Demokrat Zafer

Karaca, yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatın sürmesine tepkili

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ikinci kez ihale edilen Bursaray Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi metro hattı inşaatının idari yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam etmesine tepki göstererek, “Hukuk hiçe sayılıyor, idari yargının kararına rağmen çalışma devam ediyor. Şu anda bunun tespitini yapıyoruz. Yeni ihalenin tüm firmalara açık olması gerekiyor. Bu konunun takipçisiyiz, takip edeceğiz” dedi.

İki kez üst üste Söğüt-Taşyapı ortaklığına verilen Bursaray Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi hattı yapım ihalesi şantiye girişinde İl Sekreteri Av. Turgut Özkan, İl Başkan yardımcıları Av. Baran Güneş ve Av. Yağmur Sezgin Hoş ile birlikte incelemelerde bulunan Başkan Karaca, bu firmaya fazladan ödeme yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

Başkan Karaca’nın açıklamasından satır başları şöyle:

“METRO İNŞAATINDA HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR”

“Bir süredir Bursa ve Türkiye gündeminde olan Bursa Emek Şehir Hastanesi Metro inşaatı ile ilgili yaşanan hukuksuzluk halâ devam ediyor. Bu bölgede birinci yanlış hemen yanı başımızda bulunan Bursa Şehir Hastanesi’nin şehrin 20 kilometre dışına yapılmasıyla başladı. Kesintisiz ulaşım vatandaşın tabii ki hakkıdır. Bu yanlışa başka yanlışlar eklenmemesi için bütün Bursa kamuoyu 6.1 kilometrelik bu hat için destek verdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı birkaç yıl önce Bursa raylı sisteminin son istasyonu olan Emek’ten Şehir Hastanesi’ne hattın uzayacağını açıklayınca hiçbirimiz karşı çıkmamıştık. Maliyet olarak 600 milyon lira dedi. Bütün kent dinamikleri destek vermişti. Bir noktadan sonra yapılan ihalede 1 milyar 657 milyona çıkınca doğal olarak tüm kesimlerin tepkisini çekti. Ne oldu da arttı derken idari yargı burada bu ihaleyi iptal etti. Hepimiz burada adaletin sağlanacağını düşünerek sevinmiştik. Fakat 1 ay sonra yapılan ikinci ihalede aynı firmaya bu kez 350 milyon daha fark verilerek 1 milyar 950 milyona ihale edildi. İdari yargı ikinci kez ihaleyi durdurdu. Burada iki sorun yaşıyoruz. Bir tanesi hukuksuzluk bir tanesi de kaygı. Bu ihalenin iptaline sevinecek miyiz üzülecek miyiz? Bu kez aynı firmaya 2.5-3 milyara mı verilecek. Yoksa gerçekten açık bir ihale yapılarak buradaki kamu zararı giderilecek mi?”

“BU FİRMAYA HAK EDİŞİNDEN FAZLA ÖDEME YAPILDIĞI DOĞRU MU?”

“İdari yargının kararına rağmen bulunduğumuz bölgede firma iş planında hiçbir değişiklik yapmaksızın çalışmaya devam ediyor. Biz şehrimize yapılan hiçbir yatırıma karşı değiliz. Burada bir hukuksuzluk var. Şu anda il yönetim kurulu üyemiz hukukçu 3 arkadaşımızla beraberiz. Üç avukat arkadaşımız burada. Kamu ihale kanununu tek tek inceledik. Burada 1 ay kadar önce Bursa ve ülke kamuoyuyla paylaştığımız bu görüntülerden sonra AKP Bursa İl Başkanı yerel basını gezerek yapılan işin hukuktaki bir esneklikten kaynaklandığı, işlerin bitmesi için 1 ay süre verildiğini kamuoyuyla paylaştı. İşlerin de bu süreye istinaden devam ettiğini söyledi. Şu anda da görülüyor. Bu 1 aylık süre de bitti. Burada bir istismar söz konusu. Olağanüstü bir durum olduğunda, telafisi mümkün olmayan durumlar için konmuş hukuktaki bu esnekliğin istismar edildiğini görüyoruz. Burada tam anlamıyla hafriyat yapılıyor. Firmanın iş planında değişiklik söz konusu değil.

Şeffaf olmadığı için ulaşabildiğimiz doğruları kabul etmek durumunda kalıyoruz. Bir tanesi şudur. Bu firmaya hak edişinden fazla ödeme yapıldığı bilgisine ulaştık. Bunun doğru olup olmadığını yetkililerin çıkıp kamuoyuyla paylaşmasıyla öğreneceğiz. Ulaştırma Bakanlığı idari yargının bu kararı verdiği gün itibarıyla bu firmaya ne kadar ödeme yapmıştır? Bu firmanın hak edişi ne kadardır? Şu anda yapılan fazla ödemenin karşılığında iş yaptırılmaya mı çalışılıyor? Hukuk hiçe sayılıyor. İdari yargının kararına rağmen çalışma devam ediyor. Şu andan bunun tespitini yapıyoruz üç hukukçu arkadaşımla birlikte. Yeni ihalenin tüm firmalara açık olması gerekiyor. Bu konunun takipçisiyiz, takip edeceğiz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ