Demokrat Zafer

PİYASANIN ÖZEL EMLAKÇILIK KANUNUNA İHTİYACI DEVAM EDİYOR

5 Haziran 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan sonradan üç defa revize edilen “TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK” tüketicinin mağduriyetini önleyemediği gibi emlakçılık piyasasındaki haksız rekabette de caydırıcılık sağlayamamıştı.

Ancak Ticaret Bakanlığı; tarafımızdan iptali istenen dört maddenin üçünde işaret ettiğimiz şekilde düzeltmeler yapmıştı. Buna rağmen çok kapsamlı bir “Özel Emlakçılık Kanunu“na olan ihtiyaç devam etmektedir.

Bu kanunla ilgili tasarı hazırlanırken mutlaka bir ortak akıl platformu oluşturulmalı ve dünyadaki başarılı örnekler incelenmelidir.

İSTEB gibi kurumsal yapısı olan, piyasada kabul görmüş, resmi uzman ve saygın emlakçıların yeraldığı kurumlardan mutlaka tasarı hakkında görüş istenmelidir.

Emlakçının “KİM” olduğu, Emlakçılık standartlarının oluşturulması, işleyen bir Denetim Sistemi’nin kurulması ve tabiki bunlara uymayan Emlakçılara uygulanmak için caydırıcı yaptırımların konması ve işler hale getirilmesi sektörün en acil ihtiyacıdır.

İSTEB İstanbul Emlak Brokerları İşletme Kulübü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan : “İyi hazırlanmış kapsamlı ve hukuki dayanakları olan “EMLAKÇILIK KANUN TASARISI” hazırlıklarına acilen başlanmalıdır” diyor.

İSTEB Ykb Ulvi Özcan şöyle devam ediyor;” Emlakçılık Sektöründe kısmen kontrolsüz gelişen piyasa şartlarını disipline edebilmek tüketici ile yatırımcı ve/veya mülk sahibi arasında şeffaf denetlenebilir belgelendirilebilecek ilişkilerin tarafların mağduriyetine yol açmayan kanuni ve etik ticaretin gerçekleştirilmesi, ancak böyle dikkatle hazırlanan tasarının TBMM’since kabulu ile mümkün olacaktır.”

Ülkemizde hızla kaosuyla gelişen emlak satınalma kiralama piyasasının biran önce kanununa kavuşması tüm taraflarca bekleniyor.

İSTANBUL EMLAK BROKERLERİ KULÜBÜ İŞLETME KOOPERATİFİ kısa adıyla İSTEB emlakçılığın belirli etik kurallar ve standartlar çerçevesinde icra edilmesi gereken sorumluluk ve bilgi gerektiren bir meslek dalı olması görüşünden hareketle 2018 yılında “Hedef Saygın Emlakçılık” parolasıyla yola çıkmış ve 2019’da Türkiye’nin ilk dünyanın ikinci Emlak Acenteleri Kooperatifi olarak 24 kurucu üye ile kurulmuştur. İSTEB müşteri memnuniyetini arttıracak çalışmalarla mesleğinin standartlarını yükseltmek, meslektaşlarıyla sür eklilik gösteren paylaşım sistemi geliştirmek amacıyla emlak sektörüne saygınlık kazandırmak, emlak tüketicisinin ve yatırımcısının aldığı hizmetin kalitesini arttırmak amacıyla çağdaş, şeffaf ve güvenilir emlakçılık standartlarının oluşması ve uygulamasın a katkı sağlamak üzere kurum, kuruluş ve ilgili STK’lar ile iş birliği içerisinde çalışmalarına devam etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ