Demokrat Zafer

Bursa’da ikinci el araç sıkıntısı? Başkan dert yandı…

İkinci el araç piyasasında yaşanan yüksek fiyat artışlarından memnun olmadıklarına dikkati çeken Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Yanık, satışlarda durağanlık yaşandığını vurguladı. Yanık, fiyatların düşmesinin tek yolunun Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi olduğunu kaydetti.

Hatice DAL   olay.com.tr

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el araç piyasasını değerlendirdi.

Geçen yıllara kıyasla bu sene ikinci el otomobil sektöründe bir durağanlık gözlendiğini belirten Yanık, pandeminin tüm sektörler gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu süreçte dükkânların kapandığını hatırlatan Yanık, insanların bir araya gelmesinin zorlaşmasıyla satış yapmakta güçlük çektiklerini vurguladı. Yanık, ‘’Piyasadaki durağanlığın en büyük sebeplerinden birisi de sıfır otomobil bayilerinin ikinci el araç piyasasına dahil olması. Vatandaş sıfır araç için gittiği bayilerden ikinci el araçları daha yüksek fiyatlara alarak çıktı. Diğer yandan ise, döviz ve altındaki sürekli artış piyasayı olumsuz yönde etkiledi” dedi.

YERLİ OTO İNDİRİM GETİRİR

Sıfır araçlar için gelen ÖTV indiriminin vatandaşta ikinci el fiyatlarında bir düşüş beklentisi yarattığını dile getiren Yanık, söz konusu indirimle devletin piyasayı hareketlendirmeye çalıştığına dikkati çekti. Bu indirim yüzünden sıfır araç satan işletmelerin herhangi bir zarara uğramadığının altını çizen Yanık, ‘’İkinci el piyasasında fiyatların düşmesinin tek yolu Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesinden geçiyor” diye konuştu.

ÇÖZÜM YOLU BU DEĞİL

Ticaret Bakanlığı tarafından ÖTV indiriminin uygulanıp uygulanmadığına dair yapılan denetimlerle de ilgili de bilgi veren Hakan Yanık, şunları kaydetti: ‘’Sıfır bayilerine giderek denetimler yapılıyor. Bu çok doğru bir hareket değil. Yurtdışından gelen araçların bir kaydı var. Araçların nerede olduğunu gezmeden de öğrenebilirsiniz. Bu işin çözüm yolu bu değil.”

YERLE BİR OLDUK

Yanık, araç fiyatlarındaki artışın oto galericilerinin elde ettiği kârları yükseltmediğini ifade etti. Fiyatlardaki artıştan mutlu olmadıklarına işaret eden Yanık, ‘’Bu yıl çok daha düşük kârlar elde ettik. Yerle bir olduk. Piyasada çok ciddi bir rekâbet var. Sattığımız araçların yerine araç alamadığımız oluyor. Her geçen gün sermayemiz küçülüyor. Geçen yıl 10 tane araç alabildiğimiz bütçeyle bu yıl 6 aracı zor alıyoruz. Piyasada ayrıca temiz araç sıkıntısı var” dedi. Yanık, vatandaşların ellerindeki fırsatı değerlendirerek araç almakta acele etmeleri gerektiğini anlattı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ