Demokrat Zafer

Bursa Tabip Odası Başkanı Türkkan: Aslında bizim durumumuz mavi değil!

Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, artan vaka sayılarının sebeplerine dikkat çekti. Yoğun bakımların doluluk oranının üst düzeyde olduğunu söyleyen Türkkan; virüsün çocukları da hızla etkilediği ve bir an önce aşılanmanın artırılması yönünde önemli açıklamalarda bulundu. Türkkan, “Bu tablo, birinci doz aşılanmaya göre yapılan bir grafiktir. Aslında bizim durumumuz mavi değil. Vatandaşlar mavi rengi görünce korundukları algısına kapılıyor. Oysaki insanların korunmadıklarını, artan ölüm grafiğinden çok net şekilde görüyoruz” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN  bursadabugun.com

Yoğun bakımda yatan hastaların yaş ve cinsiyet dağılımında değişiklikler oluyor.

Peki, yoğun bakımlarda son durum ne?

Bursa’da pandemi hangi yönde seyrediyor?

”ÖZELLİKLE OKULA BAŞLAYAN 12 YAŞ VE ÜZERİ GRUBU BİR AN ÖNCE AŞILAMAK GEREKİYOR”

Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, “Vaka sayılarında sürekli bir artış var. Kontrolsüz açılmalar, halkta rehavete sebep oldu. İnsanlar yetersiz ve doğru olmayan bilgilerle aşıya güvenmeyince vakalar da arttı. Bunun üzerine bayram ve yaz tatillerinde önlemlerin alınmaması yükselen etkinliği sürdürdü. Artışa sebep olan etmenlerin başında, aşısız toplum kesimleri yer alıyor. Özellikle gebelerde vaka sayısının arttığını ve ölümlerin yaşandığını biliyoruz. Gebeler, aşıya teşvik edilmedikleri dönemler yaşadı. Bu dönemde Kovid-19 hastalığına yakalandıkları zaman kendilerinde ve bebeklerinde çok ciddi hasarlar görüldüğünü biliyoruz. Bu nedenle gebelerinde bir an önce aşılanması gerekiyor. Biontech aşısının gebelerde bir sakıncası olmadığını söylemek isterim. Bu süreçte vakalardaki artışın bir diğer etmeni ise erken dönemde açılan okullar oldu. Özellikle okula başlayan 12 yaş ve üzeri grubu bir an önce aşılamak gerekiyor. Bunun içinde acilen toplumdaki aşı tereddüdü sorununun çözülmesi şart. Halka açık ve doğru bilginin sunulması lazım. Sahadaki çalışmalar sayesinde aşı tereddüdünün pamuk ipliğine bağlı olduğunu gördük. İnsanlara çok net bir şekilde aşı olması gerektiğini söylediğimizde hemen aşı oluyorlar. Tereddüdü kırmak gerçekten çok kolay” dedi.

”YENİ DOĞAN VE KORONAVİRÜS OLAN BEBEKLERİN SAYISI DA HIZLA ARTIYOR”

Hasta sayılarının artmaya devam ettiğini söyleyen Türkkan, ”Yoğun bakım yatakları doluyor. Kimler hasta, hangi yaş grubu, nerede hasta oluyorlar bunları incelemek gerekiyor. Yoğun bakımda yatan hastaların yaş ve cinsiyet dağılımında değişiklikler oldu. Şu an çocuklarda ve gençlerde bir yoğunluk var. Çocuklara hiçbir şeyin olmadığını düşündüğümüz ilk dönemlerdeki o görüş, artık değişti. Yenidoğan ve koronavirüs olan bebeklerin sayısı da hızla artıyor.  Aşının koruyucu olduğunu, yoğun bakımda yatan aşısız hastaları gördüğümüzde çok daha iyi anlıyoruz. Henüz tam aşılı olan kitleye ulaşamadığımız için hastalık sayıları artmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

”ASLINDA BİZİM DURUMUMUZ MAVİ DEĞİL”

Grafik verileri ile karşılaştırmalarda bulunan Türkkan, ”2020 ve 2021 yılı arasında koronavirüs ölümleri kıyaslandığında aralarında çok ciddi bir artış olduğunu görürüz. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı haritada Türkiye masmavi. Bu tabloya göre ölümün olmaması, vaka sayılarının artmaması lazım. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, birinci doz aşı yaptıran grup yüzde 82,05 olarak biliniyor. Biz bir doz aşının koruyucu olmadığını, hatta bazı iki doz aşıların da koruyuculuğunu kaybettiğini biliyoruz. Bu tablo, birinci doz aşılanmaya göre yapılan bir grafiktir. Aslında bizim durumumuz mavi değil. Vatandaşlar mavi rengi görünce korundukları algısına kapılıyor. Oysaki insanların korunmadıklarını, artan ölüm grafiğinden çok net şekilde görüyoruz. Bir diğer hususta, mavi renk Türkiye haritasında 18 yaş üstünün temel alınmış olmasıdır. Ancak 18 yaş altında yapılan aşılar grafiğe dahil ediliyor. Bu nedenle bu oranlar çok yüksek çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ