Demokrat Zafer

Bursa’nın dev projesinde büyük korku!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Şehir Hastanesi Metrosu’yla ilgili yaşanan sıcak gelişmeleri bugünkü köşesinde paylaştı…

Yılmaz, yazısında dikkat çeken şu bilgileri verdi:

Gördüğümüz şu… Şehir Hastanesi Metrosu olarak andığımız, Bursaray’ı son durak Emek’ten Geçit-Balat güzergahıyla hızlı tren istasyonu ve Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak proje için her şey hazır.

Dahası…

Tümü yeraltından yapılacak 6.1 kilometre uzunluğundaki hattı ve 4 yeraltı istasyonuyla metro projesi yeni gelişen yerleşim bölgelerini de içine alacak.

Gerçi…

2 Nisan’da temeli atıldıktan sonra Danıştay’ın ihaleyi iptal etmesi sonrası 5 Mayıs’ta yeniden ihale yapıldığında zaman kaybı kaygısı oldu, ama yeni ihale iki yeni fırsata dönüştü.

Birincisi…

1460 gün, yani 4 yıl olan iş bitimi ikinci ihalede 700 güne yani 23 aya indi. Bu da inşaat süresinin en az 2 yıl azalması demek.

İkincisi…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın girişimiyle güzergahta proje değişiklikleri yapıldı. Geçit’teki istasyon 500 metre ileri kaydırılırken, yarısı istasyonda kaldığı için yıkılıp geri çekilmesi söz konusu olan cami kurtuldu.

Bu süreçte…

Müteahhit Söğüt-Taşyapı ortaklığı Balat’tan Bademli çıkışına, Büyükşehir’in de bastırmasıyla büyük bir şantiye kurdu.

Güçlü iş makineleri ve kamyon parkıyla çalışanlar için yatakhane ve sosyal tesislerden oluşan şantiye, hızlı tren inşaatındaki şantiyelerden daha büyük.

Geçen hafta…

Güzergahtaki ağaçları söküp Hamitler’a taşıyan Büyükşehir Belediyesi proje alanını boşalttı. Müteahhit de Mudanya Yolu üzerinde eski Endülüs Park önündeki alanları kazı sırasında yol olarak kullanılmak üzere kırdı.

Böylece sıra, metro için kazma vurulmasına geldi.

Fakat…

İşin içindeki dostlarla konuşurken ortak bir kaygı dikkatimizi çekti:

“Bugüne kadar Bursa yatırımlarında işi ağırdan alan, Bursa projelerine ilgisiz kalan Ulaştırma Bakanlığı ödenek sorunu yaşatır mı?”

Öyle ya…

Merkezi bütçe yatırımı olan projenin öngörüldüğü gibi 2 yılda bitirilebilmesi için ödenek sorunu olmaması gerekiyor.

Korku bu.

Metro aksarsa AK Parti açıklayamaz

Açıklamayı… Geçen hafta Ulaştırma Bakanlığı yaptı, bizler de öyle öğrendik.

Meğer…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “dünyanın en büyük metrosu” dediği inşaatlar, Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği 60 milyar lirayla yapılıyormuş.

Umarız…

AK Parti’nin en büyük Büyükşehir Belediyesi olan Bursa’yı Ulaştırma Bakanlığı bu defa mahrum bırakmaz da Şehir Hastanesi Metrosu aksamaz.

Aksarsa, AK Parti bunu açıklayamaz.

Mudanya Yolu’nda metro hazırlığı: Fore kazıklar başladı, yan yollar hazır

Eğer… Şehir Hastanesi Metrosu için kazılar yaz aylarında başlasaydı Mudanya Yolu yoğun trafiği çok etkilenecekti.

Danıştay’ın ihaleyi iptal etmesi, yeniden ihale ve bunu fırsata dönüştürüp güzergahta proje değişikliği yapılması planlanan başlangıcı erteletti.

Böylece, Mudanya Yolu bu yaz korktuğu trafik yoğunluğunu yaşamadı. Şimdi önümüzde yeni bir süreç ve iş planı var.

Son durum şu:

Mudanya Yolu çalışmalarında Emek İstasyonu-Geçit arası 1. Etap olarak belirlendi.

Endülüs Park önündeki çalışmaların sonuna gelen müteahhit, Geçit’teki Ahmet Yesevi İstasyonu’nda fore kazık çalışmalarını başlattı.

Bir yandan da…

Emek’teki servis yollarında son çalışmalar yapılıyor. O da bittiğinde Emek İstasyonu yakınında bulunan üstgeçit sökülecek.

Üstgeçidin bu hafta sökülüp kazmanın ekim başında vurulması planlandı.

Son planlama için Bakanlık heyeti geliyor

Bursaray’ı son durak Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatacak metro için 1. Etap belirlenen Mudanya Yolu’ndaki Emek-Geçit arası tünel kazısına hazırlanırken, hattın diğer ucunda olan Şehir Hastanesi önündeki istasyonda inşaat çalışmalarına başlandı.

Bununla birlikte…

Projeyi üstlenen Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden teknik bir heyet son planlama için cuma günü Bursa’ya gelecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ