Demokrat Zafer

“Deprem Değil Binalar Öldürür”

“Yine şehitlerimiz vardı şehitlerimizi rahmet ile yad ediyorum ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Ülke olarak peş peşe  doğal felaketler yaşadık.. Yangın felaketinden sonra bir de  Batı Karadeniz de çok ağır , çok acı kayıplar oluşturan  bir  sel felaketi yaşandı. 80’in üzerinde vatandaşımızı yitirdik vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum Ulusumuzun başı sağ olsun. Dere yatağına yapılaşma yapılan Kastamonu”nun Bozkurt ilçesinde ki konutların neredeyse tamamı yok oldu…” Sözler CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Nimet Yıldız’a ait. Eylül oturumunda söz alan Yıldız; ” Ülke olarak bu felaketlerden ders çıkarmalıyız. Ama maalesef Ülkemiz Doğal afetlere karşı savunmasız durumda 20 yıldır Ülkeyi yöneten AK Parti hükümeti sadece vatandaşın oyuna baktı.. Deprem yangın sel gibi doğal  afetlere karşı  yanlış politikaları ile savunmasız ve hazırlıksız durumda olduğu görülmüştür. Deprem afet gerçeğini unuttu unutturdu.

İmar barışı sağlanarak vatandaşın sadece binam sağlamdır sözüne dayanarak imar barışı ile yapılan konutların durumunu incelemeden imar barışına alınmaları olabilecek depremde nasıl bir felaket ile karşılaşacağı dikkate alınmadı..

İktidarın beton lobisinin etkisiyle,  bütünleşik afet sisteminden uzak, insan ekosistemini odağına almayan, arsa ve rant politikalarına bağlı olarak doğal kaynaklı afet, tehlike ve riskleri açısından sorunlu,  Dere yatakları, fay hatları  üstü , heyelanlı alanları plansız bir şekilde  imara ve talana açmasının sonucu olarak  maalesef çok acı sonuçlar doğurdu çok insanımızı kaybettik. İş yerlerlerini evlerini ekonomik açıdan kayıplarda cabası..

Bu da bize gösteriyor ki dere yataklarına heyelanlı bölgelere kesinlikle ruhsat verilmemeli dere yataklarının üstü kapanmamalı.

Doğal afetlere karşı yeterli önlem alınarak can kaybı  ve hasar en aza indirile bilinir.

Dere yataklarına ve  yakın yerlere  ruhsat verilen yerler de ilimiz de ilçemizde tespit edilip gerekli önlemler alınmalı.  Örneğin cazibe merkezi oldukça yakın Kaplıkaya  deresine Fidyekızık deresi gibi

Başkanım günlerdir Tunceli’de yangın var Belediyemiz Muğla’daki yangında ve sel felaketinde Belediyemizin Sivil savunma ekipleri gerekli yardımı yapıyorlar .Hiç Bura saki Valilik’e sordunuz mu bir ihtiyaç var mı? Ne yazık ki Hükümet bu yangını görmez ve duymazdan geliyor anlamış değiliz

17 Ağustos 1999  Gölcük  depreminin yıl dönümüydü. Gölcük depreminde ve diğer depremlerde yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Bir söz vardır deprem değil binalar öldürür

Bursa ya baktığımızda bir deprem mastır planı yok. Bir an öce bu plan oluşturulmalı.

Deprem önlenemeyeceğine göre buna karşılık planlama ve mühendislik araçlarını devreye konulup ortaya çıkacak hasar ve kayıplar azaltılabilir.

Büyükşehir Belediyemize sesleniyorum  deprem acil planı oluşturulmalı bu planın içine belirlenen kuruluşlar örneğin  Valilik Büyükşehir belediyesi, İlçe belediyeleri  STK lar teşebbüsler, kurumların içinde olduğu birlikte bir acil deprem planı oluşturmalıdırlar.

Olabilecek doğal felaketlerde acı kayıplarımızı geri getiremeyiz  yaraları sarmak için felaketlerde yanında oluyoruz ya Önlemi önceden alınsın ki  daha çok ağır yaraların kayıpların hasarların  önüne geçilebilsin…” dedi.

“Deprem Planımız Neden Yok”

Yıldız; “İstanbul belediyesi İTÜ, ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, BOĞAZİÇİ gibi üniversitelerden Bilim insanları hocalar  katılımcılar ile birlikte bir acil deprem planı hazırlanmıştır   Çok önemli konu başlıklarına kısaca bir değineceğim. Yapı inceleme ve güçlendirme, İmar uygulamaları, Hukuki çalışmalar, Mali kaynak çalışmaları, Eğitim çalışmaları, Sosyal faaliyetler,

Afet ve risk yönetiminin “temel ilke” ve “esasları”  belirlenmiştir.

Planlama ve mühendislik araçlarını devreye konulup ortaya çıkacak hasar ve kayıplar azaltılabilir. Deniliyor

Büyükşehir’in acil durum planı  sürecinde şehrin hayatı fonksiyonlarının yürütülmesi göz önüne alınarak sağlanmalı. Deniliyor

Belirlenen kuruluş ve kişilere belirlenen zaman ve yerlerde önceden tarif edilmiş yetki ve görevlerini tevhidi edilmesi.

Tarif edilen yetki ve görevlerinin hangi hiyerarşik ve teşkilatlanma kuralları içinde koordineli olarak yerine getirileceği önceden belirlenmesi.

Can ve mal güvenliğinin depremin yol açtığı acil durumlarda nasıl korunacağını tarif edilmeli

Geniş kapsamlı planın ancak halk katılımı eğitimi ve katlanılması gerekli ilave zahmetleri benimsetme ile mümkün olacağı gerçeğinden hareketle buna sürekli sosyal çalışmalarının başlatılması;

İlk mukabele ve iyileştirme aşamalarında insan gücü ekipman tesis erzak vb gibi kaynakların B.şehir belediyesi içinde hem de diğer yetkili kurum ve kuruluşlarda önceden verilmiş hükümler dahilinde kullanılması sağlanmalıdır.

Bunun  gibi bir çok önemli yapılması gereken  konular da İstanbul’un yapısı Deprem Öncesi Deprem anında ve sonrasında yapılacaklar ele alınıyor

Bursa içinde böyle bir çalışma yapılmalıdır. İş işten geçmeden…”

“Altyapı Eksiklikleri Giderilsin”

Yıldız; “30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık, emperyalist güçlere karşı Anadolu’ya bağımsızlık ve özgürlük getiren 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız tekrar kutlu olsun. Atatürk, ’ün baş kumandanlığını yaptığı için başkumandanlık meydan muharebesi adıyla da bilinen En büyük kuşatma en Büyük taarruz olarak  tarihe geçen  bu  Büyük taarruza imza atan Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm Mehmetçiklerimizi rahmetle anıyorum. .

Eylül ayı deyince Eğitim öğretim yılının başlangıcı akla gelir .

Haftaya okullar açılıyor Yaz boz tahtasına dönen Bir eğitim sistemi, Ülke olarak Eğitim dede ne yazık ki geriliyoruz. İşsizlik ekonomik sıkıntı gelecek kaygısı ile  Umudunu yitiren genç neslimiz Üzülerek belirteyim ki  Yurt dışını tercih ediyorlar.

UNESKO verilerine göre her yıl 50 bin öğrenci yurtdışın da okumaya gidiyor. Beyin göçü veren 32 Ülke içinde Ülkemiz 24. Sırada yer alıyor 2019 Gençlerin Türkiye’den en çok beyin göçü veren Ülke olmuşuz.  Bu çok üzücü bir durum. Bunun önüne geçmek gerekiyor yerel olarak ne yapılması gerekiyorsa bununla ilgili bir çalışma yapılmalı.

Gençlerimize sesleniyorum umudunuzu yitirmeyen güneşli günler yakındır

Eğitim öğretim yılına başlayan Aydınlık yarınlarımızın geleceği olan çocuklarımızın Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğitimdir ki bir ulusu, ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır; ya da tutsaklık ve düşkünlüğe bırakır.’ Sözleri ile Yeni Eğitim Öğretim yılını kutluyor Öğretmenlerimize velilerimize kolaylıklar, çocuklarımıza başarılar diliyorum.

1 Eylül bu gün dünya Barış günü

Savaşsız sömürüsüz Tüm insanların insanca kardeşçe yaşadığı huzurun ve barışın hakim olduğu  olduğu güzel bir dünya dileği ile 1,Eylül Dünya Barış günü kutlu olsun

Başkanım biz  CHP Örgütü  Muhtarlarımızı esnafı vatandaşlarımızı ziyaret ettik

Ekonomik sıkıntıların dışında Belediyeden talebeleri de var

Değirmenli Kızık Mahallesi’nde hem muhtarımızın hem vatandaşın üst bölgede küçük de olsa bir Pazar yeri isteniyor Bu bölgede var  olduğunu söyledim ama Bu bölgenin konumu açısından üst bölge oturan vatandaşlar  sıkıntı yaşıyorlarmış Gün olarak  Perşembe veya Cuma günü yer de  Şentürk sokakta uygun olabileceğini ifade ettiler.

Değirnenlikızık Spor tesisi için çalışmalar sürdürülüyor fakat gençler çalışmayı hızlandırılıp bitmesini istiyorlar

Başkanım burada Ortaokul yok 495 ada da çiçek caddesinde Okul için ayrılan adanın son durumunu soruyorlar.

Yine Değirmenli Kızık mahallemizde Tütüncüoğlu Caddesi 4 Eğitim sokakta Anaokulu olduğu sokak Mobese kameraları isteniyor belediyemiz yapmıyor ama siz yapan mercilere iletirseniz Muhtarımızın ve vatandaşın talebi yerine getirilir.

Mehmet Akif Mahallesi’nde 3. Elmalı sokak ve uygun sokağın kesiştiği yerde bir harabe olmuş bina var. Bunun kamulaştırılıp oradaki sokağın açılmasını istiyorlar…

Mollaarap Namazgah arasında ki Çimen caddesinde  bir çalışma var Asfalt kaldırılıp Kilitli parke taşı döşeniyormuş  Neden bu döşeniyor . Çok işlek bir cadde vatandaş oldukça sıkıntı yaşıyor çalışmayı hızlandırıp bir an önce bitirmesini talep ediyorlar .

Yavuz Selim mahallemizde  Yeni Yol caddede hemen girişte Suriyeli bir vatandaşın kiraladığı 200-250 metre kare yeri kiralamış Daha önce burası mühürlenmişti  Şimdi Küçük küçük bölüp  Suriyeli vatandaşlara kiraya veriyormuş Esnafta bu konu da sıkıntılı  Buranın ruhsatı var mı onu öğrenmek istiyoruz?” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ