Demokrat Zafer

HÜDA-PAR; Tarım Kaderine Terk Edilemez!

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu basın toplantısı düzenledi.

HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcıları Şehmuz Tanrıkulu ve Abdullah Arslan, Genel İdare Kurulu Üyesi Cemil Genç, Bursa İl Başkanı Mehmet Şimşek ve çok sayıda vatandaş katıldığı toplantıda konuşan Başkan Yapıcıoğlu Türkiye gündemine dair konuştu.

Türkiye’de ciddi bir gelir adaletsizliği olduğuna değinen Başkan Yapıcıoğlu “Türkiye’nin güçlü bir ekonomisi var fakat Türkiye’deki gelir adaletsizliği artarak devam ediyor. Bize göre asgari ücret vergiden arındırılmalıdır. Bunun yanında zorunlu ihtiyaç ürünleri de vergiden arındırılmalıdır” dedi.

Tarım Politikaları gözden geçirilmeli

Türkiye’deki gıda enflasyonuna değinen Başkan Yapıcıoğlu ‘’Gıda ürünlerinde 31 Aralık’a  kadar ithal edilen tahıl ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi kaldırıldı. Bu durum kısa vadede tüketici için çözüm olacaktır ama uzun vadede enflasyonun daha da artmasına sebep olacaktır. Tarım planlamalarının yeniden yapılması gerekiyor” dedi.

Eğitim politikaları yeniden yapılmalı

Türkiye’de çok ciddi bir genç işsizlik oranı olduğunda değinen Başkan Yapıcıoğlu eleman arayan işverenler çalışacak işçi bulamadığından, üniversite mezunu gençler ise iş bulamadığından şikayet ediyor. En son açıklanan rakamlara göre genç işsizlik %23’ün üzerinde. İş imkanlarının daha az olduğu bölgelerde bu rakam bunun en az iki katı. Bunun çözümü için mutlaka eğitim planlaması yapılması lazım.

Adil Bir Anayasa Oluşturulmalı

Türkiye’de yeni bir anayasa yapılması gerektiğine değinen Başkan Yapıcıoğlu ‘’Türkiye hala 1982’de askeri cuntanın getirmiş olduğu anayasa ile idare edilmeye çalışılıyor. Evet, belki pek çok maddesi değiştirildi ama biz sivillerin yapmış olduğu yeni bir sivil anayasa oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

Siyasi Aktörler Üsluplarına dikkat etmeli

Türkiye’de çok sert,ayrıştırıcı ve kırıcı bir siyaset üslubu olduğuna değinen Başkan Yapıcıoğlu bu durumun vatandaşları da etkilediğini söylerken “Siyasi partiler ve siyasi aktörlerden beklentimiz üsluplarına dikkat etmeleridir. Elbette eleştiri olacaktır ama bunun nezih bir üslupla olması gereklidir” dedi.

Temsilde Adalet Sağlanmalı

Türkiye’de 1980’li yıllarda getirilen Seçim Barajı ve Siyasi Partiler Kanunu ile seçimlerin devam ettiğini dile getiren Başkan Yapıcıoğlu “Yüzde 10 seçim barajı yönetimde istikrarı sağlamak adına temsilde adalet feda edilerek getirilmişti. Başkanlık sisteminde yönetimde istikrar sağlanmıştır. O nedenle seçim barajının temsilde adaletin sağlanması için yüzde sıfır olması gerekmektedir” dedi.

İttifak yapabiliriz

Önümüzdeki seçimlerde ittifak yapabileceklerini dile getiren Başkan Yapıcıoğlu “Şu anki mevcut sistem partileri ittifak yapmaya zorluyor. Biz 2018 seçimlerine ittifak yapmadan katılmıştık ve seçim barajı dolayısıyla temsil hakkı elde edememiştik. Önümüzdeki seçimlerde kendi ilkelerimize uygun bir ittifak olursa katılabiliriz” ifadelerini kullandı.

Başkanlık Sisteminde Devam Edilmeli

2018 yılında getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında konuşan Başkan Yapıcıoğlu 2018 yılındaki referandumda başkanlık sistemine destek verdiklerini dile getirirken “Bugün itibariyle bu sistemdeki bazı uygulamalarda sıkıntılar olduğunu gördük. Bu sıkıntıların giderilerek sisteme bir veya iki dönem daha devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Mevcut sistemin siyasi partileri ittifaka zorladığı görüşünü savunan Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:

“Hiçbir partinin ‘Ben ittifaksız da iktidar olabilirim’ diyemeyeceğini görmek mümkün. Bu yetmezmiş gibi bir de seçim barajı var. Seçim barajı da baraja takılma ihtimali olan partileri, ‘Siz ya Parlamento’da temsil edilmeyeceksiniz ya da bir ittifakın içinde kendinize bir yer bulmalısınız’ diye dayatıyor partilere. Bu dayatmalar doğru bir şey değil fakat sistem bu olduğu müddetçe partilerin birbirleriyle ittifak yapmaları en güçlü ihtimal. 2018 seçimlerinde herhangi bir ittifakta yer almadık. Kendi logomuzla, kendi adaylarımızla müstakil olarak seçimlere katıldık, baraj dolayısıyla Meclis’te temsil edilemedik. 2023 seçimlerinde herhangi bir ittifakta yer alır mıyız? İlkesel olarak eğer bizim ilkelerimize uygun bir ittifak olursa yer alabiliriz ama bu, seçim barajının haksız olduğu, adaletsiz olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Bizim şimdiden herhangi bir ittifaka angaje olma durumumuz yok.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ