Demokrat Zafer

Bursa’daki ‘tarihi’ proje için karar verildi! Danıştay “DUR” dedi!

Bursa’da Hanlar Bölgesi’nde süren proje kapsamında alınan ‘acele kamulaştırma’ kararının durdurulması için açılan davada karar çıktı.

Bursa’da ‘Hanlar Bölgesi’nde devam eden projede alınan ‘acele kamulaştırma’ kararına karşı açılan davada, Danıştay’dan karar çıktı. Acele kamulaştırma kararı oy çokluğuyla onaylanmasına rağmen Danıştay üyeleri henüz gerekçe yazmadı. Karşı oy kullanan Danıştay Başkan Vekili Ahmet Arslan, acele kamulaştırma uygulaması için olağan dışı şartların olmadığını gerekçe gösterdi.

Tarihi silueti bozan yapıların yıkılacağı Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Projesi, hak sahipleriyle anlaşma sağlanamaması üzerine davalık olmuştu. Bursa Büyükşehir Belediyesi, 21 Nisan 2021’de Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle çıkarttığı ‘acele kamulaştırma’ kararıyla bina yıkımlarına başlamıştı. Bugüne kadar 28 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Danıştay kararı bir buçuk ay sonra açıklandı

Proje çalışmaları kapsamında acele kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da süren davada karar çıktı. Danıştay Altıncı Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması isteminin reddine oy çokluğuyla karar verildi.

Davanın seyrini öğrenmek için esnaf, Danıştay’a suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusu üzerine 22 Eylül’de çıkan Danıştay kararı, bir buçuk ay sonra açıklandı. 4 üye yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verirken Başkan Vekili Ahmet Arslan karşı oy kullandı. Arslan, ‘olağan dışı bir yöntem olan acele kamulaştırma usulünün uygulanmasını gerektirecek şartların oluşmadığı’ gerekçesiyle yürütmenin durdurulması gerektiğini belirtti.

Diğer üyeler ise acele kamulaştırmayı gerektiren bir neden belirtmedi. Ret oyu kullanan Danıştay üyelerinin gerekçeli karar yazması bekleniyor. Gerekçeli kararın çıkmasıyla bölge esnafı, davayı Danıştay Üst Kurul’una taşımaya hazırlanıyor.

Danıştay tetkik hâkimi: Acelelik hali bulunmuyor

Kararda Danıştay Tetkik Hâkimi Dilara Şengöz’ün düşüncesi de yer aldı. Şengöz’e göre taşınmazların acele kamulaştırılmasına teşkil edecek acelelik hali bulunmuyor. Bu nedenle dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması isteminin kabulü gerekiyor.

Esnaf yıkımları durdurmak için bir dava daha açtı

Esnaf, Bölge İdare Mahkemesi’ne ‘telafisi mümkün olmayan zararlar doğacak’ gerekçesiyle yıkımların durdurulması istemiyle bir dava daha açtı. Kabul olan dava neticesinde yıkımlar durduruldu. Bölge İdare Mahkemesi bu arada belediyeden görüş istedi. 21 gün içerisinde belediyenin savunma vermesi bekleniyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yıkılmasını taahhüt ettiği Torunlar İnşaat’a ait alışveriş merkezinin ve Hanlar Bölgesi’ni kapatan Özdilek binasının yıkımını henüz gerçekleştirmedi.

Kaynak: Bursaport/Pelin Akdemir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ