Demokrat Zafer

Yasemin Kamhi: Renklerin iyileştirici gücünden yararlanmalıyız

Hayatının en zor dönemini ürettiği resimler sayesinde iyileşerek geride bırakan ressam Yasemin Kamhi, herkesin sanatla tanışmasını istiyor. Ulaşılabilir sanat kavramının Türkiye’de gelişmesini isteyen Kamhi, “Pandemi, yaşamsal zorluklar gibi sıkıntılara karşı ruhumuzu sanatla beslemeliyiz. Sanatla uğraşamıyor, bir eser alamıyorsak bile sadece takip ederek renklerin iyileştirici gücünden yararlanmalıyız” diyor.

Hayatının en zorlu dönemlerinden birinde resim yapmaya başlayan ve “Her Eve Renk” mottosu ile yola çıkan Yasemin Kamhi, bu deneyimininden yola çıkarak herkesi sanatla buluşturmaya çalışıyor. Renklerin iyileştirici gücüne inanan Kamhi, hayatımızda sanata daha çok yer açmamızı savunuyor. “Uzayan pandemi süreci, kısıtlanan hayatlar, yaşamsal zorluklar gibi nedenlerle hepimiz çok bunaldık. Böyle dönemlerde kendimize küçük mutluluklar yaratmak ve sanata hayatımızda daha çok yer açmak hepimize iyi gelebilir” diyen Kamhi, ulaşılabilir sanatı önemli bir alternatif olarak gösteriyor.

SANAT BİZİ İYİLEŞTİRİYOR

“Bir sanat dalını tutkuyla sevmenin insanı iyileştirip olumsuzluklardan uzaklaştırabileceğine en iyi örneklerden biri, benim” diyen Yasemin Kamhi, bunu şöyle açıklıyor: “Resim ile hayatımızın en zor dönemlerinden birinde tanıştım ve beni iyileştiren resim oldu. Resim artık benim yaşamla olan en güçlü bağım, yaşamı kendimce ifadeye dökme biçimim. Ruhum ne istiyorsa, tuvalime o yansıyor. Çocukluğumdan beri resme duyduğum ilgiyi artık dünyayı nasıl algıladığımı anlatma yolu olarak kullanıyorum. Şimdi de bunu başkaları ile paylaşmaya çalışıyorum. Resimlerim bakan kişilerin ruhunda güzel duygular uyandırsın, yaşamlarına neşe ve renk versin çok istiyorum. Herhangi bir sanat dalıyla uğraşan, sanata sadece izleyici olarak bile olsa ilgi duyan insanların çok daha mutlu, dingin ve barışçıl duygulara sahip olacağına inanıyorum. Sanatla uğraşamıyor, bir eser alamıyorsak bile sadece takip ederek renklerin iyileştirici gücünden yararlanmalıyız.”

SANAT HERKES İÇİN OLMALI

Kendi resimlerini de “ulaşılabilirlik” anlayışı ile yaptığını belirten Kamhi, sanatın gündelik hayatın tamamlayıcı bir parçası olması gerektiği düşüncesinde. Dünyada, sanatın demokratikleşmesi ve her alandan insanın ilgi alanına girebilmesi anlayışının daha fazla dile getirilmeye başlandığını belirten Kamhi, görüşlerini şöyle aktarıyor: “Sanat eserleri, sadece koleksiyoncuların ya da üst gelir grubunun değil, aynı zamanda her yaş, meslek ve gelirden sanatseverin erişebileceği hale gelmeli. Çünkü öyle oldukça gerçek değerini bulamamış gibi geliyor bana. İnsanlar, sadece ismi bilinen sanatçılara yatırım yapmasın, genç sanatçıları keşfetsin istiyorum. Ülkemizde sanat kültürü, birikimi ancak bu yolla gelişebilir. Sanat girdiği her yere güzellik, iyilik ve mutluluk getirir, değiştirip dönüştürür.”

SANAT HER YERE SIZMALI

Bu arada yaşam alanlarını dekore ederken “pahalıdır” anlayışı ile sanattan uzak durulmaması gerektiğini de vurgulayan Kamhi, bunu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Aslında minik bir araştırma yaptığınızda her beğeniye ve her bütçeye göre orijinal sanat eserlerine kolaylıkla ulaşmak mümkün. Benim de bünyesinde yer aldığım NettArt gibi online platformlar da sanatı daha ulaşılabilir kılıyor. Her biri karbon kopya gibi ürünler, fabrikasyon taklitler yerine, yaşam alanlarında beğendiğiniz bir sanatçıdan orijinal bir eserine yer vermek bana göre çok daha anlamlı. Hayatımızda sanata daha çok yer açmalıyız. Sanat yaşamın her alanında varlık göstermeli, ulaşabileceği her alana sızmalı. Resimleri ile her eve renk getirmeye çalışan biri olarak, bunu içtenlikle diliyor ve sanatın ulaşılabilirliği için çalışıyorum.”

instagram/yaseminkamhi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ