Demokrat Zafer

“İstediğin hastaneye git, istediğin doktoru seç” diyorlardı, gelinen nokta düşündürücü!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl başkanı İsmet Karaca, yılbaşından buyana yoğunlaşan hekim istifalarına dikkat çekerek, hükümeti sağlık personelinin sorunlarını ciddiye alarak çözmeye davet etti. AK Partinin 2000’li yılların başında “İstediğiniz hastanede, istediğiniz doktordan hizmet alacaksınız” diyerek iktidara geldiğini hatırlatan Karaca, “Gelinen noktada görüyoruz ki, bırakın istediğiniz doktora muayene olmayı, kamu hastanelerinde muayene için randevu dahi alınamıyor. Kamuda görev yapan doktor sayısı hızla azalıyor. Doktorlar adeta kamu hastanelerinden kaçmak zorunda bırakılıyor. AKP hükümeti sağlık personelinin haklı taleplerine kulak vermelidir” dedi.

BURSA’DA YILBAŞINDAN BUYANA 91 HEKİM İSTİFA ETTİ

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre Bursa’da 2021 yılı başından buyana 48’i uzman hekim ve 43’ü pratisyen toplam 91 tabibin kamudaki görevinden istifa ettiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“İktidara geldiği ilk dönemden buyana bazı meslek gruplarını adeta hedef alan AKP zihniyetinin yaptıkları hafızalarımızda. Monşer diye aşağılayıp Dışişleri’nin uzman kadrolarını dağıtıp yerlerine yabancı dil bile bilmeyen yandaşları yerleştiren AKP’nin bugün dış politikada sergilediği vizyonsuzluğa şaşırmıyoruz. Öğretmenleri velilerin, sağlık çalışanlarını da magandalığı kendine hak gören hasta yakınlarının önüne atan AKP’nin seçim bildirgelerinde sağlık çalışanları, öğretmenler için söz verdikleri özlük hakları ile ilgili iyileştirmeler de 20 yıldır masaldan öteye gitmedi. Öğretmenler vizyon belgelerine girmiş meslek kanununu halâ beklerken, hemşireler ve polislerle birlikte 3600 ek gösterge konusunda da mağdur edildiler. Hekimlerin istediği 7200 ek gösterge konusunda da AKP hükümetinin hiçbir olumlu yaklaşım sözkonusu değil. Bugün kamu hastanelerinde randevu bulunamıyor. Performans ödemesi alamadıkları ve yöneticilerin baskı ve keyfi tutumundan dolayı hekim istifaları hızlanmış ve hizmet aksaklıkları had safhaya ulaşmış durumda. Bursa’da yılbaşından buyana pratisyen ve uzman hekim olarak toplamda 91 tabip kamudan istifa etti. AKP hükümetinin ve Sağlık Bakanlığı’nın bunda hiç mi rolü yok?”

“PANDEMİ KOŞULLARINDA, KAHRAMANCA HİZMET VERENLERİ UNUTMAYIN”

“Sağlık personelinin özlük haklarıyla ilgili çeşitli talepleri sürekli dile getirildi. Pandemiyle mücadelede neredeyse 2’nci yıla doğru gidiyoruz. Tabip Odaları, Covid-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını talep etti. Tüm sağlık çalışanlarına, Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı istedi. Neredeyse 20 aydır salgın hastalıkla en ön safta mücadele eden, hastalanan, hatta yaşamını yitiren sağlık personeline gözünüzü kapatamazsınız. Beceremediniz, vatandaşa maske dağıtamadınız anladık ama Covid-19’la bire bir mücadele eden sağlık çalışanlarını da maske bile vermeden çalıştırdığınızı henüz unutmadık. Birçok ülkede Covid-19 meslek hastalığı sayılırken, ülkemizde hala yasal düzenleme yapılmaması çalışana zulümden başka bir şey değildir.”

“36 SAAT NÖBET, 5 DAKİKALIK DİLİMLERDE 100 HASTAYA MUAYENE?”

“Bu arada devlet hastanelerinde hasta muayene süresi 5 dakikaya düşürüldü. Bu süre muayene için çok yetersiz olduğundan hekimler en az 20 dakika süre olması gerektiğini vurguluyor. AKP hükümeti, asistan hekimleri ucuz işgücü olarak görmekten vazgeçmelidir. Asistan hekimlerin çalışma şartları net şekilde düzenlenmelidir. Standart bir kamu çalışanı ayda ortalama 168 saat mesai yaparken bir asistan hekimin mesai süresi 360 saati bulabiliyor. Asistan hekimler birçok branşta 36 saate varan sürelerde çalışmak zorunda kalıyor. Üstelik yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hasta muayene ediyor. Bir asistan hekim şunu sordu: ’30 saattir çalışan asistan hekimin 80’nci hastası ya da ameliyat ettiği kişi olmak ister misiniz?’ AKP hükümeti artık sağlık personeline, öğretmenlere, polislere hakkını teslim etmelidir. Bir yandan polise, öğretmene, hemşireye 3600 ek gösterge, bir yandan öğretmene meslek kanunu sözünü tutmalı, diğer yandan ‘giderayak’ hekimlerin 7200 ek gösterge talebini de acilen gündemine almalıdır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ