Demokrat Zafer

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü “Yolsuzluk İddiası” ile Gündemde!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Arif Karademir hakkında çıkan yolsuzluk haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Karademir için bu kez de danışmanı olduğu şirkete ve şirketin satış müdürüne torpil yaptığı iddiası nedeniyle şikayette bulunuldu.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir hakkında daha önce de birçok yolsuzluk haberi ortaya çıkmıştı. Daha önce çıkan haberlere göre BTÜ personelleri bilimsel çalışmalar için ödenek bulamazken, Karademir eşinin katıldığı etkinlikteki yolluk, yevmiye ve konaklama ücretini üniversiteye ödetmişti. Yine BTÜ’de bazı öğretim görevlilerinin, yüksek lisans ve doktora için yazdıkları tezlerin, intihal ve dilimleme yöntemleriyle hazırladıklarının ortaya çıkmasının ardından haberi sızdırdığı düşünülen İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Kalaycı “agresif tutum ve davranışları” gerekçe gösterilerek Orman Fakültesi’ne sürülmüştü.

Rektör hakkında savcılığa başvuruldu

2014 yılından beri BTÜ’de rektörlük görevini sürdüren Karademir aynı zamanda İzmir merkezli Caran Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne danışmanlık yapıyor. Savcılığa yapılan suç duyurusunda Karademir’in danışmanlık yapmasında hukuka aykırı herhangi bir durum olmadığı, ancak danışmanlık yaptığı şirkete ve şirket çalışanlarına üniversite üzerinden torpil yaptığı iddia edildi.

Üniversite personeli tarafından YÖK, CİMER ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikâyet ve suç duyurusunda da bulunuldu. Yapılan suç duyurusunda “Rektör olarak görev yaptığı sırada danışmanlığını yaptığı şirketten yüksek meblağlı alımlar yapması, bu şirketin bazı yöneticilerine üniversitemiz bünyesinde yüksek lisans doktora imkânı sağlaması ve en önemlisi Bursa’da ikamet eden eşi Zuhal Karademir’in Sayın Rektörün danışmanlığını yaptığı ve yüksek meblağda alımlar yaptığı şirket bünyesinde hiç işe gitmeden sigortalı olarak nasıl çalıştığı hususlarının, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma ve kamu kurumu (SGK) aleyhine dolandırıcılık suçlarını oluşturup oluşturmadığı açısından soruşturulup araştırılması gerektiği kanaatiyle bu başvuruyu yapma gerekliliği doğmuştur.” ifadelerine yer verildi.

Şirketin satış müdürüne Rektör torpili

Danışmanlık yaptığı şirketin satış müdürü olan Duygu Özlem Doğan’ı ilgili ana bilim dalında yüksek lisansa kabul edilebilmesi için, Rektör Arif Karademir alım kriterlerinde değişiklikler yaptırdığı iddia edildiği. Karademir aynı zamanda torpille yüksek lisansa kabul ettirdiği Doğan’ın da tez danışmanı oldu. Yapılan suç duyurusunda, “Sadece 2014 yılında Rektör Prof. Dr. Arif Karademir Caran Gruptan sekiz farklı laboratuvar cihazı alımı yapmıştır. Bursa Teknik Üniversitesi bütçesinden sadece 2014 yılında Caran Gruptan belirlenebilen 464.566 TL. tutarında alım yapıldığı tespit edilmiştir.” sözlerine yer verildi. Bu malzemelerin alım tarihlerinin ise Doğan’ın yüksek lisansa kabul edilip Karademir’in kendisine tez danışmanlığı yapmaya başladığı tarihle paralel olduğu söylendi.

Ekran Resmi 2021 09 16 13.21.43

Karademir, malzeme alımında danışmanı olduğu şirketi tercih etmiş

Karademir’in Rektörlük görevine başlamadan önce üniversitede teçhizat teminleri büyük çoğunlukla hibe ve proje yoluyla yapılırken, Orman endüstri mühendisi olan Karademir’in göreve başlamasıyla değişiklik göstermiş. Özellikle Orman Fakültesi laboratuvarlarına alınan malzeme ve teçhizatlar, hibe ve proje yoluyla temin edilmek yerine, Rektörün danışmanlığını yaptığı şirketten üniversite bütçesi kullanılarak satın alınmış.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ