Demokrat Zafer

TTB’nin uyarısını dikkate alacak mısınız?

CHP’li vekil çocuk vaka sayısını TBMM Gündemine taşıdı. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan; covid vaka sayılarının tehlike çanlarına yaklaştığı bugünlerde Sağlık Bakanı Koca’nın cevaplaması için soru önergesi verdi. Özkan; “Uzmanlar Covid-19 tehlikesinin özellikle çocuklar için her geçen gün arttığını belirtmekte, yeni vakaların yüzde 40’ının 25 yaşından küçük olduğunu dile getirmektedirler. Çocuklarda aşılamanın artması gerektiğine dikkat çekmektedirler.

Ülkemizde vaka sayısının 30 bine yaklaştığı, birçok kişinin yaşamını yitirdiği son günlerde, vakalar kontrol altına alınamazken, çocuk yoğun bakımlardaki ölümlerin iki katına çıktığını söylemektedirler. Erişkinlerdeki hastalık görülme sıklığının azaldığını ancak çocuk hastalarda arttığını ve bunun sebebi olarak da erişkinlerin daha çok aşılanması olduğunu vurgulamaktadırlar.

Çocukların bir kısmı Covid-19’u hafif geçirse de bulaştırıcılık açısından risk oluşturmaktadırlar.

Uzmanlar, özellikle okullarda soğuk algınlığı ve grip vakalarının artmasıyla birlikte eğitim sisteminin olumsuz etkileneceğini ve bu nedenle hızlı tanı testlerinin bir an önce devreye sokulması gerektiği uyarısında bulunmaktadırlar.

Söz konusu testlerin devreye sokulmasıyla birlikte, hızlı bir şekilde çocuklara tanı konulacağını aksi taktirde koronavirüs (Kovid-19) olmadığı halde grip ve soğuk algınlığı geçiren çocuklar nedeniyle eğitime gereksiz ara verilebileceğini ifade etmektedirler.

Yine ülkemizde ki birçok uzman “COVID-19 ile semptomlarına çok benzeyen soğuk algınlığı ve grip vakaları arttıkça, eğitime ara vermeyi teste değil semptoma bağlayan sistemimiz iyice karışacak” uyarısı yapmaktadırlar.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) hızlı antijen testlerinin birçok ülkede salgın yönetiminde kullanıldığı belirtilerek Türkiye’de de en az haftada iki kez, tarama amaçlı ve ücretsiz yapılmasını gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Bu noktadan hareketle:

  1. Ülkemizde COVİD-19 çocuk vaka sayısı ne kadardır?
  2. Okulların açılış tarihinden itibaren Covid-19 çocuk yoğun bakımlardaki ölümlerde artış olduğu doğrumu dur? Artış oldu ise oran nedir?
  3. COVİD-19 salgını başlangıcından bugüne kadar ülkemizde toplam çocuk ölüm sayısı nedir?
  4. Birçok ülkede uygulanan hızlı tanı testleri gibi, okullarda bu testleri uygulamayı düşünüyor musunuz?
  5. TTB’nin Okul Sağlığı Çalışma Grubu da hızlı testlerin belirtisi olmayan kişilerde tarama amaçlı kullanılması gerektiğini savunmakta ve “Eczanelerde, okullarda ve insanların kolay ulaşabileceği merkezlerde hızlı testler bedava dağıtılarak velilerin testlere ulaşması kolaylaştırılmalı” önerisinde bulunmaktadırlar. Böyle bir uygulama için herhangi bir çalışmanız var mı?
  6. TTB hızlı antijen testlerinin, hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğu alanlarda (sağlık çalışanları, üretim sektörü̈ ve fabrikalarda çalışanlar, tedarik zincirinde görev alanlar, dağıtım ve haberleşme çalışanları, toplu taşıma araç̧ kullanıcıları, turizm sektörü̈, market çalışanları, mevsimlik tarım isçileri, şantiyede kalan inşaat isçileri gibi) çalışanlarda uygulanmasının önemini vurgulamakta. TTB’nin bu uyarısını dikkate alacak mısınız?
  7. Birkaç gün önce bir açıklama yayımlayarak vakaların yarısının 30 yaş altındaki yurttaşlar olduğunu söylediniz. Bu durum ile ilgili okullarda ve üniversitelerde bir önlem almayı düşünüyor musunuz? Genç nüfusumuzu korumak adına stratejik bir planınız var mı? ifadelerini kullandı. 
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ