Demokrat Zafer

COVID GEÇİRENLER SPOR YAPMADAN ÖNCE DOKTORUNUZA DANIŞIN!

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez gerekliliği olan düzenli beslenme ve egzersiz yanlış yapıldığında can kayıplarına varan sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış yapılan pilates, yoga ve benzeri egzersizler, özellikle bağlarda ve eklemlerde hasar yaratırken, doğru beslenme ve egzersizle birlikte yapıldığında erken ölüm riskini yüzde 30’a kadar azaltıyor.

YANLIŞ HAREKETLER SAKATLIYOR

Konu ile ilgili bilgi aldığımız Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Utku Erdem Özer, spor yapmadan önce tam bir doktor kontrolünden geçmenin önemine dikkat çekerek, “Yanlış yapılan hareketlerde bağ kopmaları, menisküs yırtıkları, doku zedelenmeleri gibi hasarlarla karşılaşıyoruz. Egzersiz programları öncesinde hem beslenme hem de egzersizlerin zorlayacağı bölgelerle ilgili doktor kontrolünden geçmek gerekir” diyor.

EGZERSİZ, ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

ABD’de yakın zamanda yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Dr. Özer, aşırı kilolu veya obez insanlar için bile egzersizin kalp hastalığı ve erken ölüm riskini yüzde 30’a kadar azalttığını söylüyor: “Arizona Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma, egzersizin, erken ölüm riskini kilo vermekten veya diyet yapmaktan çok daha fazla azalttığını gösteriyor.”

COVID GEÇİRENLER DİKKATLİ OLMALI

Pandemi döneminde evde kalma süresi arttığından dolayı yoga, pilates gibi egzersizler, ağırlık çalışmaları, ev bisikleti ve koşu bandı kullanımının arttığını vurgulayan Dr. Özer şunlara dikkat çekiyor: “Doktor kontrolünden geçmeden egzersiz programı uygulamak, birkaç ders alıp kendini eğitmen ilan eden kişilerden online destek almak, Covid sonrası evde ya da dışarıda ağır egzersiz ve koşu programları uygulamak kalp hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ