Demokrat Zafer

Bursa’nın basın tarihi belediye tarafından silinmek isteniyor

ÇGD Bursa Şubesi’nin 32 yıldır kullandığı dernek lokali Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından “ikinci derece SİT” alanı olduğu bahane edilerek yıkılmak isteniyor.

Kültürpark’ta bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)’nin idari ve sosyal tesislerini yıkmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. 32 yıldır Kültürpark’ta bulunan ÇGD lokalinin 2. Derece Sit Alanı içerisinde kaldığı gerekçesiyle derneğe tebligat gönderen Büyükşehir Belediyesi, 2 Aralık’ta bitecek olan kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini ve bu tarihe kadar yapının boşaltılması gerektiğini bildirmişti.

Oysaki Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (BTVKBK)’nun onayladığı 2. Derece Doğal Sit Alanı Kültürpark’ın tamamını kapsıyor. ÇGD lokalinin de içinde yer aldığı Kültürparkta, Büyükşehir Belediyesi’ne ait zabıta birimi, Lunapark, restoranlar, kafelerde bulunuyor. Yıkım kararının sadece ÇGD lokali için uygulanacak olması durumun keyfi bir karar olduğunu gösteriyor.

Yıkım kararı sonrası oluşan tepkilere karşı bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi basına “Kültürpark’ta dönüşüm zamanı” başlığıyla bir haber servis etti. Haberde, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘Yeşil Bursa’ imajının önemli simgelerinden Reşat Oyal Kültürparkı’nı günümüz şartlarına göre modernize etmek için düğmeye bastı. Alinur Aktaş, parkta yapılacak iyileştirme çalışmaları ve tasarımların tüm Bursalı taraflarca belirleneceğini söyledi” ifadelerine yer verildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen habere ilişkin ÇGD Bursa, “Anlaşılan o ki, ya Büyükşehir Belediyesi 32 yıldır Bursa basınının hafızası olan ÇGD’yi ‘Bursalı’ olarak görmüyor ya da söz konusu ortak akıl ÇGD’yi yıkınca devreye girecek!” şeklinde yorumladı.

“Sosyal tesisimiz yıl dönümümüzde boşaltılarak yıkılacak”

“ÇGD Bursa Şubesi olarak 2 Aralık’ta kutlayacağımız 32. yaşımızı, Kültürpark’taki adresimizin yerle bir olacağı haberiyle karşılıyoruz” diyen ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, “Kültürpark’taki idari ve sosyal tesisimiz, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından kuruluş yıl dönümümüzde boşaltılarak yıkılacak. AKP’nin elinde kalan tek Büyükşehir olan Bursa, Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından sınırsız keyfiyetle yönetilmektedir” dedi.

“Sit alanı dedikleri alanda iki ay önce inşaat yapıldı”

Alinur Aktaş’ın ÇGD Bursa Şubesi’nin idari ve sosyal tesisini yıkarak gazetecilere bedel ödetmek istediğini söyleyen Deniz, “Evrensel gazetecilik ilkelerini savunanlardan öç alınmaktadır. Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı tarafından gönderilen tebligatta, ÇGD Bursa Şubesi’nin bulunduğu alanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ‘Kültür ve Rekreasyon Alanı’ olarak tanımlı, 2. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalması sebebiyle yıkılacağı belirtildi. Oysaki BTVKBK’nın onayladığı 2. Derece Doğal Sit Alanı Kültürpark’ın tamamını kapsamakta. Aynı alanda pek çok restoran ve kafe bulunmakta, yıkım gerekçesi yalnızca ÇGD Bursa Şubesi’ne uygulanıyor. Dahası, aynı alana 2 ay önce bir inşaat yapıldı ve bu inşaat ruhsat aldı” dedi.

“Bu nasıl ortak akıl?”

Büyükşehir Belediyesi’nin son birkaç günde gelen tepkilerin ardından “Kültürpark’ta dönüşüm zamanı” başlığıyla bir haber servis ettiğini söyleyen Deniz, “Haberde ‘Yeşil Bursa’ imajının önemli simgelerinden Kültürpark’ı günümüz şartlarına göre ortak akılla modernize etmek için düğmeye basıldığı anlatılıyordu. Bu nasıl ortak akıl? Kötü belediyecilik uygulamalarını meslekleri gereğince haberleştiren ya da kent çıkarlarına aykırı uygulamaların karşısında duran bir meslek örgütü ve üyelerini kendince cezalandırdıktan sonra mı ‘Ortak aklı’ devreye sokacaklar?” diye sordu.

“Organize kötülüğe karşı birleşelim”

Bu hukuksuzluğa karşı yasal mücadeleyi başlattıklarını aktaran Deniz, “Bu keyfi kararla gerek hukuki gerekse eylemsel boyutta mücadele edeceğimizin altını bir kez daha çizmek isterim. Burada yapılan bir kentin hafızasını yıkma olayı. ÇGD var olduğu günden bu yana kimler gelmedi ki bu derneğe. Aziz Nesin, Uğur Mumcu, Yaşar Kemal, Altan Öymen, Ali Sirmen, Nihat Behram, Vedat Türkali, Mario Levi, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Suavi ve adına sayamadığım çok değerli insanları ağırladı. Bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi bu değerleri yıkmak istiyor. Ama biz mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Sizin de aracılığınızla bir kez daha 15 Kasım Pazartesi günü yapacağımız açıklamaya çağrı yapmak istiyorum. Bursa’nın tüm dinamikleriyle, organize kötülüğe karşı, örgütlü mücadelede birleşelim” dedi.

“Anılar yok edilmek isteniyor”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yıkım kararını meclis gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın yaptığı konuşmasında ise şunları söyledi:

“AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa’nın simgesi Kültürpark’taki ÇGD lokalini yıkmak için tebligat göndermiştir. Burası Bursa’nın hafızasıdır. Uğur Mumcu’dan, Aziz Nesin’e, Yaşar Kemal’den Cem Karaca’ya bütün sanatçı ve gazetecileri ağırlamış olan mekan yıkılarak adeta bu anılar yok edilmek istenmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz bu yanlıştan bir an önce dönülsün.”

BursaMuhalif.com/Uğur Ökdemir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ