Demokrat Zafer

Derya Yalımcan, Dakika – Adam Algoritması kitabında ahir zamanın algoritmasını çıkardı

Yazar Derya Yalımcan, Dakika – Adam Algoritması” adlı kitabında, bugüne kadar çok sayıda esere konu olan ahir zaman kavramını, alışılmışın dışında bir kurguyla ele alıyor. Hristiyanlığın penceresinden ahir zamanın algoritmasını çıkaran yazar, kıyamet alametlerine parantez açarak, insanlığın ölümsüzlük arzusunun dünya için kabusa dönüşme ihtimalini hesaplıyor.

Hayatın kıyametten önceki son durağı olarak kabul edilen “ahir zaman”, kutsal kitaplara ya da rivayetlere dayandırılan alametleriyle sır perdesini aralasa da gizemini koruyor. Her dini inanç, ahir zamanı farklı alametlerle tanımlarken, Yazar Derya Yalımcan ise 30 yıl boyunca sürdürdüğü sosyal antropolojik araştırmalarla kaleme aldığı “Dakika – Adam Algoritması” adlı kitabında, ahir zamanı Hristiyanlığın penceresinden değerlendiriyor. İnsanoğlunun ölümsüzlük hırsının dünyayı nereye sürükleyebileceğini, varsayımlara değil algoritmalara dayandırarak açıklıyor. Geleceğin, hayallerin ötesinde bir ütopyaya mı yoksa, umudun ve yaşama isteğinin kalmadığı kabuslarla dolu bir karanlığa mı dönüşeceğini belirlemede akıl ve imanın öne çıkacağına dikkat çekiyor.

Kılavuz niteliği taşıyor

Kitabında ahir zamanı olasılıklardan uzaklaştırarak anlattığını belirten Derya Yalımcan, “8 yaşında Türkiye’den ayrıldım. Doğu ve Batı Avrupa, Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da geçen hayatım boyunca, gericilik iddialarına maruz kalmamak için Hristiyanlık dünyasının kıyamet konusundan uzak durduğunu gördüm. İslam dünyasında çok sayıda eser olmasına karşılık, Hristiyan dünyasında kıyameti aydınlatan yaklaşımların eksikliği, beni bu konuyu araştırmaya yönlendirdi. Buradan hareketle de ilk kitabımı yazmaya başladım” diye ifade etti. Batı’nın ahir zaman konusunda empati kazanmasını ve gericilik kaygılarını kenara bırakarak, sorgulayıcı bir yaklaşım edinmesini hedeflediğini söyleyen yazar, 30 yıl boyunca sürdürdüğü sosyal antropolojik araştırmalarla sunduğu sonuç ve alternatifleri, değişik bir perspektifle sunduğunu belirtti.

İman ve ibadet anahtarı

Derya Yalımcan, kitabıyla ilgili değerlendirmesinde, şu ifadelere yer verdi: “Hristiyan ve Musevi kaynaklardan yararlanarak hazırladığım kitabımda akıl, iman ve ibadetin, insan ve maymunu birbirinden ayıran fonksiyonlarına dikkat çekerek, insanoğlunun benmerkezci bakış açısının dünyada yarattığı hasarları okuyuculara hatırlatıyorum. Okuyucuların, “İnsanı maymundan ayıran unsur nedir?” sorusunun cevabını satır aralarında bularak, insanın ölümsüzlük isteğinin büyük bir hırsa dönüşmesinin nelere sebep olabileceğine ilişkin farkındalık kazanacaklarını düşünüyorum.”

Herkesin hayatına not düşüyor

Yazar Yalımcan, Dakika – Adam Algoritması kitabında, bugüne kadar çok sayıda kitaba konu olan ahir zaman kavramını, alışılmışın dışında bir kurguyla ele alıyor. “Dünya, sadece birkaç kişiye malum olan borsa türevlerinin parametrelerini ve döviz kurundaki dalgalanmayı belirleyen gizli bir algoritmadan ibaret olsaydı, ne kadarlık bir servetin sahibi olurdu?” sorusundan hareketle yola çıktığını belirten Yalımcan, “Kitabımda dünya servetini inanç, mutluluk ve başarı kavramlarıyla tanımlıyor, kültürel ve dini farklılıkları göz önünde bulundurarak ahir zamanın tematiğini tasvir ediyorum. Kıyamet algısını Hristiyan öğretilerin gözünden irdelediğim eserin her türlü inanışı ortak paydada buluşturan yaklaşımıyla herkesin hayatına kalıcı notlar düşeceğine inanıyorum” dedi.

Avrupadan sonra Türkiyeye geldi

Hristiyanların iç dünyasını yansıtan tarihi olayların Türk toplumu tarafından farklı algılandığını belirten Derya Yalımcan, “Bu nedenle kitabım ilk olarak Avrupa’da yayımlandı. Ancak aradan geçen zaman içerisinde Hristiyanlığın ruhsal yapısını yansıtan kitabın Türk dünyasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüm. Bu nedenle kitabın ikinci baskısını Türkiye’de yayımlama kararı aldık” diye ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ