Demokrat Zafer

20 ileti dizisinden 17. DARWIN’İN ESERLERİNİ TÜRKÇEDE İLK KEZ BİR ARADA BASMAYA BAŞLAYAN AYRINTI YAYINLARI, SERİNİN İKİNCİ KİTABI “TÜRLERİN KÖKENİ”Nİ YAYIMLADI!

Evrim kuramının kurucusu Charles Darwin’in eserlerini Türkçede ilk kez bir arada basmaya başlayan Ayrıntı Yayınları, Beagle Yolculuğu’nun ardından şimdi de serinin ikinci kitabı Türlerin Kökeni’ni yayımladı! İki Pulitzer ödüllü Edward O. Wilson’un derlediği kitap, evrimin mekanizmalarını açıklarken türlerin evrimsel değişimini ve gelişimini yetkin gözlemler ve titiz akıl yürütmelerle gözler önüne seriyor. Yaklaşık 150 yıl önce yayımlandığında dünya bilim tarihinin seyrini değiştiren Türlerin Kökeni, pek çok akademisyen tarafından tüm zamanların en büyük bilimsel kitabı olarak kabul ediliyor.

Ölümünden 123 yıl sonra Darwin’in anısına saygıyla, bu büyük bilim insanının tüm külliyatını tek bir kutu içinde okurlarla buluşturmaya hazırlanan Ayrıntı Yayınları, Bilim dizisi kapsamında Beagle Yolculuğu’nun (1845) ardından Türlerin Kökeni’ni (1859) de yayımladı. Ayrıntı Yayınları, önümüzdeki aylarda İnsanın Türeyişi (1871) ve İnsan ve Hayvanlarda Duyuların İfadesi (1872) kitaplarını da basarak külliyatı tamamlayacak.

Darwin’in 150 yıl kadar önce yazdığı Türlerin Kökeni kitabı türlerin evrimsel değişimini ve gelişimini son derece yetkin gözlemler ve titiz akıl yürütmelerle sergilerken evrimleşme mekanizmalarının kimilerini çok daha belirgin ve vurgulu resmetmektedir. Daha sonraki dönemde kalıtımın ilkelerinin keşfi, biyolojik özelliklerin kalıtımından sorumlu birimlerin ve bunların popülasyonlardaki dağılımının ve zamanla değişiminin artık matematiksel olarak ifade edilmesi Darwin’in ortaya koyduğu evrimsel perspektiften çok daha incelikli bir şekilde doğaya bakmayı ve evrimsel yapbozun eksik kalan parçalarının büyük oranda tamamlanmasını getirmiştir. Evrimsel biyoloji bir yandan moleküler biyoloji ve genetik alanındaki baş döndürücü gelişmeleri koşullarken bu alandaki gelişmeler de evrimsel mekanizmaları kavrayışımızı muazzam bir şekilde derinleştirmiştir. Bu sayede modern biyoloji, evrimsel süreçleri laboratuvar koşullarında sınamaya elverişli hale getirmiştir. Doğal seçilim, genetik sürüklenme, mutasyonların etkileri, moleküler saat, allel frekanslarının değişimi ve organizmaların gelişim süreci yirminci yüzyılda yoğun tartışmalara sebep olmuş olgu ve mekanizmaları son derece güçlü bir şekilde aydınlatmaya, çok daha mekanistik bir şekilde açıklamaya devam etmektedir.

Türlerin Kökeni, Beagle Yolculuğu’yla birlikte raflarda ve internet satış sitelerinde!

CHARLES DARWIN HAKKINDA

Charles Robert Darwin (12 Şubat 1809, Shropshire – 19 Nisan 1882, Downe), İngiliz biyolog ve doğa tarihçisidir. Doğal seçilim yoluyla evrim kuramının kurucusudur.

İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur. Darwin’in fikirleri üzerine inşa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleştirici öğesidir. Evrimin gerçekleştiği olgusu Darwin hayattayken, doğal seçilim teorisinin evrimin ana açıklaması olması ise 1930’lu yıl­larda bilim dünyası tarafından kabul görmüştür. Darwin’in orijinal teorileri modern evrimsel biyolojinin temelini oluşturmakta, hayatın çeşitliliği üzerine birleştirici bir mantıksal açıklama sunmaktadır.

Darwin’in doğa tarihine duyduğu ilgi, önce Edinburgh Üniversitesi’nde tıp, sonra Cambridge Üniversitesi’nde teoloji okurken gelişti. Beagle gemisinde yaptığı beş senelik yolculuk sırasında, zamanın meşhur jeoloğu Charles Lyell’ın ortaya attığı, geçmişteki jeolojik süreçlerin bugünkülerle aynı olduğunu savunan teoriyi destekle­yecek pek çok gözlem yaptı ve iyi bir jeolog olarak ünlendi. Aynı yolculukta, canlıla­rın coğrafi dağılımı ve fosiller üzerine yaptığı dikkatli gözlemler sonucunda, türlerin birbirine dönüşümüyle ilgilenmeye başladı ve 1838’de doğal seçilim fikrini geliştir­di. Daha önce benzer fikirlerin “sapkınlık” olarak nitelendirildiğini ve bastırıldığı­nı görmüş olduğundan, uzun süre fikirlerini en yakın arkadaşları dışında kimseye açmadı. Olası itirazlara güçlü cevaplar verebilmek için araştırma yapmaya ve kanıt aramaya başladı. 1858’de Alfred Russell Wallace’tan aldığı bir mektubu okuyunca, Wallace’ın da onunkine benzer bir teori geliştirdiğini anladı ve nihayet teorisini ya­yımlamaya karar verdi.

Eserleri: Beagle Yolculuğu (1845), Türlerin Kökeni (1859), İnsan Soyu ve Cinsel Seçilim (1871) ve İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi (1872).

Darwin’in mezarı bugün, John Herschel ve Isaac Newton gibi isimlerle beraber Westminster Kilisesi’nde yer almaktadır.

EDWARD O. WILSON HAKKINDA

Edward Osborne Wilson (10 Haziran 1929-26 Aralık 2021) Amerikalı biyolog ve yazardır. Wilson, birçok kez “yeni Darwin”, “Darwin’in doğal varisi” veya “21. yüzyılın Darwin’i” diye anılan etkili ve ünlü bir biyologtur. Biyoloji bilimindeki uzmanlığı zoolojinin karıncalarla ilgili çalışma alanı olan mirmekoloji idi. Kendisi bu konuda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri sayılmıştır ve bu çalışmalarından dolayı ona “Karınca adam” lakabı takılmıştır.

Bilgi için:             ayrintiyayingrubu.com

instagram.com/ayrintiyayinlari

twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

facebook.com/ayrintiyayinevi

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ