Demokrat Zafer

Bursa’dan korkutan haber! 50 sınıf karantinada…

Okulların ikinci haftasında 50 sınıfın karantinaya alındığını kaydeden Eğitim İş Şube Başkanı Yeliz Toy, “Karantinalar, sınıf mevcutlarının yoğun olduğu yerlerde daha fazla. Derslik ihtiyacı karşılanmadan, temizlik personeli atanmadan yüz yüze eğitimin sürdürülmesi çok zor” dedi.

Derya Demir Pınar  olay.com.tr

Yeni eğitim öğretim döneminde 3’ncü haftaya girerken, okullardan ardı ardına karantina haberleri de gelmeye başladı. Yoğunluğun Yıldırım’da olduğu 50 sınıf, karantina altına alındı. Salgın koşullarında alınmayan önlemler nedeniyle bu karantinalarla karşı karşıya kalındığını belirten Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, adım adım uzaktan eğitime doğru bir gidişatın olduğunu söyledi. Yeliz Toy, “İkinci haftayı tamamladık ve 50 sınıf karantinaya alındı. Bakıldığında bir sınıfta en az 2 pozitif vakanın olmasıyla karantina süreci başlıyor. Yani tek kişinin pozitif olması karantina için yeterli değil. Bu karantina sınıfları haricinde çok sayıda öğrenci ve öğretmen pozitif” diye konuştu. Tatil dönemlerinin önlemlerin alınması açısından doğru değerlendirilmediğinin altını çizen Yeliz Toy, “ Bursa’da 2 bine yakın derslik açığı olduğunu, bu açığın tamamlanmadan yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesinin imkansız olduğunu söyledik. Ancak okullarda hiçbir önlem alınmadan, eksikler giderilmeden ders başı yapıldı. Şimdi bunun faturasını karantina sınıflarıyla ödüyoruz. Karantina sınıfları uzaktan eğitime geçti deniliyor. Ancak EBA’yı takip etmeleri dışında sürecin nasıl işleneceğine dair de bir açıklama hala yok” diye konuştu.

“EN FAZLA YILDIRIM’DA”

Okullarda maske ve mesafe kurallarına uyulmadığını ifade eden Yeliz Toy, bu noktada öğrenci ve velilerin yeteri kadar bilgilendirilmediğini de söyledi. Bu nedenle karantinaların kaçınılmaz son olduğunu anlatan Yeliz Toy, “Örneğin; sınıf karantinaya alınıyor ancak o sınıfın dersine giren branş öğretmeni karantinaya alınmıyor. Ve o branş öğretmenleri diğer sınıflarda derse devam ediyor. Böyle bir karmaşıklık söz konusu. 2 haftada 50 sınıf karantinada. Baktığımızda sınıf mevcutlarının 50’ye kadar dayandığı Yıldırım’da karantinanın daha fazla olduğunu görüyoruz. Alınmayan önlemler nedeniyle şu an sınıflar karantinaya alınıyor. Kaybettiğimiz 1,5 yılın nedeni de alınmayan önlemlerdir. Bakanlık, üzerine düşen görevi yerine getirmediği için 1,5 yıl örgün eğitimden uzak kaldık. Ancak bu kayıptan bir ders çıkarılmadı ve yeni dönemde önlem alınmadı” dedi.

‘YÜZ YÜZE EĞİTİM ZOR SÜRDÜRÜLÜR’

Temizlik ve güvenlik personeli, yeteri kadar derslik, revir eksikliklerinin giderilmeden yüz yüze eğitimin sürdürülmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Yeliz Toy, okulların yeniden kapanmasından endişe ettiklerini söyledi. Yeliz Toy, “1,5 yıllık kaybın üzerine, ne yazık ki bir ulusun geleceği olan eğitim yine heba ediliyor. İlçelere, ilkokul ve ortaokullar için gönderilen ödenekler plansız bir şekilde harcanıyor. Okullara ihtiyacı olmayan malzemeler gönderiliyor. Okulların şu an ihtiyaçları karşılanmadığı gibi ne yazık ki bir maskeyi bütün gün kullanmak zorunda olan öğrencilerimiz var. Onların maske temini bile tam olarak yapılmıyor. Özellikle yıkılan okullar nedeniyle üst üste eğitim gören okullarda akşam 8’e kadar ders devam ediyor. Sabahçı grup çıkıyor, sınıf temizlenmeden havalandırılmadan öğleci grup derse devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“MEVCUT AZ DİYE SINIF KAPATTI”

Osmangazi’de bulunan bir okulda sınıf mevcutları 25 olduğu için müdürün sınıfları kapattığını anlatan Yeliz Toy, şunları kaydetti: “Bizler derslik bulamaz ve sınıfları seyreltemezken, bir okulda çok farklı uygulamalar görüyoruz. Mevcut 25 olduğu için 4 sınıfın kapandığını, öğrencilerin diğer sınıflara dağıtıldığını duyuyoruz. Bu 4 sınıf diğerlerine dağıtılınca mevcut 30’un üzerine çıktı. Sınıflar ve öğretmenler boşa çıktı. Öğretmenlerin de farklı yerlere görevlendirileceğini duyduk. Sınıf varken, seyreltilmiş eğitim şansı varken burada ne yapılmak istendiğini anlayamadık. Sınıfların eski haline dönmesi için sürecin takipçisi olacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ