Demokrat Zafer

Bursa’daki sanayiciler endişeli! O taslağa 3 itiraz…

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın OSB Kanunu’nda değişiklik öngören tasarısına Bursa’dan gelen itirazları bugünkü köşesine taşıdı…

Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın OSB Kanunu’nda değişiklik öngören tasarısı gündemde.

Bakanlığın OSB’lere görüş bildirmeleri için gönderdiği taslak çalışma yasalaşırsa, Bursa’daki 17 OSB’ye mülki amir atanacak.

Ancak hangi OSB’nin başına vali veya kaymakam atanacağına dair kesin bilgi yok.

OSB temsilcilerinin itirazı sadece bu maddeye değil. ( Bursa’daki OSB, BTSO ve BOSBİR temsilcileri tasarıya karşı olduklarını açıkladılar)

Dün basın toplantısı düzenleyen NOSAB Başkanı Erol Gülmez, taslak çalışmadaki  bazı maddelerin olumlu bazılarının ise sanayi üretimini geriye götürecek kadar olumsuz olduğunu söyledi.

Gülmez bugüne kadar Sanayi Bakanlığı’nın  yüzde 50 yapılaşmasını tamamlayan OSB’lerin hızla genel kurula gidilmesini teşvik ettiğini, hatta baskı yaptığını hatırlattı ve ekledi:

Sanayi Bakanlığı, yüzde 50 yapılaşmasını tamamlamış OSB’lerin genel kurul yapmaları yerine, mülki amirlerin başında olduğu müteşebbis heyetlerini atayan bir taslağı sunarak, geçmişteki uygulamalarıyla çelişiyor.

Gelelim taslak çalışmadaki diğer maddelere:

OSB’lerin brüt gelirlerinin yüzde 1’i, KOSGEB, Kalkınma Ajansı ve TUBİTAK’a aktarılacak. Mesela NOSAB’ın brüt yıllık gelirinin yüzde 1’i 3,5 milyon lira civarında. Ancak Gülmez, sanayiciye ucuz enerji, alt yapı ve su sağlamayı amaçladıkları için yıl sonu karlarının 3,5 milyon lira olmadığını, düşük miktardaki karlarının önemli  bölümünün ise  personel harcamasına gittiğini söylüyor.

OSB’lerin denetim kurullarına, Sanayi Bakanlığı’nın belirlediği bir üye atanıyor. Gülmez, zaten istenildiği zaman Bakanlık müfetişleri tarafından denetlendiklerini hatırlatıp, bu maddenin gereksiz olduğunu savunuyor.

Bakanlığın yaptığı denetimlerde mevzuata aykırı davranan veya görevine devam etmesi uygun görülmeyen OSB organlarının üyeleri veya personeli görevden alınabilir, işlerine son verilebilir.

Gülmez bu maddeye de 2 açıdan itiraz ediyor. Birincisi, görevden alma nedenlerinin gerekçelendirilmesi, ikincisi de söz konusu kararların mahkeme yolunun açık olması gerekliliği.

İtirazlar dikkate alınacak mı?

OSB Kanunu’nda önemli değişikliklere yol açan  taslak çalışma, kısa zaman önce kamuoyuna yansıdı ancak NOSAB Başkan Erol Gülmez, konunun 6 aydan bu yana gündemde olduğunu söylüyor.

NOSAB yönetimi, diğer OSB’leri bilgilendirip, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na itirazlarını yapmışlar.

Ayrıca dün BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, BOSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy ve diğer OSB başkanları, tasarıyla ilgili itirazlarını kamuoyuna açıkladılar.

Sanayicilerin itirazlarının dikkate alınıp, alınmayacağını süreç gösterecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ