Demokrat Zafer

Kara Tren Gelmez Oldu! T2 Hattı Hayal Oldu!

İYİ Partililer, Selçuk Türkoğlu Başkanlığında sıra dışı bir protesto eylemi daha gerçekleştirdi. Yapımı adeta yılan hikayesine dönen T2 Hattı’nın çürümeye yüz tutmuş raylarına pas sökücü sıkarak sürecin ne kadar uzatıldığına dikkat çektiler.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet anlayışının kent yararına olmadığını vurgulayan Türkoğlu, “Bağırdık olmadı, çağırdık olmadı. Bakalım bir de ironik protestoyu deneyelim, belki akılları başlarına gelir dedik” açıklamasında bulundu.

Kent Meydanı’nı Terminale bağlayarak ulaşımı rahatlatacağı iddia edilen T2 Hattı’nın tam tersine Yalova Yolu’nu daraltıp, trafik akışını çileye döndürdüğünü, projenin yarım bırakılmasının da milleti canından bezdirdiğini ifade eden İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Döşenen raylar, hattın etrafındaki ferforje demirler ve diğer metal malzemeler neredeyse pas tutup çürümeye terk edilirken, skandal projenin ne zaman bitirileceğine ilişkin bir takvim de belirtilmiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

WhatsApp Image 2021 08 31 at 13.58.45

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet anlayışının Bursa’nın yararına olmadığını vurgulayan Başkan Türkoğlu, “Bağırdık olmadı, çağırdık olmadı. Sağır sultan bile duydu, Sn. Alinur Aktaş üç maymunu oynamaya devam ediyor. Biz de bu kez, bakalım bir de ironik protestoyu deneyerek dile getirelim, belki kafalarını deve kuşu misali kuma gömen yereldeki ve geneldeki sorumluların akılları başlarına gelir dedik” dedi.

Bursalılar resmen aldatıldı

T2 Hattı’nın başlangıçta aslında Hafif Metro Hattı olarak planlandığını hatırlatan Türkoğlu, sonrasında projenin tramvay hattına dönüştürülerek affedilmez bir hataya imza atıldığını söyledi.

Bilimsel verilere göre, Tramvay hattıyla günde en fazla 25 bin yolcunun taşınabileceği aktaran Türkoğlu, “Halbuki Yalova Yolu’nda bugün itibarı ile günlük 60-70 bin arası yolcu kapasitesi var. Dolayısıyla minibüsleri ve otobüsleri Yalova Yolu’ndan kaldırarak dahi, bu proje ile trafiği rahatlatmak asla mümkün değil. T2 hattının istasyonları ise ayrı bir garabet olarak karşımıza çöktü. Bu istasyon durakları, üst geçitler yerine, BursaRay istasyonları gibi alt geçitler şeklinde olması gerekirdi.Üstelik kent mimarisi açısından üst geçitlerin her biri görsel kirlilik olarak bilinir. Ayrıca bakıyorsunuz, projede çelik konstrüksiyonun maliyeti de çok fazla ve ömür boyu bakım gerektiriyor.” açıklamasında bulundu.

Ferforje işi ayrı bir komedi!

Tramvay hattının karayolundan ayrılmasının emniyet açısından doğru olduğunu dile getiren Türkoğlu, demirlerin üç günde bir kir pas içinde kalacağını belirterek ‘ferforjeleri her gün temizletmek için ayrıca gündelikçi mi tutacaksınız?’ diye sordu.

Döşenen milyarlarca liralık rayların çoktan paslandığını, tren hattını yoldan ayıran ferforje demirlerin ise metalik vasfını yitirmeye yüz tuttuğunu belirten Türkoğlu, dökülen betonların yer yer çatlamaya, projenin tamamlanan bölümlerinin maliyetinin sokağa atılmaya yüz tuttuğunu dile gelirdi.

Bursa’nın bir hatalı proje ile hem zaman hem de para kaybettiğini aktaran Türkoğlu, adam kayırmacılığın, iş bilmezliğin, liyakat sisteminden vaz geçmenin faturasının ağır olduğunu ve bunun bedelini de çilekeş Bursa halkının ödemeye devam ettiğini söyledi.

T2 Hattı’nda neler oldu?

  • “Hattın Haziran 2015’de ilk ihalesi yapıldı. En düşük teklifi veren KMN İnşaat firması ihaleden elendiğinden karşılıklı mahkeme süreçleri yaşandı.
  • Sonunda KİK tarafından ihale Ultra Teknoloji  firmasına verildi.
  • İhale bedeli 133,8 milyon TL olarak belirlendi.
  • Eylül 2015 tarihinde İdare, Ultra teknoloji firmasına yer teslimi yaparak iş başladı.
  • Yüklenici Ultra firması tarafından iş zaten zorlukla yürütülürken, 2017 yılında Başkan Recep Altepe görevden alındı.
  • Yeni Belediye Başkanı Alinur Aktaş yönetimi, hattın yer altına alınması konusunda uzun bir inceleme yaptı ancak yine aynen devamı yönünde karar aldı.
  • Yüklenici Ultra Teknoloji’ye bu süreçte birkaç kez uzatma verildi. 2018 döviz krizi nedeniyle yüklenici firmanın maliyetlerinin aşırı artması sonucu ihale bedeli yetersiz kaldı.
  • İş uzun süre sürüncemede kaldı ve 18.01.2019 tarihli 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan  “7161 nolu Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (Tasfiye Kanunu) ile sıkıntıda olan yüklenici firmalara tasfiye hakkı verildi.
  • İdare ve Yüklenici arasındaki tasfiye işlemi Ocak 2020’de sonlandı.
  • İdare, yarım kalan T2 Tramvay Hattının kalan bazı inşaat işlerini 05.08.2020 tarihinde ihale etti.
  • Bu ihaleyi ÖzTimurlar İnşaat firması 31.4 milyon TL bedel ile aldı. Yapılacak işler demiryolu hattının kalan işlerinin tamamlanması, yani balast serilmesi, travers konması, rayların döşenmesi ve ray kaynağı ile hat geometrisinin projeye göre oluşturulmasıydı. Ayrıca istasyon platformundaki ince işler, üst geçitlerin ince işleri ile depo sahasındaki inşaat işleriydi.
  • Öztimurlar inşaat bu işleri düşe kalka tamamlamaya devam etmeye çalışsada, ödeneklerin aksaması, projeyi durma noktasına getirdi.”

Bütün bu işlemler tamamlansa dahi Tramvay işletmesinin çalışmaya başlayamayacağını dile getiren Türkoğlu, “Çünkü bu ihale kapsamında güç temini ve enerji sistemi, katener sistemi, sinyal sistemi, haberleşme sistemleri ve istasyonlardaki asansör ve yürüyen merdivenler bulunmuyor. Bu eksikler de yaklaşık 15 milyon Euro civarındadır. Tabi bu durum da 3. bir ihaleyi daha gerektirmektedir.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ