Demokrat Zafer

Bursa’da dev dönüşümün fitili ateşlendi! 50 bin metrekarelik alan…

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesinde, Sıcaksu Bölgesi’nin dönüşüm projesinin ihalesini kaleme aldı.

Aydın yazısında; “Bir zamanlar Bursa’nın en kaliteli deri ürünlerinin ham maddesinin işlendiği Sıcaksu’daki tabakhaneler artık modern konutların yükseleceği bir alana dönüşüyor. Son dönem çevreyi çok rahatsız etmişti. Taşınma ile birlikte ortaya çıkan farelerle mücadele uzun zaman almıştı. Sonrasında boşaltılan ve çevre kirliliğine neden olan binalar madde kullananların mekânı olmuştu.

Dönüşüm işi kolay değil. Ama bir yerden de başlamak gerekiyordu.

Müjdeyi dün Büyükşehir Belediyesi verdi.

Büyükşehir paylaştığı bir haberle, TOKİ’nin, inşa edeceği 692 konut ve 92 işyerinin bulunduğu 50 bin metrekarelik alanın yapım ihalesinin gerçekleştiğini duyurdu.

Bu artık, bölgede dönüşümün fitilinin ateşlendiğini işaret ediyor. Devamı da gelmeli.

Hemen bitişiğindeki Gaziakdemir Mahallesi de sürece dahil edilerek İzmir yoluna cephe bu alanda başlayan dönüşüm daha iç bölgelere doğru, hatta mümkünse, olabildiğince hızla Osmangazi Belediyesi’nin başlattığı Soğanlı bölgesine kadar uzamalı.

Bunun için özel sektörün de önünü açıcı adımlar atılmalı. Sıcaksu’da olduğu gibi, çok kata izni vermeden, ama hem mülk sahiplerini hem de yüklenicileri tatmin edecek bir planlama modeli bulunmalı. 5 artı bir formülü Bursa’nın silüetini kapatmayacak bir yükseklik.Çöküntü bölgelerini başka türlü ayağa kaldırmak mümkün değil.

Madem ki, bu bölgenin artık termal alan olarak kullanımından vazgeçildi, o halde hızlıca konut adalarının yükseldiği bir yapı sistemi üzerinde uzlaşı sağlanmalı.

Özellikle, bitişiğindeki Gaziakdemir Mahallesi’nin buna hazır olduğunu biliyoruz. Hatta, mahalle sakinleri kendi aralarında bir de dönüşüm dayanışma derneği kurdular. Bunu Alemdar’ı da içine katacak şekilde büyütmek şart.

Keza, hemen yolun karşısındaki Kükürtlü Mahallesi’nde de dönüşümün ufak ufak başladığını, eski apartmanların yıkılarak yenilerinin yapıldığı görüyoruz.

Sıcaksu’da TOKİ’nin başlattığı dönüşüm, özel sektörün sürükleyeceği ve alanın daha da büyüyeceği bir model olmalı.

Büyükşehir Belediyesi’nin hem Sıcaksu, hem İstanbul Caddesi, Beşyol, 75. Yıl Yiğitler gibi birden çok noktada dönüşüm projeleri var. Bütün bunların da kapıdaki deprem için hızlandırılması gerekiyor.

Depremin ara ara yokladığı kentimizdeki çürük yapı stokunu yenileyip, sağlamlaştırmanın yolu, dönüşüm projelerinin önünü açmaktan geçiyor.

Bunun için de önce bürokratik engellerin ortadan kaldırılması lazım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ