Demokrat Zafer

Kirazlıyayla kadınları isyan etti: Yeter artık!

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü sakinlerinin “atık barajı” mücadelesi devam ediyor. Köylülerin başvurusunu reddeden Bursa 1. İdare Mahkemesinin kararı Danıştay tarafından bozuldu, dava yeniden görülecek. Kirazlıyayla sakinleri bu süreçte inşaatın devam etmesine tepkili.

Bursa’nın Yenişehir İlçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik şirketince Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı yapılmasına ilişkin “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davayı reddeden Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin kararı Danıştay 6. Dairesi’nce bozuldu. Ancak yüksek mahkemeden gelen karara rağmen proje inşaatı devam ediyor.

Tesise başından beri karşı çıkan Kirazlıyayla sakinleri “Artık yeter” dedi.

Şirketin köye adeta el koyduğunu söyleyen Kirazlıyayla kadınları, “Biz köyümüze rahatça girip çıkamıyoruz. Arabalarının gelip gitmesinden, tozundan dumanından rahatsızız. Kaza yaptılar, hayvanlarımızı ezdiler. Biz bunların önüne geçince jandarma geliyor. Devletin kurumunu da arkalarına almışlar. Yeter artık, bıktık bunlardan” diye konuştular.

Kirazlıyayla sakinleri projeyi mahkemeye taşımış, yerel mahkeme bilirkişi raporuna rağmen “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davayı reddetmişti. Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin kararı Danıştay tarafından bozulmuştu.

Kararın ardından geçtiğimiz günlerde Kirazlıyayla’da bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek süreçle ilgili bilgi verdi.

Sürecin uzun olduğunu belirten Atabek, “Bazen sıkıntılar yaşayacağız. Ama umudumuz kesilmeyecek” dedi.

Danıştay kararının ardından davanın Bursa’da yeniden görüleceğini kaydeden Atabek, “Sonunda zahmetli de olsa kazanacaksınız” diye konuştu.

YEÇEP Sözcüsü Şafak Şenel Erdem de şunları söyledi:
“Kirazlıyayla için çok ağladık çok güldük. 2 yıldan bu yana ne acılar yaşandı. Bu insanlar yaşam alanlarının ortasında sorunlarla baş başa kaldılar. Biz de yeni kurduğumuz Yenişehir Çevre Platformu olarak onların yanında yer aldık. 2 sene önce bu insanlar köylerinde huzur içinde yaşarken birden sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar. Bursa mahkemesinin aldığı kararla yıkıldık ama hemen toparlanıp avukatlarımız vasıtası ile Danıştay’a baş vurduk. Gelen karar bizleri çok sevindirse de bu son değil. Şu an bu karara rağmen inşaat son hızıyla devam ediyor. Evlere 150 metre ileride atık barajı inşaatı devam ediyor. Ciddi bir hukuksuzluk söz konusu. Bilime aykırı bir süreç işliyor. Konuyla ilgili 2-3 aydan bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığımız müracaatlara cevap verilmiyor. Ama biz çok güçlüyüz. Kirazlıyayla halkı aslan gibi mücadelesini sürdürüyor. Bu firma buradan gidene kadar mücadelemiz devam edecek.”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ