Demokrat Zafer

Ek iş yapanlar dikkat! Eğer tespit edilirse…

Ülkemizdeki ortalama ücret seviyeleri ile yoksulluk sınırı arasında adeta uçurum var. Durum böyle olunca da ek iş yapmak kaçınılmaz oluyor. Peki ek iş yapan kişiler işten çıkartılabilir mi? Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar, bugünkü yazısında merak edilen sorulara cevap verdi…

Acar, yazısında şu önemli bilgileri verdi:

Okurlarımızdan Mustafa Bey gönderdiği e-postasında bir şirketin ön muhasebe kısmında çalıştığını, buradan aldığı maaş ile evini geçindirmekte zorlandığını, bunun için de ek iş yapması gerektiğini söylüyor ve şayet mesai saatleri dışında başka bir işyerinde çalışmaya başlar ve işvereni bundan haberdar olursa kendisini bu sebeple işten atıp atamayacağını soruyor.

İşçinin sadakat borcu var

Çalışma hayatının gerek işçiye gerekse de işverene yüklediği bazı sorumluluklar var. Bunlardan birisi de işçinin işverene karşı sadakat borcu. Sadakat borcu dediğimiz zaman işçinin, işverenin ve işyerinin çıkarlarını koruması yükümlülüğünü anlamamız gerekiyor. Yani işçi bir davranışı veya ihmali sonucunda işverene/işyerine zarar veriyorsa sadakat borcunu ihlal ediyor demektir.

Yine bunun gibi işçinin işverene karşı bağlılık ve doğruluğa uymayan bir davranış sergilemesi de sadakat borcuna ters düşer.

Şayet işçinin bu şekilde davranışları tespit edilirse işveren tarafından iş sözleşmesi derhal feshedilebilir ve bu durumda işçi kıdem tazminatına da hak kazanamaz.

Ek iş yapmak sadakatsizlik mi?

İşçinin mesai saatleri dışında ek iş yapmasının işverene karşı bağlılık ve doğruluk ilkesine aykırı olup olmadığı hususunda farklı görüşler var. Örneğin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir kararında, işçinin işverenin bilgisi dışında aynı sektördeki bir işyerinde de çalışmasının doğruluk ve bağlılığa uymadığını belirtmiş.

Buna benzer bir şekilde yine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir kararında, işçinin mesai saatleri dışında işverenden izin alınmadan kendi nam ve hesabına (serbest olarak) iş yapmasını iş sözleşmesini fesih nedeni olarak saymış.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ