Demokrat Zafer

Pakistan Teknoloji Zirvesi (Pak Tech Summit) 25-26 Ekim 2021’de İstanbul’da gerçekleştirildi

Pakistan ve Türk Teknoloji Şirketleri, Pakistan Havayolları’nın Dijital Dönüşüm Şirketi Hitit Sponsorluğunda İstanbul’da buluştu

Türk ve Pakistan teknoloji şirketlerini buluşturan Pakistan Teknoloji Zirvesi (Pak Tech Summit) 25-26 Ekim 2021’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye’den Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Pakistan Bilim ve Teknoloji ve Gıda Kıdemli Bakanı Atif Khan, Pakistan İstanbul Başkonsolusu Bilal Khan Pasha ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut’un katıldığı zirve 250’yi aşkın girişimci ve teknoloji şirketini bir araya getirdi.

İstanbul bugün, 250’yi aşkın Pakistan girişimcilik ve teknoloji heyetine Pakistan Tech Summit (Pakistan Teknoloji Zirvesi) kapsamında ev sahipliği yaptı. Pakistan Uluslararası Havayolları’nın havacılık teknolojileri çözüm ortağı Hitit’in sponsor olduğu zirveye, Pakistan ve Türkiye’nin hükümet yetkililerinin yanı sıra, iki ülkenin girişimcileri, teknoloji uzmanları, girişimcilik merkezi temsilcileri katıldı.

3. Pakistan Teknoloji Zirvesi, ABD’deki Silikon Vadisi ve Norveç‘in ardından Türkiye‘de gerçekleştirildi. Türkiye ve Pakistan arasındaki değerli iş birliklerini pekiştirmek, Türk girişimcilik ve teknoloji ekosistemiyle Pakistan iş dünyası arasında bağlantı kurmak amacıyla düzenlenen zirve, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde yapıldı.

Etkinlikte Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve Pakistan Federal Bilim ve Teknoloji Bakanı Shibli Faraz iki ülke arasındaki ilişkilere dikkat çekti. Pakistan’ın milli havayolu firması olan Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA)’nın havayolu teknolojileri süreçlerini yöneten Hitit ise iki ülkenin teknoloji alanındaki stratejik ortaklarına örnek çalışmalarını anlattı.

Pakistan Havayolları, Türk Teknoloji Şirketi Hitit’e emanet

Daha önce Silikon Vadisi ve Norveç’te gerçekleştirilen Pakistan Teknoloji Zirvesi’nin İstanbul ayağında konuşan Hitit’in Hava Kargo ve İnovatif Çözümler Başkanı Atilla Lise, üç senedir sadece Pakistan’ın değil Güney Asya’nın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan PIA’nın dijital dönüşümü için çalıştıklarını belirtti. Hitit’in 27 yıldır havacılık teknolojileri ürettiğini kaydeden Lise, “Havayolu taşımacılığı gibi çok zor ve komplike, yüksek regülasyonlara sahip bir alanda Türkiye’nin varlığını göstermek için çok çalıştık. Bu çalışmanın karşılığını da alanında dünyanın en büyük üçüncü havayolu teknoloji şirketi olarak aldık. Her yıl, dünyada 77 milyon yolcunun seyahat süreçlerini yönetiyoruz. 290 havalimanında sistemlerimiz kullanılıyor ve yılda 100 milyarın üzerinde sistem sorgusu yapılan bir ağ ile kıtaları ve ülkeleri birbirine bağlıyoruz. Bugün itibarıyla, dünyada 40’a yakın ülkeden 45 havayolu firmasının teknoloji süreçlerini yürütüyoruz. Ne mutlu ki, bu ülkelerden biri Pakistan ve bu havayollarından biri Pakistan’ın milli havayolu firması olan PIA… Son olarak Hitit’in teknolojik desteği ile dağıtım için en önemli unsurlardan biri olan IATA’nın en üst seviye sertifikasyonunu almaya hak kazandı. Bu da bizi ayrıca gururlandırıyor” dedi.

Hitit’in en büyük temsilciliği Karaçi’de

Hitit’in Türkiye’de doğmuş ve bu topraklardan dünyaya açılmış ilk havayolu teknoloji şirketi olduğuna işaret eden Lise, “Dünyada havayolu teknolojilerinde yüzde 100 yerli ve milli bir şirket olarak dünya devleriyle yarışıyor ve üçüncü sırada yer alıyoruz. Bu nedenle, teknoloji alanında ülkemizi temsil etmeye büyük önem veriyoruz. Sizlerle Pakistan Teknoloji Zirvesi’nde buluşmak ve bu önemli etkinliğin sponsorlarından biri olmak bu nedenle bizim için çok anlamlı. Kardeş ülke Pakistan’da yarattığımız bu değeri, zaman içinde daha da büyüttük. Bu güçle şu anda havayolu ve seyahat sektörüne hitap eden büyük bir ekosistemi yönetiyoruz. Pakistan’daki acenteler de, Hitit’in teknolojik seyahat platformunu kullanarak rezervasyon işlemlerini gerçekleştiriyor. Ve gene büyük bir gurur ve heyecanla paylaşmak isterim ki, en büyük temsilciliğimiz Karaçi’de” şeklinde konuştu.

İslamabad Teknopark’ta da Ar-Ge yatırımı, Nust Üniversitesi ile işbirliği

Hitit’in pandemiden büyüyerek çıktığını ifade eden Atilla Lise, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde yeni yatırım planlarımızla büyümeye devam edeceğiz. Pakistan, bu planlarımız arasında her zaman ön sıralarda yer alıyor. Pakistan seyahat sektörüne teknoloji sağlayan en büyük firma olarak, yakın zamanda İslamabad Teknopark’ta da Ar-Ge çalışmalarımız başlayacak. Bu doğrultuda Pakistan’ın en büyük üniversitesi olan Nust Üniversitesi ile işbirliği yapacağımızı ve üniversitede yerimizi aldığımızı da müjdelemek isterim. Biz büyümeye ve büyüdükçe de Pakistan seyahat teknolojilerini daha ileri seviyeye taşımaya devam edeceğiz.”

Zirveye Pakistan ve Türk Girişimci ve Teknoloji Ekosisteminden Büyük İlgi

Zirvede Türk tarafını, TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Ozan Acar, Hitit Hava Kargo ve İnovatif Çözümler Başkanı Atilla Lise, PAYCELL CEO’su Onur Güven, 500 Startups İstanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli’nin aralarında olduğu girişimcilik ve teknoloji alanında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsil ederken, Pakistan adına zirvede yer alacak isimler arasında Pakistan Federal Bilim ve Teknoloji Bakanı Shibli Faraz, JS Bank Dijital Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı(CDO) Noman Azhar, JS Bank Yatırımlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı(CIO) Asad Nasir gibi isimler bulunuyor.

Hitit Bilgisayar Hizmetleri Hakkında

1994 yılında kurulan Hitit Bilgisayar Hizmetleri dünyanın beşinci havacılık bilişim teknolojileri firmasıdır. Hitit, başta   havayolu şirketleri olmak üzere, havayolu ve seyahat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yeni nesil havayolu ve seyahat yazılım çözümleri üretmektedir. Sektördeki firmaların rezervasyon, biletleme, check-in, yolcu kalkış kontrolü, ekip planlama, sadakat yönetimi, gelir muhasebesi, gider muhasebesi, tarife planlama, operasyon kontrolü, ekip planlama, tur operatörü/charter yönetimi, geniş kapsamlı performans ölçümü ve kargo ihtiyaçlarına Crane markalı yazılım çözümleri ile tek noktadan hizmet sunan Hitit, aynı zamanda hosting ve danışmanlık hizmeti de vermektedir. Türk mühendislerinin elinden çıkan %100 yerli havacılık çözümleriyle her yıl milyonlarca insanın seyahat etmesini sağlayan teknolojiyi üreten Hitit, her yıl düzenli olarak Deloitte Teknoloji Fast 50 listesine girmekte olup, ayrıca Doğu Avrupa’nın En İyi Havacılık Yazılım firması, Avrupa’nın Öncü Yolcu Hizmet Sistem Sağlayıcısı, En İyi Havayolu Raporlama Sistemi, Yılın En Niş Teknoloji Firması, turizm alanında “Türkiye’nin En İyi Sektörel Yazılım Firması” gibi birçok ödüle layık görülmüştür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ