Demokrat Zafer

Bursalı balıkçılar umduğunu bulamadı!

Av yasağının kalmasıyla 1 Eylül itibariyle balık sezonu açıldı. Müsilajın bıraktığı etkinin endişesiyle ağlarını atan balıkçılar, Bursa’da umduğunu bulamadı. Özellikle bu dönem Mudanya ve Gemlik’te en fazla bulunan lüfer ile palamut henüz denize uğramadı.

DERYA DEMİR PINAR olay.com.tr

Mudanya Balıkçılar Derneği Başkanı Çetin Ateş, müsilajın sadece yüzeyde kaybolduğunu belirterek, dipte izlerinin hâlâ devam ettiğini söyledi. Son 10-15 gündür denizde bir hareketlilik olduğunu ifade eden Ateş, ‘’Ancak yeterli değil. Yol balıkları içeri girmedikçe beklediğimizi bulmak zor. Şu an olması gereken palamut ve lüfer hala yok” dedi. Manyat ağı nedeniyle balıkların çok ufakken avlandığına da dikkati çeken Ateş, bunların Mudanya ve Gemlik Körfezi’nde yasaklanması gerektiğinin altını çizdi. Ateş, ‘’Balıkları çok ufak avlıyorlar bu nedenle türü bitiriyorlar. Kırmızı karides Gemlik Körfezi’nde ürüyor. Ancak manyatlılar onu daha küçükken tutup 15-20 liradan satıyorlar. Bir an önce bunların kontrol edilmesi lazım” diye konuştu. Müsilaj sebebiyle vatandaşların Marmara Denizi’ndeki balığa tedirgin yaklaştığını kaydeden Ateş, genellikle ithal ürünlere ve Karadeniz balığına talep olduğunu anlattı.

HAMSİYE YOĞUN TALEP

Balıkçı esnafı Gökhan Yılmaz ise, bu sene sezona iyi başladıklarını dile getirdi. Hamsi ve istavritin bol olduğuna işaret eden Yılmaz, ‘’Hamsi 25-30 lira arasından satışa sunuluyor. Şu an talep iyi. Palamudun tanesi 20 lira. Çipura 50, levrek ise 60 liradan alıcı buluyor. En fazla talep hamsi, istavrit ve palamuda oluyor. Lüfer uzun zamandır yoktu. Şu sıralar geldi ancak tezgâha koyamıyoruz sadece lokantalara gönderebiliyoruz” dedi. Bazı vatandaşların tezgâha tedirgin yaklaştığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: ‘’Müsilaj yıllardır olan bir durum. Alınan raporlar da balığa bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Vatandaşlarımız fiyatlar yükselmeden balık tüketsinler.”

PALAMUT TEZGÂHA ÇIKTI

Karadeniz’e açılan tekneler ise av sezonunun ilk günlerinde genellikle bol istavrit avlarken, palamut pek görülmemişti. Trabzon’da ilk kez dün tezgâhlarda yerini alan palamudun tanesi 20-25 lira arasında satışa sunuldu. Balıkçı esnafı Süleyman Çakır, ‘’Vatandaş şu anda palamudu pahalı buluyor, ucuz arıyor. Sezondan umutluyuz” diye konuştu. Bu sezon palamudun geç geldiğini belirten balıkçı Emin Avcı ise, ‘’Palamut ilk kez bu kadar geç geldi. Havalar şu an sıcak deniz soğuk olursa balık daha çok olur” şeklinde konuştu.

İŞTE FİYATLAR

Ürün Fiyat (TL)
İstavrit 20
Palamut 20
Sardalya 25
Kırlangıç 25
Hamsi 30
Dilbalığı 45
Karides 45
Çipura 50
Barbun 55
Levrek 60
Mezgit 65
Somon 90
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ