöneticisi Ainsley Butler, “Türkiye’deki ekibimiz, mülteci girişimcilerin büyümelerine ve ticari faaliyetlerini sürdürmelerine yardımcı olan iş fırsatlarından yararlanmalarını sağlamak için özenle çalışıyor. Mülteci girişimler istihdam yaratabildiklerinde; Türk ekonomisini büyütürken, içinde bulundukları topluma da büyük bir fırsat sunuyorlar. Bu durum, sonuç yaratmaya devam eden çalışmalarımız için bizi motive ediyor” diye konuştu.

“GİRİŞİMLERİ DESTEKLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Building Markets’i tanımlayan CEO Jennifer P. Holt, “Yeni bir iş sadece bir istatistik değil, yeni bir hayat için bir şans, aileler ve çocukları için daha güvenli bir dünya için bir fırsat ve daha iyi bir gelecek vaad ediyor. Bu potansiyeli ortaya çıkarabilecek işletmeleri ve girişimcileri desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ