1. ULUSLARARASI BODRUM TİYATRO FESTİVALİ, DOPDOLU PROGRAMIYLA 3 KASIM CUMA AKŞAMI BAŞLIYOR!
Bu yıl ilk kez gerçekleşen Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali (BOTİF), 3 Kasım Cuma akşamı İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sahneleyeceği “Deli Dumrul” oyunuyla başlıyor! 1. Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali tiyatro, müzik, dans, edebiyat, sinema, resim, heykel ve mimarinin harmanlandığı programı kapsamında ilk hafta sonunda Almanya’dan “NSU – Kurbanlar Arasında Almanlar da Var” ve “Ashura” ile Belçika’dan “Tut! Bırak!” oyunlarına ev sahipliği yapacak. Halka açık Yücel Erten-Mustafa Avkıran ve Daphnis Kokkinos-Koza Tamdoğan söyleşilerinin, Kokkinos’un profesyonellere yönelik atölye çalışmalarının gerçekleşeceği hafta sonunda Cem Yıldız’ın “Ben Uçarım Gökler Uçar” başlıklı konseri ve festivalin yüzen sahnesi STS Bodrum’da yapılacak “Mavi Sürgün” okuma tiyatrosu da katılımcılarla buluşacak. 3-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek festival için tüm biletler Biletinial’da!
Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran’ın eş sanat yönetmenliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali, cumhuriyetimizin 100. yılında, bu toprakların yüzyıllık zenginliğini çağdaş danstan performatif sunuma, dans tiyatrosundan konserlere ve müzikli edebiyat okumalarına uzanan dopdolu programıyla Bodrum’a taşımaya hazırlanıyor.
AÇILIŞ OYUNU “DELİ DUMRUL”
- Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali’nin açılışını, 3 Kasım Cuma akşamı saat 20.00’de Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde sahneleyecekleri “Deli Dumrul” oyunuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapacak. Güngör Dilmen’in bir Dede Korkut hikâyesinden yola çıkarak kaleme aldığı, Yücel Erten’in yönettiği oyun, politik ve toplumsal sorunları bin yıl öncesinin Anadolu’sundan anlatıyor.
4 KASIM 2023 CUMARTESİ
Festivalin ikinci günü, Pina Bausch Dans Tiyatrosu’nun dansçısı ve prova yönetmeni Daphnis Kokkinos’un düzenleyeceği profesyonellere yönelik atölye çalışmasıyla başlayacak. Katılımın rezervasyonla mümkün olduğu atölye çalışması, 4 Kasım Cumartesi sabahı 11.00-14.00 saatleri arasında Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek ve ücretsiz olarak izlenebilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten ve festivalin eş sanat yönetmenlerinden oyuncu, yönetmen ve yapımcı Mustafa Avkıran, aynı gün saat 15.00’te Inspera Bodrum’da tiyatro üzerine kaçırılmayacak bir söyleşiye imza atacaklar.
Almanya’dan Interkulturell-Aktiv e.V.’nin sahneye koyduğu “NSU – Kurbanlar Arasında Almanlar da Var” ise 4 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.00’de Inspera Ana Sahne’de seyirciyle buluşacak. Tuğsal Moğul’un yazdığı, Avkıran çiftinin yönettiği gösteri, Almanya’da işlenen ırkçı cinayetlerin arka planlarını, Alman emniyet kurumlarının basiretsizliğini, delil oluşturabilecek öğeleri yok etmesini, faillerin “Alman” olma ihtimalini en başından beri yok sayarak Türk mafyası üzerinde yoğunlaşmasını, kurbanların yakınlarının “şüpheli” sıfatıyla maruz kaldığı şiddeti gözler önüne seriyor.
5 KASIM 2023 PAZAR
Daphnis Kokkinos, 5 Kasım Pazar sabahı 11.00-14.00 saatleri arasında Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde bir kez daha düzenleyeceği atölye çalışmasının ardından saat 15.00’te Inspera Bodrum’da, İKSV Istanbul Tiyatro Festivali’nin ve Pina Bausch topluluğunun eski yöneticilerinden, BOTİF’in festival danışmanı Koza Tamdoğan’la birlikte bir söyleşi gerçekleştirecek.
Festivalin yüzen sahnesinde, cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’da gerçekleşecek okuma tiyatrosu da 5 Kasım Pazar günü 17.30’da Mustafa Alabora ve Deniz Çakır’ın sahneyi paylaşacağı ilk temsille başlayacak. STS Bodrum bir hafta boyunca, Bodrum’un simgesi haline gelen Halikarnas Balıkçısı’nın ölümünün 50. yılında ünlü yazarın “Mavi Sürgün”üyle gün batımına yelken açacak. Jehan Barbur’un ev sahipliğinde gerçekleşecek ve her bir temsilde Aslı Kobanbay, Berna Laçin, Derya Alabora, Deniz Çakır, Esra Akkaya, Gülbin Yeşil, Kaan Çakır, Kaya Akkaya, Kerem Kobanbay, Koray Şahinbaş, Mustafa Alabora, Mustafa Avkıran, Renan Bilek, Yonca Şahinbaş gibi farklı tiyatro sanatçılarının “Mavi Sürgün”den bölümler okuyacağı etkinliğe, Barbur da muhteşem sesi ve şarkılarıyla eşlik edecek.
Theater Antract tarafından sahnelenen Belçika yapımı “Tut! Bırak!” oyunu, 5 Kasım Pazar akşamı saat 18.00’de Inspera Ana Sahne’de seyirciyle buluşacak. Deniz Kaptan’ın yazdığı, Hüseyin Umaysız’ın yönettiği yapım, farklı sınıf, kültür ve çevreden kadınların dilinden monologları sözcükler, dans ve enstalasyonla iç içe geçen bir performansla sahneye taşıyor.
Aynı akşam saat 20.00’de ise Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde MomoAct’ın “Ashura” oyunu sahnelenecek. Konsept ve kurgusu Mustafa Avkıran’ın, koreografisi Övül Avkıran’ın imzasını taşıyan ve ikilinin birlikte yönettiği, 2004’ten bu yana sayısız festivale konuk olan, seyirci ve eleştirmenler tarafından olağanüstü bir ilgiyle karşılanan bu müzik-tiyatro gösterisi üç semavi dine ait şarkılardan oluşan metniyle zorunlu göç, kimlik, aidiyet, dil, dilsizlik gibi kavramları sorguluyor.
Günün son etkinliği ise, Anadolu müziğini saykodelik ve folk acid tarzıyla birleştiren, “Modern Zaman Aşığı” multi-enstrümantalist Cem Yıldız’ın, saat 22.00’de Inspera Mini Sahne’de sergileyeceği şamanik performansı “Ben Uçarım Gökler Uçar” olacak.
ULUSLARARASI BODRUM TİYATRO FESTİVALİ
Tiyatronun bütüncül ve kapsayıcı sanat anlayışıyla kurgulanan Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali (BOTİF), bu yıl ilk kez 3-16 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenleniyor. Bodrum’a, farklı sanat disiplinlerinin buluştuğu yeni bir paylaşma ve tartışma platformu kazandırmayı hedefleyen festival, aynı zamanda kentin potansiyelini keşfetmek adına da önemli bir deneyim sunuyor. Kültür ve sanatın her daim var olduğu, üzerine şiirler, şarkılar, kitaplar yazılmış büyük bir medeniyetin kalesi olan Bodrum’a başka türlü bakmanın yollarını arayan Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran, Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali’nin sanat yönetmenliğini birlikte üstleniyor. İkili, festival için “BOTİF, bütüncül sanat anlayışı ve ihtiyacıyla, disiplinlerarası geçişkenliğin yeni sahası olacaktır. Bu festival, bilgimiz ve biriktirdiklerimizle yeni sorular sormak ve yeniden ‘Başka Bir Bodrum’u düşünmek, yaşamak için,” yorumunu yapıyor.
Bodrum’un yeni kültür ve sanat mekânı Inspera’nın kurucu ortak olarak destek verdiği, co-sponsorluğunu Very Chic Bodrum ve Rada Matbaacılık’ın üstlendiği Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı), BODER (Bodrum Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği), Volvo, Mey|Diageo, Black7 Pub ve Mandalin Bar’ın katkılarıyla düzenleniyor.
3-16 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek 1. Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali’nin biletleri Biletinial’dan temin edilebilir.
Bilgi için: botif.org
VİRA BİSMİLLAH…
Vira, Latince kaynaklı İtalyanca bir sözcük, Rumcada da var. Bismillah ise Arapça.
Bu iki sözcük bir araya gelince, Türkiye’de balıkçıların, yasak bitip de çıpalarını kaldırıp denize açılırken, balık avının bereketli geçmesi için dillendirdikleri bir dilek olmuş̧ yüzlerce yıldır.
Bu dilek, uygarlıkların beşiği kabul ettiğimiz Anadolu toprakları için adeta dil üzerinden bir simge. Çok sesliliğin, çok dilliğin, çok kültürlülüğün iki sözcükte, bir dilekte tezahürü̈.
Vira bismillah, içinde hem doğuyu hem de batıyı, hem eskiyi hem yeniyi barındıran, gündelik hayatta aniden karşımıza çıkan, birbirine hemhal olmuş̧ iki sözcük. Günaydın deyip, iyi geceler diyene kadar, bizden bağımsız, istemsiz ne kadar çok dilde ne kadar çok sözcük kullandığımızı bir bilsek, Arapça, Rumca, Latince, İbranice, Fransızca… Vira Bismillah işte onlardan biri.
Bodrumlu Balıkçı’nın da dillendirdiği dileklerden biri, Vira Bismillah. Halikarnas Balıkçısı sürgün geldiği toprağa âşık olmuş̧ ve hayatı boyunca uygarlıklar beşiği olarak gördüğü toprakları anlamaya anlatmaya adamış̧ hayatını, karadayken de denize açılırken de… Hatta, daha da ileri giderek Anadolu’dan öte Akdeniz’e altıncı kıta demiş̧, denize açılırken de Aganta Burina Burinata….
Dil, büyük bir zenginlik. İnsanın en büyük ihtiyaçlarından, dilsiz olmak ise büyük eksiklik. Dil, diyaloğun temel taşı. Diyalog ise birbirimizi çoğaltmanın anahtarı…
Bu kadar dil oyunu, bir tek şey için…
Balıkçı’nın memleketinde, tüketmek için değil üretmek için burada olan bizlerin, buralı olanlara, burayı merak edip gelenlere, gözünü̈ buraya dikenlere söyleyecek sözümüz, paylaşacak fikrimiz, sunacak işimiz var. Bu sebeple, yola çıkarken biz de bir dilek tuttuk.
Vira bismillah diyerek çıpayı kaldırıyoruz, bereketli olsun istiyoruz yolculuğumuz, çoğalmak istiyoruz, konuşmak, anlaşmak, derinleşmek…
Gelelim işin aslına!
İşin aslı, tiyatro! Altıncı Kıta Akdeniz’de doğmuş̧ tiyatro sanatı. İnsanı insana insanla anlatmış̧, anlatmaya da devam ediyor. Seyreden insanlar kendilerini görmüş̧ kurulan sahnelerde; anlatan insanlar önce herkesin bildiği hikâyeleri paylaşmış̧, tartışmış̧, toplumun dertlerine deva olmaya çalışmış̧, sonra da herkes kıssadan hisse çıkarmaya çalışmış̧.
Ahir zamanlarda sahneler, bir nevi forum alanları idi. Hayatın içinde, hayata dair ve hayat hakkında fikri olan toplanma alanları. O yüzden tiyatro hayatın aynasıdır denir. O yüzden de iyi tiyatro vardır ve etrafımızda inandırıcı değilse bir şeyler, kötü bir tiyatro oynanıyor denir. Hep hayatın merkezindedir ve hayata referans olur tiyatro. Dünyayı değiştirmese de dünyanın değişmesi için çalışır, bir ışık tutar, yol gösterici olur.
Akdeniz gibi, Akdeniz halkları gibi, derin bir kültürün yüküyle yüklüdür, bir o kadar da zengin.
Festival, mesela Latince festa kelimesinden geliyor. İlk kez 1200’lü yılların basında kullanılmış̧, neredeyse bütün dillerde hala aynı şekilde kullanılıyor.
Biz de öyle yapalım, ağzımızdan baklayı çıkaralım o halde;
Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali
İçinde ne kadar da güçlü̈ sözcükler barındırıyor. Hem Bodrum hem Tiyatro hem Festival. Hem de Uluslararası. Çok güzel tınlıyor. Evet, kısaca BOTİF.
Karia uygarlığından günümüze birçok kavmin ev sahibi, yurt sahibi Bodrum, yeni bir buluşma, paylaşma, tartışma platformuna kavuşuyor. Her yıl neredeyse aynı tarihte yapılan, Bodrum simgelerinden bir haline gelmesi beklenen, her geçen gün büyüyen zenginleşen Bodrum markasını güçlendiren bir festival, bir şenlik. Tiyatronun bütüncül ve kapsayıcı yapısı altında müziğe, dansa, performansa, görsel sanatlara, filme, daha doğrusu gösteri sanatlarına ait bu toprakların ve dünyanın dört bir yerinden gelen sanatçıların, eserlerin Bodrum’da olacağı, Bodrum ile paylaşılacağı, Bodrum’da bir festival.
Altıncı kıta Akdeniz’in gözde köşelerinden Bodrum’dan dünyaya, söyleyecek sözü olanlar için bir üretim alanı. Geçmişini unutmayan, mitolojiye selam yollayan, sakinlerine yeni bir nefes, hemen karşısındaki komşularına, komşu adalara, gezmeye görmeye gelenlere yeni bir merhaba!
2023, önemli bir yıl, yıl dönümü. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı. Bu toprakların çehresini, yaslayan halkların kaderini değiştiren Cumhuriyet. Daha iyi bir dünya düşüyle kurulan, yüz yılda gelişen, değişen, büyüyen Cumhuriyet. İşte bu yüzyıllık zenginliğe ait bir programla karşınıza çıkıyor festivalimiz. Sadece içeride değil dışarıda da büyüyen, gelişen bu zenginliği programda yer alan işlerle Bodrum’a taşıyor BOTİF.
Balıkçı’nın ölümünün üzerinden ise 50 yıl geçmiş̧, ne çabuk! Balıkçı’nın ‘ülkesinde’ Balıkçı’nın izinde, “Mavi Sürgün”de olanlarla, “Mavi Sürgün”ü okumuşlarla, “Mavi Sürgün”ü bilenlere, Mavi “Mavi Sürgün”ü bilenlerle oluşturuyoruz içeriğimizi.
Biz de festivalimizin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına yakışır olması, Balıkçı’yı gururlandırması dileğiyle bağlıyoruz şimdiden dileklerimizi gül dallarına ve festivali başlatacağımız 3 Kasım 2023 gününü̈ bekliyoruz.
Merhaba demek için, Balıkçı gibi.
Merhaba…
“Sanatsal etkinlikleri önemsiyoruz”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, tiyatronun önemine değindiği konuşmasında şunları söyledi:
“Sanatın birleştirici güçlerinden biri olan tiyatro, toplumsal yaşamda doğru iletilerle kent yaşayanlarının bilinçlenmesinde önemli bir rol üstleniyor. Bir kentin kültür ve medeniyet seviyesinin yükseltilmesine böyle sanatsal etkinliklerin büyük katkıları var. Bu nedenle biz yöneticiler, her zaman kültürel ve sanatsal etkinliklerin içerisinde yer almalı ve önemli projeleri desteklemeliyiz.”
“Uluslararası etkinliklerle önemli kazanımlar elde ediyoruz”
Uluslararası düzeyde yapılan etkinliklerin getirilerini de sözlerine ekleyen Başkan Aras, şöyle devam etti:
“Özellikle uluslararası seviyede yapılan etkinlikler, değerimizi katbekat artırıyor. Turizmin başkenti sayabileceğimiz kentimizin uluslararası etkinliklerle adını duyurması, turist sayısını artırmayı, turizmin sağladığı ekonomik faydalardan elde edilen payı azami seviyeye çıkarmayı ve sosyal kaynaşmayı sağlayacak önemli etmenlerdir.”
“Bu toprakların zenginliği kanıtlanıyor”
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali’nin kente yeni bir soluk getireceğinin de altını çizen Başkan Ahmet Aras, “Bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali, Bodrum’da gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan bir tanesi ve biz bu organizasyonun içinde yer almaktan büyük keyif alıyoruz. Bodrum; tiyatro, müzik, dans gibi farklı dallardan eserlerin sergileneceği bu yepyeni festivalle bu toprakların zenginliğini ülkemize ve dünyaya bir kez daha haykıracak. Çeşitli sanat etkinliklerinin hem karada hem denizde sergileneceği program, kentimize yeni bir soluk getirecek.” dedi.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Atatürk’ün İzinde
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birlikte Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önem verdiği sanatsal ve kültürel etkinliklerin böylesi büyük bir organizasyonla gerçekleşmesinden de gurur duyduklarını belirten Başkan Aras, “Bu büyük proje, özellikle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden yürüyerek sanatsal performanslara ayrı bir değer verdiğimizin de göstergesi olacak.” diye konuştu.
Başkan Ahmet Aras, BOTİF’e katkı sunan herkese teşekkür ederken sözlerine şöyle son verdi:
“Kentimizin var olan potansiyeli içindeki en doğru projelerden biri olan BOTİF’le Türkiye’den ve Avrupa’dan pek çok oyunun mavi ve yeşilin buluştuğu noktada sergilemesinden gurur duyuyorum. Bu festivalin gerçekleşmesinde öncülük eden, bu organizasyona katkı koyan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”