Demokrat Zafer

İnternetin Hızı, E-Ticaret’in Hızına Yetişemiyor

Açılma hızları 3 saniyeyi geçen alışveriş siteleri, daha başlangıçta müşterilerinin yüzde 53’ünü kaybediyor.

E-Ticarette site açılma hızı konusunda müşteri beklentileri 3 saniyeye kadar düştü.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un bin üyesi arasında düzenlediği ankete göre, açılma hızı 1-3 saniye arasında olan alışveriş sitelerini terk etme oranı sıfıra yakın.

Açılma hızı 4-7 saniye olan dijital pazarlar ise daha başlangıçta müşterilerinin yüzde 53’ünü kaybediyor.

8 saniye ve üstü açılma hızına sahip sitelerin, müşteri tutma ihtimalleri de yüzde 10’lara kadar düşüyor.

İNTERNET KULLANIM ORANI YÜZDE 80

Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, Türkiye’de 16-64 yaş grubundaki yetişkin bireylerin internet kullanım oranının yüzde 80 olduğunu söyledi.

Bu rakamın yüzde 60 olan dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çeken Kayral, “Ülkemizde internet kullanımı dünya ortalamasının üzerinde ama hala gelişmiş ülkelerin çok gerisindedir. Birçok gelişmiş ülkede yüzde 99’lık oran yakalanmış durumda. İnternet kullanım oranı arttıkça, e-ticaret ekosistemine katılan müşteri sayısı da aynı oranda artacaktır” diye konuştu.

İNTERNET HIZINDA DÜNYA ORTALAMASININ GERİSİNDEYİZ

Türkiye’de alışveriş sitelerinin en büyük sorununun internet bağlantı hızlarının düşüklüğü olduğunun altını çizen Güçlü Kayral, şu bilgileri verdi:

“E-ticaret sitelerinin açılma hızı konusunda müşteri beklentileri hayli yükseldi. Avantajix.com’un anketinde müşteri beklentisinin 3 saniyeye kadar düştüğünü belirledik. Gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalarda da aynı sonuçlar çıkıyor. Türk tüketici, gelişmiş ülke tüketicisi gibi hıza büyük önem veriyor. Hız düşüklüğü alışveriş sitelerinden olduğu kadar, müşterilerin internete bağlanma hızından da kaynaklanabiliyor. Maalesef Türkiye’de internet bağlantı hızları dünya ortalamasının çok gerisinde kaldı.

Global sosyal medya ajansı We Are Social’ın Temmuz 2021 raporuna göre, Türkiye’de mobil internet bağlantı hızı ortalaması 48.28 Mbps. Dünya ortalaması ise 55,34 Mbps. E-Ticaret devlerinden

Çin’de mobil internet bağlantı hızı ortalaması 159,47 Mbps, ABD’de ise 88,08 Mbps.

Sabit internet bağlantı hızında durum daha da vahim. 2021 Temmuz’un da dünya ortalaması 106.61 Mbps’ye kadar yükselirken, Türkiye’de sabit internetin hızı sadece 38,03 Mbps. Neredeyse dünya ortalamasının 3’te bir hızına sahibiz. ABD bu rakam 195,55 Mbps, Çin’de ise 184,28 Mbps.”

ALTYAPI GÜÇLENDİRMELİ

E-Ticaret sektörünün zor şartlar altında büyük işler başardığını savunan Güçlü Kayral, “E-Ticaret pazarı, Türkiye’nin büyüme hızının çok üzerinde gelişiyor. 2020’de pazar yüzde 66 büyüyerek 226 milyar TL’ye yükseldi. E-ticaret ekosistemine dahil olan site sayısı 68 binden 256 bine yükseldi. Yıllık sipariş adedi 3 milyara yaklaştı. Bunlar çok önemli rakamlar. Devletin de alt yapıyı güçlendirerek, e-ticaret sektörünün gelişmesine katkı sağlaması gerekir” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ