Demokrat Zafer

Ulusal bayramlarımız, mücadele azmimizi tazeleme günüdür

29 Ekim Kadınları Derneği Bursa Şube Başkanı Sultan Yurdunal; Cumhuriyet’in 98’inci yılında yayınladığı mesajında; “Emperyalizme karşı vermiş olduğumuz Kurtuluş Savaşımızın bir ürünü olan Cumhuriyetin ilan edilişinin 98. yılındayız. Mustafa Kemal Atatürk, 10. Yıl Nutku’nda, “Cumhuriyet Bayramının en büyük bayramımız” olduğunu ifade ediyor ve diyor ki; “Bu bayram, onurlu bir halkın ulusal birlik ve beraberliğinin ürünüdür.”

O halk, saltanatı da yok ederek, halk iradesi demek olan Cumhuriyeti inşa etmiştir. Bu nedenle “Cumhuriyet”, bizim anlayışımızda yalnızca adı” Cumhuriyet” olan bir rejim değildir. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin bir ürünüdür. Bu nedenle de “Devrimci bir Cumhuriyet” tir. Bizim cumhuriyetimiz, halkçıdır. Devrimci Cumhuriyet, halkın iktidarı, halkın eşitliği, özgürlüğü, birliği, refahı demektir. Cumhuriyetin kuruluşunun ardından bir bir yaşama geçirilen Cumhuriyet Devrimleri, halkın aydınlanması, refaha kavuşması, başı dik eşit yurttaşlar olarak yaşamaları amacı ile gerçekleştirilmiştir.
Ne yazık ki bugün, Cumhuriyetin 100. yılına doğru ilerlerken, halkımız, büyük sorunlarla karşı karşıyadır. 1945’lerde başlayarak adım adım, cumhuriyet kazanımları geriye çekilmiştir. Hakların öznesi olması gereken yurttaşlar, özellikle son 18 yılda yoksulluğa, geriliğe ve karanlığa mahkum edilmişlerdir. Yaşamın tüm alanlarına sınır tanımaz bir partizanlık ve yandaşlık egemen olmuştur. Böylece bir kesim hızla zenginleşirken, halk yoksulluğa, gençlik işsizliğe terk edilmiştir. Antilaik uygulamalarla eğitim sistemi gericiliğin kurallarına terk edilmiş, çocuklarımız aydınlanma olanağından mahrum bırakılmıştır.
Birlikte yaşamanın en büyük güvencesi olan insan haklarına dayalı, hukuk sistemi güvence olmaktan çıkarılmıştır. Yaratılan bu gerici ortamda, kadınların kazanılmış haklarının da geriye çekilmiş, İstanbul Sözleşmesinin fesih girişiminde olduğu gibi yasal güvenceleri de elinden alınmıştır. Bütün bu olumsuzluklara ilişkin olarak itiraz ve eleştiri hakkı, ceza tehditleri ile engellenmeye çalışılmaktadır. Partili tek adam rejimi ve parlamentoda Cumhurbaşkanı’nın partisinin çoğunlukta oluşu, muhalefet partilerini de etkisiz hale getirmiştir. İtiraz etmek ve eleştiride bulunmak, yargılanma ile karşı karşıya kalmak demektir.
İçinde bulunduğumuz koşullar çok kötüdür. Bu ortamda bir bayram kutlanabilir mi? Elbette kutlayacağız. Bağımsızlık savaşında binlerce insanı toprağa vermiş, sayısız emek mücadelesine tanık olmuş, gençlik ve kadın hareketlerini yaratmış bir halkın mirasçıları olarak tarihsel gidişi tersine çeviren bu uygulamalara izin vermeyeceğiz. Ulusal bayramlarımız, mücadele azmimizi tazeleme günüdür. Tarihimizden güç alarak, yolumuzu açacağız. Kadınlar olarak da geçmişin kuruluşunda olduğu gibi geleceğin inşasında da kararlılıkla ayakta olacağız. Demokratik ve Halkçı bir Cumhuriyeti inşa etmek için mücadelede geri adım atmayacağız. Bayramımız, hepimize kutlu, tarihimiz yol gösterici olsun.” vurgusu yaptı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ